TAUS STØRE: I vanskelige havspørsmål sier Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet ingenting, mener Europaminister Frank Bakke-Jensen (H).Foto: Jørn Mikael Hagen
TAUS STØRE: I vanskelige havspørsmål sier Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet ingenting, mener Europaminister Frank Bakke-Jensen (H).Foto: Jørn Mikael Hagen

- Hva vil Støre gjøre i spørsmål om havet?

Europaminister Frank Bakke-Jensen (H) vet ikke hva Aps statsministerkandidat Jonas Gahr Støre vil gjøre med alt som har med hav og gjøre.

Leserinnlegg
Skrevet av13. juli 2017 11:59

Tirsdag 20. juni var jeg i en interessant debatt på Kystens hus i Tromsø. Arctic Frontiers inviterte til åpen debatt under tittelen «Havets århundre. Er vi klare?». Arrangørene skal ha honnør for tema, opplegg og regi.

«Havets århundre» er et veldig godt begrep. Det rommer både utfordringene og mulighetene vi har og går inn i nå.

Utfordringer har vi eksempelvis innen klimaendringer og geopolitiske spørsmål om fremtidig ressursutnyttelse.

zoomBilde
Frank Bakke-Jensen, Europaminister

Men muligheter finner vi innen mange av de samme feltene fordi Norge er en havnasjon. På grunn av vår geografiske beliggenhet, kulturelle historie og sentrale kunnskapsklynger er det få som behersker like godt som oss en av fremtidens største oppgaver, nemlig bærekraftig ressursutnyttelse av havet.

Regjeringen har levert

Panelet speilet også på en god måte det norske samfunnet. Sivilt samfunn var representert ved Nina Jensen fra WWF og Inger Marie Sperre fra Sjømat Norge. Akademika representert ved Edel Oddny Elvevoll fra UiT-Norges arktiske universitet. Og oppspillet til en valgkamp med Arbeiderpartiet ved Jonas Gahr Støre og Høyre ved undertegnede.

Innleggene i debatten gjenspeiler på mange måter Norges posisjon og skikkethet som havnasjon. På hvert sitt felt var det kunnskapsrike, men spissede, innlegg fra sivil sektor. Faglig solid og poengtert fra Akademika.

Det store politiske spørsmålet var derimot: Er det forskjell på politikken fra AP og H? Støre fronter en løsning der styringen av alt som har med hav og gjøre skal ligge til Statsministerens kontor. Da og bare da får man tyngde nok bak arbeidet med havet, hevder han.

Interessant er det da å observere at denne regjeringen uten en havstatsminister har levert flere omfattende stortingsmeldinger om aktivitet på, i og under havet. Vi synliggjør havet som et sentralt interesseområde i norsk utenriks- og utviklingspolitikk. Tatt grep mot marin forsøpling, sørget for bedre rammevilkår for sjømatindustrien, en bærekraftig vekstmodell for havbruksnæringen og en havstrategi som viser vei for forskning, nytenkning og verdiskaping på et bredt spekter tilknyttet havbegrepet. Felles for alle disse sakene er at Arbeiderpartiet har sagt seg enige med oss i Stortinget, og de har i liten, om noen, grad fremmer egne avvikende forslag.

Ap fremmer ingen forslag

Så til det paradoksale fra debatten i Tromsø. På de feltene der vi kan spore en uenighet om hvem som skal ha rett til å høste av fiskeressursene våre, hvor og hvordan skal verdiskapingen skje, hvilket lovverk skal regulere dette, leveringsplikt og struktur, rettssikkerhet innen fiskeri og havbruk og hvordan forlenge den nasjonale delen av verdikjeden, har Høyre fremmet en rekke forslag helt fra november 2011. Arbeiderpartiets tilnærming til vanskelige spørsmål har gjennom 4 år i posisjon og nye fire år i opposisjon vært karakterisert av én ting. De fremmer ingen forslag selv. Hva de skal gjøre og hvordan de skal gjøre det har vi dermed ikke svar på.

Arbeiderpartiets tilnærming til vanskelige spørsmål har gjennom 4 år i posisjon og nye fire år i opposisjon vært karakterisert av én ting. De fremmer ingen forslag selv

Erna Solberg har tatt et lederansvar for nasjonens politikk også på de feltene som omhandler havet. At hun får de andre statsrådene til å samhandle godt handler ikke om hvor skiltet med «hav» er hengt opp. Det handler om politisk ledelse, de gode løsningene og evne til å få noe gjort.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Kva skjer når «ekspertane» får halde på med fiskeripolitikk?

Leserinnlegg
3 kommentarer24. april 2018 05:00

Snøkrabbe og tjuvfiske på norsk sokkel

Leserinnlegg
1 kommentar23. april 2018 15:18

Mitt. Ditt. Eller vårt ansvar.

Kronikk
22. april 2018 10:25

Skittentøyvask for vidåpne dører

Kommentar
21. april 2018 19:29

En nekrolog over oppdrettsindustriens omdømme?

Leserinnlegg
3 kommentarer20. april 2018 15:41

- På tide å diskutere GMO-regelverket

Kronikk
18. april 2018 15:43

Fiskere må sørge for å holde seg flytende

Leserinnlegg
18. april 2018 05:00

Bommer om seismikk

Leserinnlegg
3 kommentarer16. april 2018 15:05

Åpen om «hemmelig» møte

Leserinnlegg
1 kommentar16. april 2018 10:34
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00