HÅPER: Venstres Pål Farstad smilte til tross for at det ser ut som om hans tid på Stortinget er over for denne gang. I kveld var han på valgvaken i Ålesund.Foto: Einar Lindbæk
HÅPER: Venstres Pål Farstad smilte til tross for at det ser ut som om hans tid på Stortinget er over for denne gang. I kveld var han på valgvaken i Ålesund.Foto: Einar Lindbæk

Farstad er ferdig på Stortinget

Venstres fiskeripolitiske alibi, Pål Farstad, er trolig ferdig på Stortinget.

Politikk
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
11. september 2017 23:17Oppdatert:
13. september 2017 08:27

Pål Farstad har ikke gitt opp håpet om en ny periode på Stortinget selv om det så mørkt ut for hans stortingsplass på valgvaken i Ålesund ved 22.30-tiden i kveld.

Da 73 prosent av stemmene var talt opp i Møre og Romsdal ved 22.30-tiden hadde Venstre bare 3,4 prosent, som ga en nedgang på 2,2 prosent ved siste stortingsvalg.

-Det er lite trolig at det med utjevningsmandater kommer til å bli avgjort i kveld. Mitt tips er at man må vente til langt ut på dagen tirsdag, kanskje helt til kvelden, før den kampen er avgjort, sier Pål Farstad.

Jeg må innrømme at jeg både hadde ønsket og forventet et bedre resultat.

Pål Farstad (V)

Utjevning hjelper ikke

Venstre vipper over og under fire prosent i oppslutning på landsplan, noe som er smertegrensa for å få utjevningsmandat. Selv om Venstre til slutt havner på fire prosent eller mer og får utjevningsmandat, er det ingen selvfølge at et av disse mandatene går til Pål Farstad fra Kristiansund, slik det skjedde i stortingsvalget for fire år siden.

- Vi ser ut til å havne på fire prosent også i Møre og Romsdal, som på landsplan. Jeg må innrømme at jeg både hadde ønsket og forventet et bedre resultat. Det er fortsatt noen gode kommuner for meg og Venstre som skal telles opp i hjemfylket, sier Farstad, som slett ikke har mistet troen. 

Tøffere konkurranse

 -Det som kan fastslås med sikkerhet er at jeg ikke kommer inn på sikkert mandat fra Møre og Romsdal. Her fosser Høyre og Frp fremover. For egen del rådet jeg grunnen litt mer alene på Ytre Nordmøre for fire år siden. Nå er konkurransen skjerpet, blant annet fra Høyres tredjekandidat, sier Farstad. 

 -Hva har gått galt for deg og Venstre?

 -Jeg opplever å ha fått gode tilbakemeldinger for jobben jeg har gjort, men det tyder likevel på at det ikke er godt nok til gjenvalg, sier Farstad.

For Venstre hadde sjansen vært et utjevningsmandat i Møre og Romsdal, men det ser i stedet ut til å gå til KrF fordi det partiet kom over sperregrensa.

Høyre størst på Møre

Høyre er største parti i Møre og Romsdal med 23,9 prosent med Helge Orten fra Midsund som frontfigur. Orten har delvis markert seg i fiskeripolitikken, men det er ikke fiskeripolitikk som er hovedsaken for noen av de åtte representantene fra Møre og Romsdal til Stortinget. Høyre ser ut til å få tre representanter fra Møre og Romsdal.

-Jeg tør ikke ta helt av ennå selv om det er et fantastisk resultat. Vi er avhengig av å få telt opp alle stemmer før vi kan slippe jubelen løs, sier Helge Orten.

Fremskrittspartiet fikk en solid Listhaug-effekt i Møre og Romsdal med en oppgang på 2,4 prosent til 22,5 prosent og nest største parti i fylket. Dette er 7,5 prosent over landsresultatet for FrP. Arbeiderpartiet, SV og Venstre gjorde det dårligere i Møre og Romsdal enn på landsplan. KrF gjorde det bedre i Møre og Romsdal enn i resten av landet.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00