RØST: Havet er vårt og sikrer arbeidsplasser og bosetting langs kysten og må høstes på bærekraftig vis innenfor naturens tålegrenser, skriver Rødt. Foto: Kjersti Sandvik
RØST: Havet er vårt og sikrer arbeidsplasser og bosetting langs kysten og må høstes på bærekraftig vis innenfor naturens tålegrenser, skriver Rødt. Foto: Kjersti Sandvik

Rødt vil unngå svart hav

Rødt har et klart standpunkt: Fisken i havet tilhører det norske folket i fellesskap og kan ikke eies av enkeltpersoner eller selskap.

Leserinnlegg
Skrevet av13. august 2017 14:04Oppdatert:
14. august 2017 17:36
zoomBilde
Odd Christian Hagen, Rødt-politiker.

Meningen er mange om havbruk, fiskerinæring og kysten som arbeidsplass. I debatten viker prinsipper og grunnleggende rettigheter ofte for trylling med tall og det som virkelig med rette betegnelsen må være stemmefiske. Rødt har et klart standpunkt: Fisken i havet tilhører det norske folket i fellesskap og kan ikke eies av enkeltpersoner eller selskap. Havet er vårt og sikrer arbeidsplasser og bosetting langs kysten og må høstes på bærekraftig vis innenfor naturens tålegrenser.

Når Rødt kommer med våre argument, er det basert på ei nær kontakt med fiskere, fiskeriarbeidere og foredlingsarbeidere. Vi har lang tradisjon og god oppslutning i viktige kystkommuner, fiskevær og folk på våre lister kommer sjøl fra samme næringene. Vi har ingen politiske broilere, det er vanlige folk med kunnskap om sitt felt.

Trålerflåten ble opprettet på dispensasjon fra gjeldende lovverk (deltakerloven) for å sikre stabil råstoffleveranse og lønnsomhet til industrien på land. Etter at eierskapet ble skilt fra industrien og leveringsplikten avskaffet, har den utspilt sin rolle og dispensasjonen må inndras. Den var aldri ment å være en berikelse for enkeltpersoner og eller store nasjonale og multinasjonale foretak.

Retten til fiske skal ikke privatiseres, og ressursene skal høstes innenfor naturens tålegrenser. Et viktig prinsipp er å bevare verdiskapinga der den skjer - den skal ikke fjernes fra lokalområdet. Forvaltningspraksisen med omsettelige kvoter i kystflåten skal stoppes umiddelbart. Fram til trålerflåten for hvitfisk er avviklet, skal dagens tilbudsplikt for trålere omgjøres til leveringsplikt. Ombordproduksjon skal ikke tillates til erstatning for dette.

Oljeinstallasjoner og havvindanlegg skal ikke forekomme der det forhindrer fiske og fangst eller truer livet i havet. Vi vil ha varig vern og petroleumsfrie områder utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, i Barentshavet, på Mørekysten, i Farsundsbassenget, Jan Mayen og Arktis.

Stem Rødt, mot svart hav.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Underholdning foran politikk

Kommentar
22. mars 2018 19:13

- Feil å påstå at fiskerne har makt

Leserinnlegg
22. mars 2018 15:41

- Jeg er lei av å bli lurt av oljenæringa

Leserinnlegg
1 kommentar22. mars 2018 13:57

Fellesnevnere for torskesuksesser

Leserinnlegg
22. mars 2018 05:00

Hvem er den nye oljen?

Leserinnlegg
21. mars 2018 11:30

Etterlyser dokumentasjon fra Lerøy

Leserinnlegg
21. mars 2018 05:00

Lofotodden nasjonalpark må vedtas nå

Leserinnlegg
20. mars 2018 20:54

Klippfisk vinner i norsk hvitfiskindustri

Leserinnlegg
20. mars 2018 17:40

Drittvær skal berge NVG-bestanden

Leserinnlegg
20. mars 2018 05:00

Fiskarlaget mot oss - Sametinget for oss

Leserinnlegg
4 kommentarer18. mars 2018 18:45

Utlendinger og norske fiskerettigheter

Leserinnlegg
4 kommentarer18. mars 2018 14:26

Del to av stortingsmannens fiskeskrøner

Leserinnlegg
17. mars 2018 18:48
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00