REKER: Reketråleren «Remøy» er på tur til rekefiske i norsk sone i Barentshavet etter å ha levert fangst i Tromsø etter 24 døgn i arrest i Murmansk.Foto: Rederiet
REKER: Reketråleren «Remøy» er på tur til rekefiske i norsk sone i Barentshavet etter å ha levert fangst i Tromsø etter 24 døgn i arrest i Murmansk.Foto: Rederiet

Ønsker elektronisk løsning med Russland

Fiskeridirektoratet vurdere nye sjekkrutiner av lisenssøknader til Russland for å unngå flere «Remøy»-saker.

Fiskeri
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
7. juni 2017 05:00

- Vi er glade for at tråleren ble satt fri. Samtidig må vi se på våre egne rutiner for å forsøke å unngå at menneskelige feil med utfylling av lisenssøknader skal oppstå, sier kommunikasjonsdirektør Olav Lekve i Fiskeridirektoratet.

«Remøy»-saken

  • Reketråleren «Remøy» fra Herøy ble tatt i arrest i Russland 10. mai i forbindelse med at tråleren hadde fisket reker i russisk sone etter å ha søkt om å fiske torsk.
  • Feilen ble gjort av Fiskeridirektoratet etter at Remøy-rederiet hadde søkt direktoratet om å fiske reker i russisk sone.
  • Russerne krevde opprinnelig 90 millioner kroner for å sette tråleren fri, men gikk bort fra dette kravet.
  • Tråleren ble satt fri 1. juni og fisker nå reker i norsk sone i Barentshavet etter å ha levert fangst i Tromsø.

Sjekkes flere ganger

- Kan det bli aktuelt å gjøre som apotekene hvor flere sjekker at resepter og medisin er i samsvar før medisinen utleveres til kunden?

- Vi vil vurdere rutinene og utelukker ikke noe. Det er klart vi må se på ting både to og tre ganger før vi sender søknader som er manuelt behandlet hos oss. Menneskelige feil kan oppstå når man må gjøre ting manuelt som i dette tilfelle. 

- Vi kunne ikke sende den elektroniske søknaden fra rederiet videre, fordi Russland har egne søknadsskjemaer som vi må fylle ut manuelt og sende som vedlegg i epost. I slike prosesser kan feil oppstå som i dette tilfelle selv om det er rutinemessige ting for oss, sier Lekve.

Les også: Neste tur går til norsk sone

Uten manuell behandling

Lekve sier at i lisenssøknader til EU går den sammen søknaden som kommer fra rederiet videre til EU uten manuell behandling i direktoratet. Så lenge søknaden er riktig fra rederiet, blir den også riktig for mottaker som skal avgjøre søknaden. Han skulle ønsket at det var en tilsvarende ordning med Russland.

- Var direktoratet med i prosessen som førte til frigivelse av tråleren? 

- Nei, ikke spesielt. Det ble håndtert av to departement og generalkonsulatet. Vi var raskt ute med å sende et brev til russiske myndigheter hvor vi forklarte situasjonen og påtok oss ansvaret for feilen, sier Lekve. 

Bot og fangsttap

- Det er grunn til å anta at Russland vil utstede en bot for forholdet. Vil direktoratet betale denne boten? 

- Det får vi ta stilling til nå kravet eventuelt kommer, sier Lekve. 

- Vil direktoratet dekke tapte fangstutgifter som rederiet er påført i forbindelse med driftsstans i over tre uker? 

- Også her må vi ta stilling til et eventuelt krav om det dukker opp, sier Lekve. 

- Hvordan oppleves saken med at en formalfeil var i ferd med å fikk så store konsekvenser for rederiet? 

 - Det er først og fremst beklagelig. Dernest er vi glade for at saken ble løst og båten frigitt, sier kommunikasjonsdirektøren.

Les også: Reketrålaren er på veg til Tromsø

12 millioner i fangsttap

Rederiet opplyste i forbindelse med frigivelsen at de ikke har vurdert eller tatt stilling til hvordan de skal håndtere de økonomiske konsekvensene av hendelsen i Russland. Rederiet opplyser at tapte fangstinntekter antas å være på minst 12 millioner kroner som følge av driftsstans i 24 døgn og at både rederiet og mannskapet rammes av tapet. Rederiet har heller ikke tatt stilling til et forventet økonomisk krav fra Russland som følge av feilen i lisenssøknaden.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.