UTFORDRENDE: Lysprikkfisk tatt i Norskehavet under forskningstokt med «Libas» allerede i juli 2009.Foto: Leif Nøttestad, Havforskningsinstituttet.
UTFORDRENDE: Lysprikkfisk tatt i Norskehavet under forskningstokt med «Libas» allerede i juli 2009.Foto: Leif Nøttestad, Havforskningsinstituttet.

Mesopelagisk motbakke i ukjent hav

Utfordringene står i kø for dem som prøver å finne ut om mesopelagisk fiskeri er noe å satse på.

Teknologi
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
4. september 2017 12:04

Arne Birkeland i Brødrene Birkeland driver pionervirksomhet i mesopelagisk fiskeri, men kommer på ingen måte til dekket bord med den nye ressursen.

- Det er masse oppgaver som vi må få svar på før vi kan ta en beslutning om det kan bli en god næring eller om er som i skogen med mye grunnkratt som det ikke svarer seg å høste av, var sammenligningen Birkeland brukte for å illustrere statusen på Pelagisk Arena i Ålesund etter flere forsøk med fangsttokt.

Les også: Foreløpig avslag på lysprikkfisk

zoomBilde
USIKKER: Arne Birkeland ser store utfordringer for å få til et kommersielt fiske på mesopelagiske arter.

Kostbart å prøve

I forsøkene ville rederiet finne ut om redskap og bestand, skaffe seg grunndata for å få svar om det er mulig å satse videre på dette. Det er kjørt tre tokt med 70 toktdøgn med rederiet, Sintef Ocean og Egersund Trål som medspillere. Det koster.

- Det må satses penger fra fellesskapet i Norge om vi skal være med på dette, sa Birkeland og avdekket at det var store mangler med en Island-utviklet trål for lysprikkfiske.

- Vi fant store konsentrasjoner av mesopelagisk fisk som omfatter et par hundre arter. Mye fisk gikk gjennom maskene i trålen som ikke hadde god samlingseffekt. Man trenger en større trål med små masker og finne ut om fisken fortsatt går gjennom maskene. Det er også en utfordring at vi ikke ser hvilke fisker vi ser på trålsonaren, forklarte Eduardo Grimaldo i Sintef Ocean etter toktene i det nordlige Atlanterhavet.

Kronikk: Norge i front i mesopelagisk fiskeri

Interessant næringsinnhold

Det er særlig de dominerende artene med lysprikkfisk og laksesild som er interessante.

- Næringsinnhold målt i samfengt fangst er veldig interessant med høy grad av blant annet lipidinnhold. Dette gjør fangsten interessant som råstoff for marine oljer. Fisken må prosesseres straks den kommer om bord, sier Leif Grimsmo i Sintef Ocean.

Dermed står utfordringene i kø med å kartlegge arter og kvantum, utvikle fiskeredskap, få til en god fangsthåndtering og få klarhet i behovet for prosessteknologi.

zoomBilde
STIM: Mesopelagisk fisk i store stimer, men det er langt frem til lønnsomhet.

Åpne pengepungene

Arne Birkeland er klar på at dette blir en for tung oppgave for næringsaktørene alene.

- Det er en drøss med utfordringer og forskningsoppgaver. Hvis myndighetene ønsker en satsing, må de åpne pengepungene, sier han.

Havforskningsdirektør Sissel Rogne er fascinert av hvor lite man vet om den mesopelagiske ressursen i havet.

- Vi må kartlegge ressursen og forstå hva massen betyr for havet. Vi må lære av andres feil så vi ikke gjør samme feilene selv. Jobber vi smart, sparer vi penger, sier hun.

Jus og rødlistefisk

I det store bildet er 65 prosent av havet utenom kontroll. Mye av dette ligger i internasjonalt farvann. Dermed kommer også jusen inn. Derfor samarbeider Havforskningsinstituttet med Universitet i Bergen om jusen for mesopelagiskle arter i internasjonalt farvann.

Og det er flere utfordringer:

- Mange av artene i biomassen kan være rødlistet. Det må tenkes nytt om tråling og prosessering, sier Rogne om den mesopelagiske ressursen som finnes på fra 200 til 1000 meters dyp og derfor har fått navnet.

Utfordringene med de mesopelagiske artene blir et av temaene under Fishtech-konferansen i Ålesund 4. og 5. oktober med Sintef Ocean som arrangør.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.