Røst i Lofoten.Foto: Jørn Mikael Hagen
Røst i Lofoten.Foto: Jørn Mikael Hagen

Ikke gitt at det ligger olje i Lofoten og Vesterålen

Olje
18. juni 2017 12:19

Det er ikke gitt at det ligger olje og gass i kommersielle mengder utenfor Lofoten og Vesterålen. Sen hevning av området kan ha forårsaket fatale lekkasjer, skriver nettstedet geo365.no.

- Det er spesielt de geologiske likhetene med Halten- og Dønnaterrassen lengre sør som gjør at fagfolkene har tro på at det kan finnes kommersielle mengder med olje og gass i havområdet utenfor Lofoten og Vesterålen. I begge disse provinsene har det som kjent blitt påvist en rekke små og store olje- og gassfelt, sier Karsten Eig, geolog i Lime Petroleum.

Tørre hull

Samtidig minner han om at risikoen for ikke å gjøre et funn, når (eller hvis) det blir foretatt boring, absolutt er til stede. 

- Det er derfor ingen grunn til å selge skinnet før bjørnen er skutt. For selv om det er store geologiske likheter med Halten- og Dønnaterrassen, er det også forskjeller som teller i negativ retning, og som derfor øker risikoen for å bore tørre hull, presiserer Eig.

Eig har faglig bakgrunn for å uttale seg. For det første har han tatt doktorgrad på den strukturgeologiske utviklingen av Lofoten og sokkelen utenfor, for det andre har han jobbet som letegeolog på norsk sokkel i ni år, og for det tredje var han med på den vurderingen som Oljedirektoratet gjorde av oljepotensialet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for sju år siden.

Eig er derfor litt overrasket over hvor hardt den norske oljeindustrien går ut for å komme i gang med åpning av området.

Stor fallhøyde

- Det blir ofte hevdet at det står om norsk oljeindustris fremtid, men på den måten skaper de stor fallhøyde for seg selv. Det er jo en betydelig risiko for at det ikke finnes kommersielle mengder med olje og gass her, sier geologen.

Det er heller ikke slik at LoVeSe kan sees på som et enhetlig område, geologisk sett. Vi vet at det består av en rekke geologiske bassenger, hvor hvert av dem har sine særegenheter, og hvor noen er mer prospektive enn andre.

- Ved å åpne Nordland VI, slik Arbeiderpartiets ledelse ønsker, åpner vi for de mest prospektive områdene. Med dette kompromisset kan vi altså ende opp med å åpne det meste av det som oljeselskapene mest av alt ønsker seg.

- Men heller ikke der er det noen garanti for at vi finner hydrokarboner i kommersielle mengder. Vi må ikke glemme at oljeleting er forbundet med stor risiko, konkluderer Karsten Eig.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00