Under Aqua Nor nylig var det om lag 500 elever og studenter blant de besøkende. Selv med rekordbesøk til messa i år, med vel 27 000 totalt, så må vi vel kunne si at de unge utgjorde en hyggelig andel av de besøkende?
All honnør til Stiftelsen NorFishing som legger til rette for at ungdom skal få delta på messen, også med egen «Studentdag» i programmet. Sett Sjøbein hadde i år prosjektledelsen for Studentdagen og de 150 ungdommene som deltok fikk høre om fremtidsmuligheter i sjømatnæringen, treffe unge ansatte i spennende stillinger, og endatil høre om hvordan fiskeskinn kan bli moteriktige klær. Det er viktig å vise frem bredden av sjømatnæringen, og hele 28 ulike bedrifter, alle relevante på sin måte, hadde satt av tid til å treffe ungdommene gjennom «speeddating» på Studentdagen.
All honnør til Stiftelsen NorFishing som legger til rette for at ungdom skal få delta på messen
Flere steder langs kysten sørger fiskerifaglige opplæringskontor, sjømatbedrifter og organisasjoner for at ungdom får bli kjent med sjømatnæringen gjennom ulike aktiviteter. Første fredagen etter skolestart i forrige uke møtte 1000 tiendeklassinger og deres lærere opp i Ålesund for å delta på «Fiskeflåtens Ungdomsmønstring». Dette er blitt et årlig arrangement som har funnet sin suksessfaktor. Elevene fraktes inn til byen, får servert kunnskap fra ekte fiskere og gode formidlere, en dose underholdning, og deltagelse i kunnskapskonkurranse med en fin premie, før de fraktes hjem.
Med god hjelp fra aktører i sjømatnæringen skal Sett Sjøbein gjennomføre flere store arrangement utover høsten. Vi kjører på med to bootcamper for studenter på høyere utdanning fra hele landet. Bootcampene varer i en uke, og vi sørger for å gi deltagerne intensiv opplæring om sjømatnæringen før de får bryne seg på en viktig utfordring. Den første bootcampen har fokus på villfisk og arrangeres denne uken på Sunnmøre. Den neste bootcampen handler om havbruk og gjennomføres i november.
Sett Sjøbein gjentar også suksess-samarbeidet med Ungt Entreprenørskap fra i fjor om å arrangere marine innovasjonskonkurranser for elever i videregående skoler. Dette er en unik mulighet for sjømatnæringen til å sette dagsorden i skolen for et høyt antall elever. Målet med innovasjonscampene er både å gi økt kunnskap, og at elevene skal få ønske om å skape nye ideer og arbeidsplasser i sjømatnæringen. Høstens første konkurranse vil skje på Vikingskipet i Hamar 15. september, og deretter står ti andre fylker for tur fremover mot jul.
Felles for alle disse aktivitetene er at de koster tid og penger. Det er de næringsaktørene som prioriterer rekrutteringsarbeid som en viktig del av deres arbeidstid som blir lagt merke til blant de unge. Noen må ta ansvar, for kunnskap om sjømatnæringen kommer ikke av seg selv!
( VILKÅR )