Sandberg har endret den omstridte kvoteinstruksen i tråd med Norges Fiskarlags krav.ARKIVFOTO: Fartein Rudfjord
Sandberg har endret den omstridte kvoteinstruksen i tråd med Norges Fiskarlags krav.ARKIVFOTO: Fartein Rudfjord

Fiskeriministeren har endret instruksen

Fiskeriminister Per Sandberg har fastsatt en ny kvoteinstruks som skal erstatte instruksen fra 12. januar 2016. - Den er slik vi ba om. Vi er fornøyd, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Fiskeri
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317
15. juni 2017 15:57Oppdatert:
16. juni 2017 13:31

Bakgrunnen for at det er vedtatt en ny instruks var at Stortinget 30. mai ba regjeringen om å implementere Fiskarlagets forslag om å stramme inn den forvaltningspraksis som er nedfelt i instruksen. 

Konkret innebærer dette følgende endringer:

- Deltakeradgang med hjemmelslengde under 15 meter i andre fiskerier enn kystfisket etter makrell, skal ikke lenger kunne tildeles fartøy med største lengde på 21 meter eller mer.

- Deltakeradgang med hjemmelslengde under 15 meter i kystfisket etter makrell med garn og snøre skal ikke lenger kunne tildeles fartøy på 15 meter eller mer.?

Vi følge med

Fylkesnes sier han er fornøyd med at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har opptrådd profesjonell i denne saken, og fulgt opp Stortingets vedtak.

- Her har han gjort jobben sin, sier han.

Fylkesnes er likevel raskt med å påpeke at han vil følge med at de tidsintervallene som ligger i forslaget blir fulgt opp. 

- Søkerne må dokumentere at de er har levert inn søknadene i de tidsperiodene som er angitt. Jeg regner også med Fiskeridirektoratet følger med, slik at det ikke blir noen smutthull her, sier han.

Ikke tilbakevirkende kraft

I debatten i Stortinget angående instruksen, ble det satt som et krav at aktører som allerede har foretatt investeringer basert på den opprinnelige instruksen. Ministeren har derfor bestemt at søknad om utskifting eller splitting som er sendt inn 15. juni 2017 eller tidligere, skal behandles i medhold av instruksen fra 12. januar 2016. Tilsvarende gjelder dersom søkeren har inngått bindende avtale om kjøp av det aktuelle fartøyet mellom 12. januar 2016 og 15. juni 2017.

- Det er en kjent sak at jeg er uenig i den innstrammingen Stortingets flertall besluttet. Jeg kan fortsatt ikke se noe behov for en slik innstramming av rederienes frihet i valg av fartøy. Erfaringene med instruksen tilsier også at jeg har rett. Samtidig er jeg glad for at vi nå har avsluttet denne saken og fått på plass en Instruks som i det minste tar hensyn til de aktørene som allerede har innrettet seg etter den gamle Instruksen, sier fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

zoomBilde
Torgeir Knag Fylkesnes
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00