MÅ SI HVA HUN MENER OM EPOSTSAKEN: Statsminister Erna Solberg må redegjøre for sitt syn på epostsaken til fiskeriminister Per Sandberg.Foto: Gunnar Blöndal
MÅ SI HVA HUN MENER OM EPOSTSAKEN: Statsminister Erna Solberg må redegjøre for sitt syn på epostsaken til fiskeriminister Per Sandberg.Foto: Gunnar Blöndal

Sandbergs epostsak havner på Ernas bord

Statsminister Erna Solberg (H) får nå fiskeriministerens epost-sak i fanget. Ap-representant Ingrid Heggø vil vite hva Solberg mener om Sandbergs opptreden i saken, og statsministeren må svare skriftlig innen en uke.

Politikk
Agnar Berg
Telefon 75 54 49 21
Mobil 932 56 324
4. oktober 2017 18:53Oppdatert:
4. oktober 2017 18:57

Sandberg har på spørsmål fra Fiskeribladet i begynnelsen av september nektet for at han har gitt sin private epostadresse til Frode Reppe i NSL. Men i svar på spørsmål fra fire SV-representanter på Stortinget skriver Sandberg at han ikke kan garantere for ikke å ha gitt Reppe sin private epostadresse.

Stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) er lite fornøyd med hvordan Sandberg har «taklet» epostsaken og har derfor i ettermiddag sendt et skriftlig spørsmål om epostsaken til Erna Solberg.

Spørsmål til Solberg

Her er Heggøs spørsmål til Solberg:

«Fiskeriministeren vart skulda for å ha gjeve frå seg si private e-potstadresse til Frode Reppe i NSL, noko han først nekta for. I ettertid har Sandberg fått hugsen attende og seier at han ikkje kan garantere for at han ikkje har levert ut privatadressa si, noko som medførde at henvendelsar ikkje vart jouralførde før pressa tok tak i dette. Kva er statsministeren sitt syn på saka, og kan statsministeren garantera at ministarane fyl offentlighetslova og journalfører alle henvendalser?»

zoomBilde
Ingrid Heggø

- Jeg ønsket egentlig å ta dette opp i den muntlige spørretimen fordi da har jeg anledning til et oppfølgingsspørsmål. Men siden det er en viss sjanse for at Solberg ikke er tilstede i spørretimen, velger jeg heller å bruke skriftlig spørsmål, sier Heggø til Fiskeribladet.

Forventer av Solberg

Frode Reppe skal ha fått Sandberg sin private epostadresse etter et møte i departementet i mai i fjor.

- Først nekter han for det i pressen. Så kommer det fram i hans svar til SV at det likevel er mulig at han ga sin private epostadresse til Reppe. Jeg er forundret over den måten Sandberg opptrer på. Han burde jo ha husket det første gang han ble spurt, sier Heggø.

Først nekter han for det i pressen. Så kommer det fram i hans svar til SV at det likevel er mulig at han ga sin private epostadresse til Reppe. Jeg er forundret over den måten Sandberg opptrer på. Han burde jo ha husket det første gang han ble spurt

Ingrid Heggø, stortingsrepresentant (Ap)

- Hva forventer du Solberg vil svare?

- Jeg forventer at hun vil si at hun har gitt beskjed til sine statsråder at de skal følge offentlighetsloven og at de ikke skal kommunisere med private epostadresser, sier Heggø.

To perspektiver

Heggø sier at det er to perspektiver i epostsaken med Sandberg.

- For det første prøver han å unngå at journalføring og offentlighet ved at det sendes epost til ham på den private epostadressen. For det andre så er det et troverdighetsspørsmål: Først nekter han, så sier han at han ikke kan utelukke det, sier Heggø.

Heggø sier at hun vil avvente svar fra Solberg før saken eventuelt trappes opp fra Arbeiderpartiet.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen

Heggø har hatt kontakt med den nye lederen av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Arbeiderpartimannen Dag Terje Andersen.

- Saker vi ønsker inn for komiteen bruker vi å behandle i vår gruppe først. Der kan jeg argumentere for at dette blir en sak for komiteen. Men vi avventer svaret til Solberg først, sier hun. Heggø var i forrige stortingsperiode Aps fiskeripolitiske talskvinne i Næringskomiteen. Nå sitter hun i Finanskomiteen.

SV har allerede bestemt seg for at ta epostsaken inn for komiteen. Hvis en tredel av komitémedlemmene mener der er en sak komiteen bør se på, så blir det også en sak for komiteen.

Private epostadresse

Fiskeribladet presenterte spørsmålene fra de fire SVerne og Sandberg sine svar i går på Fiskeribladet.no og i dagens papiravis.

Hensikten med å bruke statsrådens private epostadresser er å unngå at epostene blir journalført i departementets postarkiv.

Det hører imidlertid med til historien at epostene Reppe sendte til Sandberg havnet i innboksen til en svensk Per Sandberg på grunn av et feilt tegn i adressen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.