Ill.foto: Hovedredningssentralen Sør-Norge
Ill.foto: Hovedredningssentralen Sør-Norge

- Ikke bruk nødraketter som underholdning

Årlig registrerer hovedredningssentralene ca 100 observasjoner av nødraketter. De færreste av disse er reelle hendelser, men medfører at vi må bruke ressurser for å undersøke om noen er i nød.

Sikkerhet
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828
17. september 2017 11:31

Når høstmørket nå siger på over hele landet går Hovedredningssentralen (HRS) ut med en oppfordring om at nødraketter kun skal benyttes dersom man er i en nødssituasjon og trenger bistand.

Det kan høres utrolig ut at enkelte faktisk skyter en nødrakett til himmels for underholdningens skyld, men det skjer med jevnlige mellomrom.

Unødig ressursbruk

- Å si at det skjer ofte, er å ta det litt langt, men vi har ca 100 observasjoner av nødraketter i året. Og de fleste er ikke fra folk som befinner seg i nød, sier redningsleder Bård Mortensen ved HRS Nord-Norge til Fiskeribladet.

Men observasjoner av nødraketter må håndteres som om det er en eller flere som befinner seg i en akutt nødssituasjonen. En utrykning på falsk grunnlag er derfor svært unødvendig bruk av redningsressurser.

- Når hovedredningssentralene får inn melding om observasjon av nødrakett må vi agere som om noen er i nød. Det betyr at ressurser settes inn i søk, og kan være opptatt med dette i lang tid. Dette er ressurser som vi kan ha behov for i andre aksjoner, men som er låst fast i søket etter nødrakett. Det er derfor særdeles viktig at man har respekt for nødraketter som et nødvarslingsmiddel. Er man i nød, så sender man opp nødrakett for å varsle om nødsituasjon. Det er ikke lovlig å sende opp nødraketter for trening, og det er selvfølgelig ulovlig å sende opp nødraketter for moro. Dette er ikke fyrverkeri og forbudet gjelder for også nyttårsaften. Ulovlig bruk av nødrakett kan føre til påtale av påtalemyndighetene og kan resultere i en heftig bot eller fengselsstraff, forklarer han.

Gi beskjed

HRS har derfor sendt ut en orientering om bruk av nødraketter.

- Vi sender ut generelle orienteringer med jevne mellomrom. Og siden det nå blir mørkere ute er det tid for en påminner, sier Mortensen.

HRS opplyser at nødraketter er et pyroteknisk verktøy man kan skyte opp for å tilkalle hjelp hvis man er i nød, og sidestilles med mayday-anrop. 

Hvis man befinner seg i nød og velger å skyte opp nødraketter anbefaler HRS at man skyter opp en rekke på to - tre raketter over en relativt kort periode. Ikke bruk opp alle med en gang, men husk å ha noen tilgjengelig til man ser at redningsressurser eller andre båter er i området. På den måten kan man tilkjennegi sin posisjon for disse. Har man først skutt opp nødrakett og fått hjelp av f eks en tilfeldig forbipasserende båt, er det særdeles viktig at dette formidles til hovedredningssentralen slik at søk kan avsluttes. Dette kan gjøres direkte til HRS, via kystradiostasjon eller til politiet. Det er også viktig at man forsøker å varsle om sin situasjon via andre kanaler. Dette kan være VHF-radio kanal 16, mobiltelefon, nødpeilesender eller på andre måter som signalisering med lys eller rop og vifting med armer. Alt er tillatt så lenge man er i en nødssituasjon.

Har du spørsmål om bruk av nødrakett kan du ta kontakt med Hovedredningssentralen for Nord-Norge eller Sør-Norge.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00