GLAD I FISK: Folk i nord spiser mest fisk, ifølge levekårsundersøkelsen for helse.ILLUSTRASJON: SSB
GLAD I FISK: Folk i nord spiser mest fisk, ifølge levekårsundersøkelsen for helse.ILLUSTRASJON: SSB

Folk i de tre nordligste fylkene spiser mest fisk

Folk i de tre nordligste fylkene spiser mest fisk og Nordland topper statistikken, ifølge SSBs levekårsundersøkelse om helse.

Helse
Redaksjonen
26. juni 2017 10:47Oppdatert:
26. juni 2017 11:02

I Nordland svarer 81 prosent at de spiser fisk to ganger i uka eller mer. Nordland er også det fylket med flest fiskere. 2299 personer i Nordland er fiskere på heltid mot 42 i Oslo og 7 i Buskerud som er det fylket med færrest fiskere.

- Tilgang på fersk fisk kan ha en del å si for at fylkene i nord spiser mest fisk. De har også lange tradisjoner for både å fiske selv og å spise fisk, sier Elin Skretting Lunde i seksjon for helsestatistikk i Statistisk Sentralbyrå (SSB) i en pressemelding.

Oslofolket ligger sånn midt på treet når det gjelder inntak av fisk. 73 prosent spiser fisk to ganger i uka eller mer, mens Vest-Agder ligger på bunn med 64 prosent, viser statistikken. 

Syv at ti nordmenn spiser fisk eller annen sjømat som pålegg, lunsj eller middag to ganger i uka eller mer, ifølge undersøkelsen. Det betyr at flesteparten holder seg innenfor Helsedirektoratets offisielle ernæringsråd om å spise fisk to til tre ganger i uken. 

Den eldre delen av befolkningen er de mest ivrige fiskespiserne. Blant personer over 67 år spiser hele 85 prosent fisk mer enn to ganger i uka, mens for de mellom 16 og 24 år er andelen 60 prosent. Samme mønster tegner seg når man ser på yrkesstatus; pensjonister spiser fisk mye oftere enn studentene.

- Vi ser at de eldste spiser mest fisk og sjømat. Tallene våre sier ikke noe om årsaker, men det kan jo tenkes at de eldre spiser mye fisk fordi de har vokst opp med det og derfor er vant til å spise mye fisk, sier Elin Skretting Lunde i seksjon for helsestatistikk i SSB.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.