GJORDE DET OPPDRETTSUTVALGET VILLE: Tidligere styreleder i NSL, Lars Heine Kåsa, hevder at Frode Reppe bare har gjort det oppdrettsutvalget i NSL ønsker han skulle gjøre i epostsaken.Foto: Joar Grindheim
GJORDE DET OPPDRETTSUTVALGET VILLE: Tidligere styreleder i NSL, Lars Heine Kåsa, hevder at Frode Reppe bare har gjort det oppdrettsutvalget i NSL ønsker han skulle gjøre i epostsaken.Foto: Joar Grindheim

- Reppe fikk epost-adressen fra «noen som ville ha mail»

Tidligere styreleder i NSL bekrefter at eposten fra Frode Reppe til fiskeriministerens private epostadresse i januar i år ble klarert med oppdrettsutvalget i NSL. Samtidig sier han at Reppe fikk epostadressen fra «noen som ville ha mail».

Politikk
Agnar Berg
Telefon 75 54 49 21
Mobil 932 56 324
6. september 2017 22:14Oppdatert:
7. september 2017 16:57

- Fremgangsmåten for å sende denne eposten til fiskeriminister Per Sandberg (Frp) og hans statssekretær Roy Angelvik (Frp) sine private e-postadresser, samt til medlemmene av næringskomiteen og Energi- og miljøkomiteens sine stortingsepostadresser, var klarert med oppdrettsutvalget i NSL. Ved å bruke disse e-postadressene ville epostene ikke bli journalført, sier tidligere styreleder i NSL, Lars Heine Kåsa.

Var Reppes sjef

Kåsa var styreleder på det tidspunktet den konkrete eposten ble sendt i januar i år. Det at Kåsa sier dette, står i sterk kontrast til dagens NSL-ledelse som sier Reppe handlet på egen hånd. Epostsaken er en viktig grunn for at Reppe nå risikerer sparken i NSL.

Frode Reppes advokat Geir Hegle kan på grunn avtalen med NSL-ledelsen ikke kommentere de nye opplysningene fra den tidligere styrelederen. Dagens NSL-styreformann Håvard Høgstad vil ikke la seg intervjue av Fiskeribladet, men har skrevet følgende tilsvar. Les her.

zoomBilde
Håvard Høgstad

Kåsa vil på direkte spørsmål fra Fiskeribladet ikke bekrefte Reppes påstand om at epostadressen kom fra fiskeriminister Per Sandberg, men sier følgende: «Tillet meg ellers å sei at Frode Reppe i andre høve ved feilsending av mailar, nok ikkje har prøvd seg fram med tilfeldige e - post adresser, men har fått desse av nokon som ville ha mail !!».

Klarert av oppdrettsutvalget

Eposten som ble sendt i januar i år handler om et notat om Hardangerfjorden som ble laget av tre oppdrettsselskaper i Hardanger og sendt ut til mottageradressene av fagsjef for kommunikasjon og næringspolitikk i NSL, Frode Reppe.

- At Frode Reppe brukte de aktuelle e-postadressene var klarert av NSL sitt oppdrettsutvalg. Styret ble også informert om dette, sier Kåsa.

Det var Dagbladet som i sommer først skrev om epostsaken.

Ved å bruke disse e-postadressene ville epostene ikke bli journalført.

Lars Heine Kåsa, tidligere styreleder i NSL,

To eposter

Frode Reppe brukte den private epostadressen til Per Sandberg to ganger, i november i fjor og i januar i år.

zoomBilde
Frode Reppe

Men på grunn av en «punktumfeil» i epostadressen, havnet epostene i innboksen til en svenske med navn Per Sandberg.

Det gjorde at Dagbladet i sommer fikk snappet opp saken og skrev om en «skjult kanal» fra NSL inn til fiskeriministeren i den første eposten som altså ble sendt i november i fjor.

Kåsa understreker at det er den eposten som handler om Hardangerfjorden og som ble sendt i januar i år som oppdrettsutvalget klarerte.

- Epost som Frode Reppe har sendt til Per Sandberg med ønsker om «hemmelig kanal», har aldri vært klarert av styret eller oppdrettsutvalget i NSL, sier Kåsa.

Frode Reppe-saken

  • Dagbladet avslørte i sommer at lakselobbyisten Frode Reppe ba fiskeriminister Per Sandberg og hans statssekretær Roy Angelvik om hjelp i hemmelige eposter. Siden fikk Reppe kritikk for å ha brukt Sandbergs epost.
  • Epostene havnet i stedet i innboksen til en privatperson. I stedet for å benytte de offisielle e-postadressene, ble private Gmail-kontoer benyttet. Mailene ble ikke journalført.
  • Reppe ba Sandberg og Angelvik om hjelp til å få frem sitt budskap overfor Klima- og miljødepartementet, uten at det kunne spores tilbake til NSL og oppdretterne. Bråket etter denne episoden kan nå føre til at Reppe mister jobben.
  • Nå hevder Frode Reppes advokat at det var fiskeriminister Per Sandberg selv som ga epostadressen sin til Frode Reppe. 

Eriksson beklaget

18. juli i år, noen dager etter medieoppslagene om epost til de private e-postadressene til Sandberg og Angelvik, skriver Kåsa en epost til administrerende direktør Robert Eriksson i NSL hvor Kåsa forklarer hva som skjedde i epostsaken.

Robert Eriksson begynte som NSL-sjef i juni i år.

Eriksson gikk noen dager før det ut i media og beklaget framgangsmåten med eposter til de private e-postadressene til Sandberg og Angelvik.

Hva som egentlig skjedde

I eposten 18. juli til Eriksson forklarer Kåsa hva som egentlig skjedde og at Reppe bare har handlet etter ordre.

I eposten står det følgende om dette:

« . notatet om «Feilaktiv frys i Hardanger» vart distribuert til ein del stortingsrep, samt statssekretæren. Dette notatet vart frå oppdragsgjevar beden om at skulle distribuerast på mail direkte til representantane for å unngå postlistene. Klarering av denne framgangsmåten bad eg (sladdet navn) om å skaffe i oppdrettsutvalget. Frode Reppe har slik sett berre utført ordre slik eg oppfattar saka. Denne saka orienterte også Svein Reppe om på styremøte, etter det eg kan hugse.»

Kan bekreftes

Svein Reppe, som er nevnt i eposten, var på det tidspunktet epostene ble sendt administrerende direktør i NSL. Han er også bror av Frode Reppe.

Etter det Fiskeribladet har grunn til å tro, så har Kåsa bedt Eriksson om at Eriksson får bekreftet hans versjon av hva som skjedde av oppdrettsutvalget.

Notatet ble altså sendt til samtlige stortingsrepresentanter i næringskomiteen og i Klima og miljøkomiteen. Stortingsrepresentantene som får epost til sin egen stortingsepostadresse er ikke pliktig til å journalføre den.

I tillegg ble altså eposten med Hardangerfjordnotatet, ifølge Kåsa, også sendt til de private e-postadressene til Sandberg og Angelvik.

Ikke hemmelig epost

Kåsa sier at det er tull å si at eposten med Hardangerfjordnotater er en «hemmelig» epost.

- Det sier seg selv at når du sender er epost til 31 stortingsrepresentanter, så snakker vi ikke om en «hemmelig» epost, sier han.

zoomBilde
 Per Sandberg

Fiskeribladet skrev sist lørdag etter et intervju med Frode Reppes advokat Geir Hegle at Frode Reppe hadde fått Sandbergs private epostadresse fra Sandberg selv.

Det nekter Sandberg for er riktig. Kåsa er også innom dette tema i sin epost til Eriksson:

«Tillet meg ellers å sei at Frode Reppe i andre høve ved feilsending av mailar, nok ikkje har prøvd seg fram med tilfeldige e - post adresser, men har fått desse av nokon som ville ha mail !!».

NB! I første publisering av artikkelen skrev Fiskeribladet at Frode Reppes e-post vedrørende Hardangerfjordnotatet var klarert med styret i NSL. Dette er ikke riktig. Styret var kun informert om e-posten. Derimot hadde oppdrettsutvalget klarert samme e-post.

Fiskeribladet beklager denne feilen.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.