UTJEVNINGSMANDAT: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) kommer inn som utjevningsmandat i Troms.Foto: Arne Fenstad
UTJEVNINGSMANDAT: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) kommer inn som utjevningsmandat i Troms.Foto: Arne Fenstad

Fylkesnes vil bite hardere i fiskeripolitikken

I Troms kan både Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og oppdrettsarving Kristian Wilsgård (Frp) komme inn på Stortinget.

Politikk
Arne Fenstad
Mobil 93058868
12. september 2017 00:25Oppdatert:
13. september 2017 08:26

Fylkesnes er avmålt etter en lang kveld på valgvake i Tromsø. SV ligger an til å gjøre et godt valg, han kommer inn som utjevningsmandat i Troms, mens det ligger an til fortsatt borgerlig regjering.

- Det er en mager trøst at vi gjør det bra, men vi har vist de siste årene hva vi har klart å få til med enda mindre oppslutning enn vi ser ut til å få nå, så vi blir etter alle solemerker enda større og sterkere, og da skal vi klare å bite enda sterkere fra oss i fiskeripolitikken. Jeg har bare begynt, sier Fylkesnes.

Fylkesnes har vært blant de mest fremtredende fiskeripolitikerne på Stortinget. Neste periode blir kanskje enda viktigere for fiskeriene, mener han.

- Det er hele framtiden til strukturkvotesystemet som står på spill, som regulerer alt og som er fundamentet for både hav og kyst. Og så har man pliktsystemet, som er en femtedel av torskekvotene, som er uavklart etter at Sandberg trakk saken. 

- Høyre og Frp isolert i fiskeripolitikken

Før valget gikk Fiskebåt Nord ut med at de er skuffet over SVerens syn på fiskeripolitikken.

- Har Fiskebåt grunn til å være bekymret?

- Det er klart de som er veldig opptatt av ferden mot evigvarende rettigheter til havet har en grunn til å frykte for SV. De som ønsker mer strukturering og at rettighetene skal samles på færre hender har grunn til å frykte SV. Jeg vil også si de som ikke ønsker alliansen mellom fiskere og kyst, som alltid har vært der, kan frykte SVs frammarsj. Jeg må si at jeg er ganske overrasket over at det fortsatt finnes et Fiskarlag som klarer å holde sammen disse kreftene. Fiskarlaget er bygget på alliansen mellom kyst og fiskere, mens Fiskebåt representerer en kraft som ikke bryr seg om det og som tenker mest på seg selv.

Det er en mager trøst at vi gjør det bra, men vi har vist de siste årene hva vi har klart å få til med enda mindre oppslutning enn vi ser ut til å få nå, så vi blir etter alle solemerker enda større og sterkere, og da skal vi klare å bite enda sterkere fra oss i fiskeripolitikken.

Toreir Knag Fylkesnes (SV)

- Hva betyr en fortsatt blå regjering for fiskeriene og kysten?

- Det som har vært bra i denne stortingsperioden er at flertallskonstellasjonen på fiskeri er en annen enn det vi ser i mandatfordelingen ellers. Høyre og Frp er isolert i de store spørsmålene i fiskeripolitikken. Venstre og KrF har en annen innfallsvinkel. Hva som skjer i fiskeripolitikken har veldig lite med Høyre og Frp å gjøre, sier Fylkesnes.

zoomBilde
KAN KOMME INN: Kristian Wilsgård (Frp) kan komme inn på Stortinget som vara for Per-Willy Amundsen

Wilsgård som vara

På Frps valgvake i Troms er det bedre stemning. Hvis førstekandidat i fylket, Per-Willy Amundsen, fortsetter som justisminister, kan annenkandidat i fylket, Kristian Wilsgård, komme inn på Stortinget som vara for Amundsen. Wilsgård er sønn av oppdretter Vidkun Wilsgård og har tidligere jobbet som røkter.

- Jeg kommer fra en familie som driver Wilsgård fiskeoppdrett på Senja, og i min ungdom jobber jeg der. I dag jobber jeg innen servicebransjen til oppdrettsnæringa, så jeg er fortsatt innenfor bransjen. 

Wilsgård er opptatt av infrastruktur og samferdsel.

- Skal vi klare den femgangen som er et mulighetsrom i sjømatnæringa, så må vi satse på infrastruktur. Derfor har jeg vært opptatt av at fylkesveiene skal tilbake til staten. Jeg er opptatt av at vi skal forbedre strømnettene til områdene som har industri. Dette handler i høyeste grad om arbeidsplasser i industrien.

- Dette ser veldig lovende ut, og jeg gleder meg veldig til å eventuelt innta en plass på Stortinget, sier Wilsgård.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00