Annonse
RØST: Havet er vårt og sikrer arbeidsplasser og bosetting langs kysten og må høstes på bærekraftig vis innenfor naturens tålegrenser, skriver Rødt. Foto: Kjersti Sandvik
RØST: Havet er vårt og sikrer arbeidsplasser og bosetting langs kysten og må høstes på bærekraftig vis innenfor naturens tålegrenser, skriver Rødt. Foto: Kjersti Sandvik

Rødt vil unngå svart hav

Rødt har et klart standpunkt: Fisken i havet tilhører det norske folket i fellesskap og kan ikke eies av enkeltpersoner eller selskap.

Leserinnlegg
Skrevet av

13. august 2017 14:04

Oppdatert: 14. august 2017 17:36

zoomBilde
Odd Christian Hagen, Rødt-politiker.

Meningen er mange om havbruk, fiskerinæring og kysten som arbeidsplass. I debatten viker prinsipper og grunnleggende rettigheter ofte for trylling med tall og det som virkelig med rette betegnelsen må være stemmefiske. Rødt har et klart standpunkt: Fisken i havet tilhører det norske folket i fellesskap og kan ikke eies av enkeltpersoner eller selskap. Havet er vårt og sikrer arbeidsplasser og bosetting langs kysten og må høstes på bærekraftig vis innenfor naturens tålegrenser.

Når Rødt kommer med våre argument, er det basert på ei nær kontakt med fiskere, fiskeriarbeidere og foredlingsarbeidere. Vi har lang tradisjon og god oppslutning i viktige kystkommuner, fiskevær og folk på våre lister kommer sjøl fra samme næringene. Vi har ingen politiske broilere, det er vanlige folk med kunnskap om sitt felt.

Trålerflåten ble opprettet på dispensasjon fra gjeldende lovverk (deltakerloven) for å sikre stabil råstoffleveranse og lønnsomhet til industrien på land. Etter at eierskapet ble skilt fra industrien og leveringsplikten avskaffet, har den utspilt sin rolle og dispensasjonen må inndras. Den var aldri ment å være en berikelse for enkeltpersoner og eller store nasjonale og multinasjonale foretak.

Retten til fiske skal ikke privatiseres, og ressursene skal høstes innenfor naturens tålegrenser. Et viktig prinsipp er å bevare verdiskapinga der den skjer - den skal ikke fjernes fra lokalområdet. Forvaltningspraksisen med omsettelige kvoter i kystflåten skal stoppes umiddelbart. Fram til trålerflåten for hvitfisk er avviklet, skal dagens tilbudsplikt for trålere omgjøres til leveringsplikt. Ombordproduksjon skal ikke tillates til erstatning for dette.

Oljeinstallasjoner og havvindanlegg skal ikke forekomme der det forhindrer fiske og fangst eller truer livet i havet. Vi vil ha varig vern og petroleumsfrie områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, i Barentshavet, på Mørekysten, i Farsundsbassenget, Jan Mayen og Arktis.

Stem Rødt, mot svart hav.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00