Fiskeriminister Per Sandberg (Frp)Foto: Ronny Rosenberg
Fiskeriminister Per Sandberg (Frp)Foto: Ronny Rosenberg

Produksjonsavgift i havbruksnæringen, med hvilket formål?

Leserinnlegg
Skrevet av19. juni 2017 09:26Oppdatert:
20. juni 2017 09:18

Stortinget har bedt meg sette i gang et arbeid med å utrede en avgift per kilo eksportert ubearbeidet fisk for oppdrettsnæringen, og at regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med det i forbindelse med statsbudsjettet for 2018, med mål om at den blir innført om et års tid, senest 1. juli 2018.

For det første så synes jeg det er synd at stortingsflertallet ikke venter med å se hvordan modellen for det nye havbruksfondet slår ut, før en ny avgift skal introduseres, spesielt siden et enstemmig Storting sa nei til denne avgiften for bare to år siden.

Kommuner tilgodeses

Det er ingen som er uenige om at oppdrettsbransjen skal bidra. Alle er også enige om at kommunene skal tilgodeses. Det var nettopp derfor vi opprettet havbruksfondet, som potensielt kan gi et betydelig bidrag til kommunene som legger til rette for oppdrettsvirksomhet.

For å gi et bilde av hvor det kan være snakk om: Prøvekjøringen av det nye vekstsystemet antyder en vekst på om lag 2,45 prosent av dagens tillatelseskapasitet. Dette tilsvarer i overkant av 25 standardtillatelser. Vekst skal tildeles mot vederlag, og sist staten tildelte tillatelser gjennom auksjon, i 2013, var det laveste vinnende budet på 55 millioner kroner. Om vi bruker dette beløpet som et anslag på gjennomsnittsprisen på den tildelte veksten, vil det innebære inntekter på i alt nesten 1,4 milliarder kroner.

80 prosent av vederlaget skal fordeles til kommunal sektor gjennom havbruksfondet. Om anslaget skulle være riktig, innebærer det at kommunene og fylkeskommunene får mer enn 1 mrd. kr til fordeling.

Holder folk for narr

Dette er altså betydelig mer penger til kommunene enn forslaget om produksjonsavgift som SV hevder vil gi kommunene rundt 400 millioner. Dog ifølge våre beregninger vil SV sitt opprinnelige forslag om en generell produksjonsavgift på 25 øre per kilo gi litt i overkant av 300 millioner. Mens i Stortingets endelige vedtak er det kun ubearbeidet fisk som skal ilegges avgift, derav vil dette tallet bli lavere. Dette blir derfor å holde folk for narr når nå Arbeiderpartiet og SV lover gull og grønne skoger bare man får innført atter en avgift.

Jeg skjønner at mange har vært utålmodige når det gjelder havbruksfondet, men det har alltid vært en forutsetning om at inntektene fra havbruksfondet henger sammen med vekst. Prøvekjøringen av det nye vekstsystemet bekrefter at inntektspotensialet fra ordningen er betydelig, men om man skal realisere dette potensialet, er det nødvendig å gi næringen stabile og forutsigbare rammevilkår.

Det siste denne næringen nå trenger er et hastevedtak på bakgrunn av at man er inne i en meget god periode med gode inntekter i oppdrettsnæringen. Det har ikke alltid vært slik, og det er ikke gitt at veksten i lakseprisen fortsetter fremover. Jeg lyktes dessverre ikke få med meg et flertall på Stortinget i denne omgangen, så registrerer jeg at noen av mine motstandere er opptatt av å telle tap og seire. Jeg er mer opptatt av hvor mange arbeidsplasser som skapes langs kysten vår og at det fattes vedtak som skaper forutsigbarhet og gode rammebetingelser for næringen som i økende grad fremover skal sikre det velferdssamfunnet vi lever i.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Kva skjer når «ekspertane» får halde på med fiskeripolitikk?

Leserinnlegg
3 kommentarer24. april 2018 05:00

Snøkrabbe og tjuvfiske på norsk sokkel

Leserinnlegg
1 kommentar23. april 2018 15:18

Mitt. Ditt. Eller vårt ansvar.

Kronikk
22. april 2018 10:25

Skittentøyvask for vidåpne dører

Kommentar
21. april 2018 19:29

En nekrolog over oppdrettsindustriens omdømme?

Leserinnlegg
3 kommentarer20. april 2018 15:41

- På tide å diskutere GMO-regelverket

Kronikk
18. april 2018 15:43

Fiskere må sørge for å holde seg flytende

Leserinnlegg
18. april 2018 05:00

Bommer om seismikk

Leserinnlegg
3 kommentarer16. april 2018 15:05

Åpen om «hemmelig» møte

Leserinnlegg
1 kommentar16. april 2018 10:34
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00