PRINSIPPER: Arrestasjonen av snøkrabbebåten «Senator» kan tvinge Høyesterett til å måtte ta stilling til anvendelsen av Svalbardtraktaten en gang for alle, spår forsker Harald Sakarias Brøvig Hansen. Ilustrasonsfoto: Magnus Thor Hafsteinsson
PRINSIPPER: Arrestasjonen av snøkrabbebåten «Senator» kan tvinge Høyesterett til å måtte ta stilling til anvendelsen av Svalbardtraktaten en gang for alle, spår forsker Harald Sakarias Brøvig Hansen. Ilustrasonsfoto: Magnus Thor Hafsteinsson

- Uhyre spennende og prinsipiell dom

Ikke rart at dommen i saken mot den latviske snøkrabbebåten «Senator» ble forsinket - domstolen har satt prestisje i ikke å ta noen snarveier, mener forsker Harald Sakarias Brøvig Hansen.

Leserinnlegg
22. juni 2017 19:30Oppdatert:
30. juni 2020 01:26

Bakgrunn for saken: I dag falt dommen mot rederiet SIA North Star LTD og kapteinen på «Senator». Begge partene fikk bot, og det ble satt en inndragning på 1 million kroner. Stipendiaten ved Fridtjof Nansens Institutt trekker paralleller til dommen i saken mot fiskebåten «Juros Vilkas», som ble frifunnet i Øst-Finnmark tingrett tidligere i år.

Slik vurderer Harald Sakarias Brøvig Hansen dommen i «Senator»-saken: 


zoomHarald Sakarias Brøvig Hansen.
Harald Sakarias Brøvig Hansen.

Dommen behandler ikke bare den spesifikke straffesaken, men går prinsipielt til verks angående Svalbardtraktatens anvendelse for å vurdere om forbudet mot snøkrabbefangst er ugyldig.

Det er ifølge retten ingen tvil om at kaptein og rederi har forbrutt seg på Havressursloven og forbudet mot snøkrabbefangst. Skipet har vært på norsk sokkel, det er ulovlig å fangste snøkrabbe og de har ikke hatt dispensasjon fra forbudet.

Spørsmålet retten måtte ta stilling til er derfor om Norge driver ulovlig forskjellsbehandling ifølge Svalbardtraktaten.

Finnes ingen fasit

Retten slår fast at det er ulovlig forskjellsbehandling å kun gi dispensasjon til norske fartøy hvis traktaten gjelder for området. Det betyr at hvis traktaten gjelder på kontinentalsokkelen, gjør internasjonale forpliktelser at forbudet mot snøkrabbefangst er ugyldig så lenge kun norske skip får dispensasjon.

Utfordringen for Øst-Finnmark tingrett var at Høyesterett aldri har behandlet Svalbardtraktatens anvendelsesområde, så det finnes ingen fasit.

Tingretten mener det ikke er noen prinsipiell forskjell på anvendelse av traktaten på kontinentalsokkelen og i fiskevernsonen og viser til at Hålogaland lagmannsrett i 2013 slo fast at traktaten ikke kan tolkes utvidende til å gjelde fiskevernsonen. Derfor gjelder ikke traktaten hverken på kontinentalsokkelen eller i fiskevernsonen.

Slik slapp tingretten å ta stilling til tekniske detaljer som om Svalbard har egen sokkel og hvor grensen går mellom den og den norske. Det ble uviktig så lenge traktaten uansett ikke gjelder utenfor territorialfarvannet.

Blir trolig anket

Tingretten slapp å ta stilling til traktatens anvendelsesområde da lagmannsretten har tatt stilling til det, men det er svært sannsynlig at en så viktig og prinsipiell dom blir anket hele veien til Høyesterett og da vil det bli vanskelige for Høyesterett å ikke engang for alle slå fast hvor Svalbardtraktaten gjelder. Det blir i så fall uhyre spennende.

Denne dommen er i alle fall godt nytt for Norge som støtte i konflikten med EU; regjeringen har støtte i norsk lovverk og i domstolens tolkning av Svalbardtraktaten. Så får vi se om det nærmer seg en løsning i konflikten med EU.

Ingen formildende omstendighet

Det er verdt å merke seg at kapteinen og rederiet hevdet at snøkrabbe ikke er sedentær, men dette ble avfeid av domstolen. Rederiet var også klar over at Norge og EU har ulik tolkning av traktaten, så det var ingen formildende omstendigheter. Det var skjerpende at kaptein og rederi så sent som i 2016 ble dømt for ulovlig å fiske norsk kongekrabbe.

Det kunne derimot ikke bevises at kapteinen brøt Kystvaktloven da han ikke tok opp teinene, da ordrene fra Kystvakten fremstår som motstridende.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

Bli slank, smart og lev lenge

Kommentar
19. september 2020 12:59

Digitalisering øker kvaliteten på forsøk

Kommentar
19. september 2020 10:33

Kjære delegat, pust med magen

Leserinnlegg
18. september 2020 08:36

Det marine økosystemet i nord er i endring

Kommentar
17. september 2020 19:22
FASTE SKRIBENTER
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.