HEDRET: Karsten Glomset fra AGA ble hendret med Kongens fortjenestemedalje i dag.Foto: Einar Lindbæk
HEDRET: Karsten Glomset fra AGA ble hendret med Kongens fortjenestemedalje i dag.Foto: Einar Lindbæk

Glomset fikk Kongens fortjenestemedalje

En pioner i utviklingen av oppdrett ble hedret med Kongens fortjenestemedalje i Ålesund i kveld.

Havbruk
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
9. juni 2017 20:30Oppdatert:
30. juni 2020 01:03

-Jeg trodde jeg ble invitert til lunsj i bedriften for å høre om en ny stor kontrakt. I stedet var det nyheten om Kongens fortjenestemedalje som ble servert. Jeg ante ikke at jeg var aktuell for en slik heder, sa Karsten Glomset i Fiskeribladet rett etter at han hadde mottatt medaljen fra ordfører Eva Vinje Aurdal (AP) i Ålesund.

I 37 år har Glomset jobbet i gasselskapet AGA. På 80-tallet begynte han å interessere seg for oksygenering av vann i fiskeoppdrett. Dette har blant annet gjort det mulig med oppdrett av smolt i lukkede merder på land, samt å effektivisere arbeidet med avlusing av laks i sjømerder. Dette har bidratt til at Norge er verdensledende innen forskning på fiskeoppdrett.

Sermonien fant sted i AGA sine lokaler i Breivika i Ålesund hvor Glomset jobbet som senior utviklingsingeniør til han gikk av med pensjon for to år siden.

Pioner i oppdrettsutvikling

Medaljen er et resultat av at Glomset har vært en pioner i utviklingsarbeidet for å gi oppdrettsnæringen vekst og framgang i Norge. Oksygeneringen av vann i fiskeoppdrett har vært med å gi full gass for utviklingen av en raskere og bedre vekst i et sunnere miljø.

-Jeg begynte å interessere meg for oppdrettsnæringen i den spede begynnelsen på 1980-tallet. Den gang var det gründere blant fiskerne som eksperimenterte. Det trigget meg til å løse mange av de utfordringene som de stod ovenfor, sier Glomset.

Glomset har en 37-årig yrkeskarriere bak seg i bransjen som har ledet til flere patentbeskyttede produkt og har følgende beskjed til de som tror han har gitt seg:

-Nei, det er for kjedelig å bare være pensjonist. Jeg jobber med ting som jeg tror kan bli bra ting for næringen. Det er ofte de små steg framover som er bra for næringen, sier Glomset som ikke vil avslører hva som kan komme.

Det var i 1978 Glomset begynte i bransjen, først i Skuteng og senere AGA og Linde Group.

-Jeg vet ikke hvorfor jeg får medaljen. Det vi har drevet med her er lagarbeid og et svært godt samarbeid mellom alle avdelinger i bedriften for å bidra til næringsutviklingen, sier Glomset.

zoomHEDRET: Ordfører Eva Vinje Aurdal hadde med seg Kongens fortjenestemedalje til Karsten Glomset i Ålesund sist fredag.
HEDRET: Ordfører Eva Vinje Aurdal hadde med seg Kongens fortjenestemedalje til Karsten Glomset i Ålesund sist fredag.

Leste og eksperimenterte

I begynnelsen var det i alle hovedsak han selv som drev utviklingen framover.

-På fritida leste jeg alt jeg kom over av litteratur som kunne være til hjelp og gjorde forsøk i helgene med eksperimentering i kar. I dag er oppdrettsnæringen en industri, men den gang holdt gründerne seg på med sine eksperiment ofte under primitive forhold, minnes Glomset.

Oksygeneringen av vann har vært helt avgjørende for næringens utvikling. Teknologien som Glomset hadde regien på la grunnlag for landbasert oppdrett.

-I dag ville jeg ikke ha spist den medisintunge oppdrettslaksen som ble servert i lakseoppdrettens spede begynnelse. Nå er situasjonen en helt annen. Laks er sunn mat, fastslår Glomset. -Hva med det voksende lusproblemet ? -Det må bare løses og jeg tror en løsning er nært forstående. Det brukes masse midler på å komme i mål. Jeg tror en løsning er like rundt hjørnet. Kanskje en vaksine, men uansett noe som fungerer og vil gi næringen ny vekst, sier Glomset som er enig med at bremsene må være på inntil næringen får bukt med lusproblemet. -Husk hva som skjedde med furunkoloseproblemet i lakseoppdrett. Det kom en vaksine som løste et problem som var veldig stort for næringen. Slik vil det også komme en løsning for lakseoppdrett, mener Glomset.

Bedriften tipset Kongen

Det var bedriften som selv presenterte Kongen for Glomset som kandidat til Kongens fortjenestemedalje.

Glomset begynte å tilsette oksygen i vannet i oppdrettskarene. Nå er dette like naturlig som fôr og nesten like viktig som vann, sa Tore-Jakob Reite, Head of Segment Fish Farming Norway - AGA, i forbindelse med overrekkelsessermonien i kveld.

zoomOPPFINNER: Karsten Glomset med en de patentbeskyttede oppfinnelsen han står bak i forbindelse med oksydineringen av vannet i lakseoppdrett.
OPPFINNER: Karsten Glomset med en de patentbeskyttede oppfinnelsen han står bak i forbindelse med oksydineringen av vannet i lakseoppdrett.

"Hoppe etter Wirkola"

Han avslørte at Glomset overhodet ikke var opptatt i kontor- og planarbeid med synergier og teoretiske oppgaver, men satset alt på det praktiske. Reite karakteriserte det å ta over jobben etter Glomset som å måtte «hoppe etter Wirkola».

-Oppdrett er blitt et stort segment i AGA/Lunde Group og er sterk voksende etter at Glomset la grunnlaget for dette. Storkonsernet Linde Group har lagt sitt internasjonale utviklingssenter til Ålesund på grunn av det arbeidet som Glomset har gjort, sa Reite i sin hilsningstale til Glomset.  

Invitert til Kongen

  -Jeg er veldig glad for å få oppdraget med å dele ut medaljen. Det er en sjelden begivenhet og bare andre gang i min tid som ordfører i Ålesund, sa Eva Vinje Aurdal etter overrekselen. Med klar adresse til Glomset sa ordføreren at Norge trenger mennesker som tenker annerledes og vil ofte tid og energi for å nå de som de setter seg. -Det er en stor ære for meg å få gi denne medaljen på vegne av Kongen til en person som har gjort så mye for oppdrettsnæringen. Sist ga jeg den til en som drev med frivillig arbeid, men dette er minst like stor stas, sa Aurdal til Fiskeribladet etter overrekkelsen.

Medaljevinneren er ikke opptatt av å sette seg selv i sentrum, men han ser likevel fram til å få møte Kongen som er en del av overraskelsen som følger med utmerkelsen.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.