Arkivfoto: Åge Jakobsen
Arkivfoto: Åge Jakobsen

Hjeltneskvota - et sant spetakkel

Alle på kysten kan no banne høgt og stygt 3.000 ganger, eller heilt til de er så tørre i kjeften at de ikke klarer å spøtte om de skulle se Per Sandberg på tv.

Leserinnlegg
Skrevet av19. juli 2017 10:08Oppdatert:
29. juni 2020 16:58

I regjeringens høringsbrev fremkommer det at Høyre og Frp i all hovedsak skjermer det leveringspliktige trålkvantumet. Nok en gang vil sentrale myndigheter ta ressurser fra kystsamfunn og gi til industriprosjekter med investorer utenfra. De nye 3.000 tonnene til kjendisinvestor Arne Hjeltnes skal hentes fra kystflåten. Det er uforståelig.

Storkapitalen beskyttes

Våre torskeavhengige samfunn har allerede solidarisk avgitt cirka 8.500 tonn til Gamvik og Lebesby gjennom leveringspliktig trålkvantum. Storkapitalen, med Røkke og Lerøy i spissen, har med myndighetenes velsignelse underslått kvotene og beskyttes for enhver pris.

I regjeringens høringsbrev er den åpenbare muligheten for å hente kvoter fra trålerne ikke nevnt med et ord. Det må oppleves vanvittig urettferdig for fiskekjøpere som med dette vil oppleve enda hardere konkurranse om råstoffet. Og det må oppleves vanvittig urettferdig for de kystfiskerne som ikke har mulighet til å delta i fisket på Finnmarka om høsten og får mindre i kvote.

 Idiotprosjekt med leveringspliktige trålkvoter må avvikles, overføres kystflåten og legges under lokal forvaltning.

zoomJan Olsen, 2. stortingskandidat, Finnmark Sosialistisk Venstreparti.
Jan Olsen, 2. stortingskandidat, Finnmark Sosialistisk Venstreparti.

Alle er selvfølgelig glade for at det skal investeres i Mehamn. Men at investeringene er avhengig av en tilfeldig omfordeling mellom fiskerisamfunn som allerede plages med ressursmangel på grunn av feilslått politikk og lemfeldig forvaltningspraksis, det fremstår ikke som annet enn rettlinja stø kurs i fortsettelse av galskapen.

Avhengig av spesialbehandling

Dette vil ikke gi flere arbeidsplasser i sum eller over tid, men bare flytte aktivitet mellom allerede hardt pressede samfunn. Samtidig må man jo stille spørsmål med hvor genial ideen til Hjeltnes og Co egentlig er, når slike store vyer og planer nok en gang er avhengig av spesialbehandling for å klare å konkurrere om råstoffet.

Nei, kvantumet må hentes fra de leveringspliktige trålernes kvantum. Det er det eneste fornuftige. Disse kvotene er allerede avsatt til formålet. Idiotprosjekt med leveringspliktige trålkvoter må avvikles, overføres kystflåten og legges under lokal forvaltning. Slikt blir det arbeidsplasser og virksomhet av uten at man trenger å ha en hyggelig og morsom kjendis med på laget.

SV har programfestet omfordeling fra trålerne og til kystflåten med den hensikt å skape virksomhet og arbeidsplasser. Dette er et grunnleggende for SV sin fiskeripolitikk. Sysselsetting og bosetting i kystsamfunnene er sentralt i vårt grunnlovsforslag om de marine ressursene.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

En sommer ved havet

Kronikk
1. august 2020 16:01

Debatt: - Havet er ingen søppelplass

Leserinnlegg
30. juli 2020 10:56

Debatt: - Få sjøfolka hjem!

Leserinnlegg
30. juli 2020 08:42

Fremtidsrettet fiskerinæring

Leserinnlegg
27. juli 2020 09:43

Raketteventyr på Andøya?

Kronikk
20. juli 2020 15:18

La oss hjelpe gründere!

Kommentar
19. juli 2020 11:41

Kva ventar oss på andre sida av sommaren?

Kommentar
18. juli 2020 19:03

Kjenn din besøkelsestid

Kommentar
18. juli 2020 11:01
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.