Torsk er mye mer enn mat

Fersk eller fryst, tørket eller saltet? Torsketunger, torskekjaker, lever og rogn, tørrfiskgryte, bacalao, fish and chips, boliños, klippfiskpizza, fiskekaker og fiskegrateng. Nam!

Kommentar
Skrevet av8. juli 2017 10:26
zoomVARIERT: Torskeskinn kan brukes til så mangt, for eksempel torskelamper.FOTO: JANITA ARHAUG
VARIERT: Torskeskinn kan brukes til så mangt, for eksempel torskelamper.FOTO: JANITA ARHAUG

Men torsk er mye mer enn måltider! 

Jeg har for eksempel en lommebok av torskeskinn. Og visste du at avskjær fra torsk kan brukes som ansiktskrem? At torskeavskjær kan sprayes i halsen for å unngå forkjølelse? At avskjæret kan benyttes i sportsdrikker for økt ytelse, eller i næringsdrikker for eldre? Og kan torskelever fungere like godt som gåselever til champagnen?

Ved hjelp av nye bearbeidingsmetoder, lekre innpakninger og markedsføring så kan torskeavskjær forvandles til fantastiske produkter og tjenester.

zoomBilde
Janita Arhaug, leder i Sett Sjøbein. 

Sett Sjøbein skal sørge for at ungdom som deltar på våre tiltak skal få styrket sin evne til fremtidig entreprenørskap og gründervirksomhet i sjømatnæringen. Vi dro nylig på studietur med styringsgruppen vår til Island. Islandic Startups som vi benytter som samarbeidspartner for våre «Marin student-bootcamps» hadde lagt til rette for interessante møter for oss.

Vi møtte rektor for universitetet i Reykjavik som var glødende opptatt av koble sjømatnæringen med sine studenter. Vi møtte sjømatorganisasjonene på Island som har slått seg sammen i en organisasjon «Fisheries of Iceland», og vi møtte en klynge av marine bedrifter har samlet seg i et nedlagt fiskefabrikk i Reykjavik, «Sjåvar Klasinn».

Litt som Kystens Hus i Tromsø. Mange møterom, felles treffpunkt for å slå av en prat, og en restaurant som tilbyr gode og rimelige sjømatlunsjer. Bedrifter fra hele Island har plassert noe av sin virksomhet i dette bygget for å bli eksponert for oppmerksomhet og samhandling med øvrige bedrifter. Nye ideer drøftes, avtaler inngås og verdier skapes. Lokalene blir flittig benyttet av Islands fiskeriminister og andre beslutningstagere som jevnlig leier møterom og spiser lunsj i restauranten. Og, i inngangspartiet henger flotte torskelamper!

Det var på Island jeg fikk smake torskebrus, som for øvrig smakte godt, og fikk oppleve at hudkrem av torskeavskjær virkelig førte til at tørre hender fikk silkeglatt hud. For tiden er et utglattende torskeserum og torskesprayen som skal forhindre forkjølelse til uttesting i Sett Sjøbeins styringsgruppe.

Nok om torsk, tenk også på potensialet til alt annet som skjuler seg blant havets skatter!

Sjømatnæringen har vært Islands viktigste næring, inntil den nylig ble forbigått av turistnæringen. Men de to næringene spiller på lag, det er mulig med ekskursjoner til fiskerisamfunn, og i Reykjavik har de «Whales of Iceland», et fantastisk museum hvor du går rundt blant hvaler i autentisk størrelse.

I Stor-Oslo regionen bodde det per 1. januar 1 546 706 innbyggere, det er omtrent 5 ganger flere innbyggere enn på hele Island. Takket være ildsjeler har vi nå fått på plass et etterlengtet moderne fisketorg i hovedstaden vår. Hurra! Dette blir et flott utstillingsvindu og treffsted for innbyggere, elever og studenter med sine lærere, turister og næringen selv. Jeg gleder meg til mitt første besøk!

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Er du smartere enn en bavian?

Kommentar
18. august 2019 18:30

Økt verdiskaping fra restråstoff fra laks

Kommentar
18. august 2019 11:45

Leppefisk-fiskerne gambler på lusa

Kommentar
17. august 2019 14:45

- Hun har ikke overbevist meg

Leserinnlegg
16. august 2019 17:02

Få fisken inn i valgkampen!

Leserinnlegg
3 kommentarer16. august 2019 14:15

- Mer bærekraftig torsk vil gi stor gevinst

Leserinnlegg
15. august 2019 05:00

Fiskeriministeren: - Følg med i timen, Fiskeribladet

Leserinnlegg
3 kommentarer14. august 2019 16:00

Bomskudd fra MDG om hydrogenperoksid og rekedød

Leserinnlegg
2 kommentarer14. august 2019 09:15

Fiskeriministeren slår tilbake: - Er det galt å møte næringen?

Leserinnlegg
4 kommentarer13. august 2019 18:45

Norges sjømatråd og statens eierskap

Leserinnlegg
1 kommentar13. august 2019 09:30

- Oppdrettsindustriens giftdumping dreper rekene

Leserinnlegg
1 kommentar12. august 2019 19:30
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Vi benytter cookies X Lukk infoFiskeribladet AS bruker teknologi som informasjonskapsler (cookies) og annen sporingsteknologi for å analysere trender, administrere våre tjenester, spore brukeradferd og til å samle informasjon om hele vår brukerbase. Uregistrerte brukere kan skru av slik sporing i browser innstillingene på enheten de bruker ved å skru på «ingen sporing». Les hele vår cookie policy...