ISLAND: Varme kilder og lava er Island kjent for. Men nå vokser oppdrettsnæringen raskt på Saga-øyen. Foto: Storfjell, Ingar
ISLAND: Varme kilder og lava er Island kjent for. Men nå vokser oppdrettsnæringen raskt på Saga-øyen. Foto: Storfjell, Ingar

Reisebrev fra Island

Oppdrettsnæringen i Island liten, men er i vekst. Kanskje vil oppdrett vil gi sysselsetting og liv i Vestfjordene også.

Kommentar
Ulf Winther 17. juli 2017 19:53

Bare for å si det med en gang, jeg er fullstendig fascinert av Vestfjordene på Island! Fascinert av en fantastisk natur med dype fjorder, og bratte fjell som står rett opp av fjordene, av spektakulære fjelloverganger mellom fjordene og ikke minst av fuglelivet. Store mengder ender, skarv, vadefugler og sangsvaner gir et helt annet liv til fjordene enn i Norge. Hvorfor har ikke vi et slikt blomstrende fugleliv hos oss? Fordi vi er for mange mennesker som bor i og nær fjordene? For i Vestfjordene bor det ikke mange mennesker, det er ikke mange som forstyrrer dyre- og fuglelivet der.

zoomBilde
Ulf Winther, forskningssjef i Sintef Fiskeri og havbruk 

Fisken har vært livsgrunnlaget i de vestlige fjordene i Island i mange århundrer. Jordbruket kunne nok gi livsgrunnlag for noen mennesker, men det er fisken som har vært den viktige ressursen. Den som er interessert i historie kan besøke Øsvør rett ved Bolungarvik ytterst i Isafjardardjup, en av de store fjordene i Vestfjordene. Der finner vi en restaurert fiskerhytte, eller rorbu om du vil, fra den tiden da man kun rodde fiske. Som fiskerbønder i Norge dro til Lofoten på nyåret, kom de her til fiskevær i Vestfjordene og berget inntekt og mat til familien hjemme. 

Men mens Bolungarvik og nærliggende Isafjordur har klart seg godt, er det andre steder som har vært hardt rammet. Både av nedleggelser og av naturkatastrofer. Flateyri i Ønundarfjordur er et av flere steder som ble rammet av snøskred midt på 1990-tallet. Pensjonatvertinnen vår fortalte at hun mistet jobben da 150 arbeidsplasser forsvant fra Flateyri, da stedets største bedrift la ned driften. Nå er det litt fiske og en del turisme som holder liv i Flateyri.

Kontrasten blir stor når man forlater Vestfjordene og drar østover, først til Steingrimsfjordur og videre til store elveslettene med elver som renner ut i den store fjorden Hunafloi. Trodde du at vi produserer mange «traktoregg» i Norge? På de fruktbare elveslettene her produserer de flere slike enn vi noen gang har sett i Norge. «Traktoregg» som er hvite, rosa, lilla, blå, svarte og som har ulike grønnfarger ligger spredt utover jordene og i sirlige store stabler. Sikkert vinterfor til de mange sauene, hestene og kyrne som vi ser. 

Men fiskeriene, fiskeindustrien og disses leverandørnæring er igjen ryggraden i næringslivet, når vi kommer så langt østover som til Akureyri. Bedrifter som Samherji og UA er viktige på industrisiden.  For eksempel har en bedrift, Slippurinn, 160 ansatte og driver med prosjektering, leverer utstyr til fiskeindustrien og har dokk som yter service til fiskeflåten.

Oppdrettsnæringen i Island er ikke stor, men er i vekst. En del av havbruksvirksomheten er landbasert, men nå ser det ut til at sjøbasert oppdrett kommer.  I Norge har havbruksnæringen bidratt med aktivitet og sysselsetting, og gitt nytt liv til mange små samfunn langs kysten. Kanskje vi kan håpe at det vil skje i Vestfjordene på Island også?

Oppdrettsnæringen i Island er ikke stor, men er i vekst

Forresten, du har hørt om olympisk fiske, men har du hørt om olympisk spising på restaurant? Det vil jeg kalle det de gjør på Tjorohusid i Isafjordur. Der blir det satt frem de lekreste fiskeretter boblende varme i store jerngryter, som buffet. Gjestene i en stappfull restaurant hiver seg rundt for å komme først i køen og spiser det de kan i 1,5 time før neste bordsetning får slippe til. Det kan jeg si deg, maten der er nesten verdt en islandstur i seg selv!

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Leppefisk og deltakervillkår

Leserinnlegg
18. juni 2018 15:14

- Jeg ser ingen tegn på at Sjømatrådet er på rett spor

Leserinnlegg
1 kommentar18. juni 2018 12:21

Kvoteprisutvikling for pelagisk ringnot

Kronikk
1 kommentar17. juni 2018 19:40

Kom ut, kom frem og bli sett

Kommentar
17. juni 2018 13:00
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00