SFO: Fisk må inn som en del av mattilbudet for SFO-barn mener vår kommentator.Ill.foto: Fredrik Bjerknes
SFO: Fisk må inn som en del av mattilbudet for SFO-barn mener vår kommentator.Ill.foto: Fredrik Bjerknes

Barn nektes fisk

Unger på SFO får billigmat som pølser, pizza, pasta og kjøttboller. Fisk er praktisk talt fraværende.

Kommentar
Ole Erik Klokeide17. juni 2017 19:58

Det er en skam og stikk i strid med Helsedirektoratets retningslinjer for mat i skolen/SFO. NRK har gjennomgått alle matkvitteringer for de største skolefritidsordningene i kystbyene Grimstad, Kristiansand og Farsund. Konklusjonen er at det serveres praktisk talt ikke fisk. Det er neppe grunn til å tro at det er annerledes andre steder i landet.

Helsedirektoratets retningslinjer sier at måltider som tilbys bør være ernæringsmessig fullverdige. Man skal begrense mengder bearbeidet kjøtt, og fisk skal tilbys 1-2 ganger i uken, dersom varm mat serveres daglig. Videre heter det at skolen bør etablere gode kostvaner, siden mange barn spiser lite eller ingen fisk. Direktoratet ber skolene servere mager fisk som torsk og sei, og fet fisk som laks ørret og makrell.

SFO-ansatte får prioritere å bruke mer tid på skikkelig mat. At fisk er for dyrt er et dårlig argument som heller ikke stemmer

zoomBilde
Ole Erik Klokeide

Ikke noe å servere

Billig industribearbeidet mat som pølser, pizza pasta, makaroni, kjøttboller er ikke noe å servere barn til daglig. Dette er mat vi vet gjerne inneholder mye salt, sukker, fett og annet barn slett ikke trenger mengder av. Unnskyldningen fra SFO-representanter på Vardåsen skole og Hisøy i Kristiansand er skremmende. Ren fisk er for dyrt. Det er vanskelig å få barn til å spise fisk. Lite fisk gjenspeiler familieutfordringen. Barna er fryktelig kresne. Retningslinjene fra Helsedirektoratet betyr veldig lite ifølge SFO-representantene. Enten må foreldrebetalingen opp eller så blir det billigmat, sier en.

Det er helt uholdbart at offentlige skoler kan holde på slik. Det er fullt forståelig at et kostøre på fem til 7,5 kroner per dag per barn er latterlig lite. Det blir vanskelig å levere skikkelig mat for 7,50 per hode per dag, det forstår alle. Men har du penger til kjøttboller og pølser, pasta og makaroni, pizza eller servelat, har du også råd til fisk. Som divisjonsdirektør for folkehelse i Helsedirektoratet sier; Jeg tror ikke en pølsepakke er noe særlig billigere enn en frossenblokk med fisk.

Ingen unnskyldning

Det må da være mulig å lage en fiskesuppe, wok med laks og grønnsaker, fiskeburger, taco med laks, fiskepinner, plukkfisk eller andre sunne sjømatretter uten at det koster skjorten. Når det argumentet kommer så blir det besvart med at de SFO-ansatte ikke har tid. Kresne barn er heller ingen unnskyldning. Disse holdningene fra SFO-ansatte til barn og servering av billig usunn mat holder ikke vann. Det blir for enkelt og ansvarsfraskrivende. Barn har krav på skikkelig mat, og da er fisk og sjømat en del av menyen. Det skulle bare mangle.

SFO-ansatte vil øke foreldrebetalingen for å få råd til fisk, frukt og grønnsaker. At mer penger skulle gi mer fisk har jeg ingen tro på, siden SFO-ansatte sekundære argument er at de ikke har tid til å lage skikkelig mat. Mer penger, enten som foreldrebetaling eller som offentlig støtte (som det absolutt burde vært), må i så fall følges opp med klare krav til SFO om å servere variert og sunn kost, blant annet fisk.

Men skal vi godta argumenter som at barn er kresne eller ikke liker fisk, og dermed ikke servere dem sunn sjømat. Selvfølgelig ikke. Mange barn ha sikkert med seg dårlige vaner hjemmefra, men at offentlig skoler skal servere billigmat av den grunn, blir for dumt. Billigmat er lettvint og tar kort tid. SFO-ansatte får prioritere å bruke mer tid på skikkelig mat. At fisk er for dyrt er et dårlig argument som heller ikke stemmer. Helsedirektoratet burde få inn SKAL i stedet for bør i sine retningslinjer.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Maten fra havet bør hentes lenger nede

Kommentar
21. mai 2018 11:31

«Very dirty» ga solid bot

Kommentar
1 kommentar19. mai 2018 13:54

Småfartøy skal vekk og småsamfunn skal fjernes

Leserinnlegg
7 kommentarer19. mai 2018 11:53

Om trålstigen, leveringsplikta og Fiskebåt

Leserinnlegg
3 kommentarer18. mai 2018 19:37

ICES driv ikkje med forvalting, men rådgjeving

Leserinnlegg
3 kommentarer17. mai 2018 19:39

Fisken tilhører folket?

Leserinnlegg
4 kommentarer17. mai 2018 11:42

Hvorfor tette lukkede oppdrettsanlegg?

Kommentar
1 kommentar14. mai 2018 09:05

Forvaltning av fiskebestandene

Leserinnlegg
1 kommentar14. mai 2018 04:58

Turistfiske ute av kontroll

Leserinnlegg
2 kommentarer13. mai 2018 18:00

JA til Troms og Finnmark

Leserinnlegg
2 kommentarer13. mai 2018 05:00

Strafferunder i kystsoneforvaltningen

Kronikk
12. mai 2018 19:53
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00