Nergård hadde håpet at de kunne få brukt trålerne sine mer målrettet etter behovet for råstoff til bestemte anlegg, heller enn å måtte by fangstene ut  i et stort utbudsområde ved endringer i leveringspliktene.Foto: Håvard Albrigtsen
Nergård hadde håpet at de kunne få brukt trålerne sine mer målrettet etter behovet for råstoff til bestemte anlegg, heller enn å måtte by fangstene ut  i et stort utbudsområde ved endringer i leveringspliktene.Foto: Håvard Albrigtsen

Nergård frykter for arbeidsplasser

- Utrolig skuffende at regjeringen trekker meldingen om leveringsplikten. Det setter mange arbeidsplasser i fare, sier administrerende direktør Tommy Torvanger i Nergård.

Politikk
Nils Torsvik
Telefon 55 21 33 21
Mobil 932 56 325
2. juni 2017 14:24Oppdatert:
30. juni 2020 00:54

Torvanger mener det er svært alvorlig at regjeringen trekker stortingsmelding om pliktsystemet for torsketrålerne. Han mener det er helt avgjørende for et selskap som Nergård at pliktsystemet endres, og frykter for at arbeidsplasser står i fare dersom systemet blir videreført som nå.

Les intervju med Sandberg: - Dette er ikke noe nederlag for oss

zoomKonsernsjef Tommy Torvanger i Nergård.
Konsernsjef Tommy Torvanger i Nergård.

Ekstremt skuffende

- Det er utrolig skuffende at politikerne velger en slik strategi, sier Torvanger som viser til at saken har versert siden 2014, og vært gjenstand for en rekke utvalg og utredninger som alle har konkludert med at pliktsystemet må forandres.

- Utredningene er entydige på at pliktsystemet ikke fungerer. Likevel får vi ikke noen beslutning om at det skal endres, noe som skjer gang på gang, sier han og viser til at satsingene som Nergård nå har gjort kan komme i fare.

- Vi har satset i Gryllefjord, der vi har fått en midlertidig dispensasjon fra bearbeidsingsplikten. Her har vi klart å skape 25 faste arbeidsplasser, men med så uforutsigbare betingelser ser vi det vanskelig å satse videre, sier Torvanger.

Pliktmeldingen

  • Regjeringen la 17. mars fram stortingsmeldingen om pliktsystemet for industrieide trålere. Der foreslo regjeringen å avvikle pliktsystemet for torsketrålere mot en forholdsmessig omfordeling av ressurser.
  • De ville oppheve tilbudsplikten i sin helhet mot at det innbetales 100 mill. kroner fra næringen og anvende innbetalt pengebeløp til omstillingstiltak for kommuner.
  • Fjerne bearbeidingsplikten, avvikle aktivitetsplikten og forskriftsfeste en avkortning på 20 prosent av relevante
  • torskekvoter.
  • Anvende frigjort kvantum til kystflåtens lukkede grupper under 15 meter i Nordland, Troms og Finnmark.

Fryser stadig mer

Han ser for seg at utviklingen med at de leveringspliktige trålerne fryser stadig mer av råstoffet inn på havet, vil fortsette, med de betingelsene som de nå må drive under. 

- Vi ønsker å satse, men med en leveringsplikt der vi må tilby fangstene ut over hele Nord-Norge, har vi ikke sikkerhet for at råstoffet kommer til bedriftene som har behov for råstoffet, sier han og mener dagens pliktsystem er til stor hinder for utviklingen av en fiskeindustribedrift som Nergård.

- Leveringsplikten er for komplisert til å få lønnsomhet i denne industrien i dag, sier han og viser til at det er flere industribedrifter som ikke lenger eksisterer som følge av pliktordningene.

- Om vi fisker øst i Barentshavet og skal ha fisk under leveringsplikt til Senja må vi gå dit med båten og dermed tape mange fiskedøgn i forhold til å losse fisken i Finnmark og så frakte den til Senja med bil, viser han til.

Tjener ingen

Han mener systemet verken tjener mannskapene på trålerne eller industrien, slik det fungerer i dag. Med et fiske som varer i tre dager, og lange seilinger til der landingene skal skje, blir det ikke lønnsomt for noen. Dette burde politikerne ha skjønt og  tatt konsekvensen av og gjort noe med, mener han.

Han mener politikerne har mer enn nok av grunnlagsmateriale for å ta en beslutning, men driver nå av taktisk politisk spill med valgflesk og overskrifter.

- De skalter og valter med arbeidsplasser langs kysten, sier han.

Nergård-direktøren mener en utsettelse heller ikke er noe å trakte etter. Han hadde helst sett at det kom en avklaring i Stortinget nå.

Viktig med avklaring

Torvanger mener en avklaring er «ekstremt viktig». 

- Vi har lenge ventet i håp om en løsning og var klare til å sette igang nye planer om vi fikk en god løsning, sier Torvanger.

- Vi kan ikke ha 70 mann i produksjon og vente på leveringer, der trålerne kan risikere å måtte gå til Båtsfjord eller Mehavn å levere når råstoffet trengtes på Senja, sier han og viser til at de får råstoff fra kystflåten fra uke tre til uke 22. Etter det er de prisgitt sporadiske leveringer fra kystflåten og leveringsbetingelser de ikke råder over.

Torvanger viser til at fiskeindustrien har strukturert seg i en slik grad nå at det ikke lenger er behov for en leveringsplikt som var skapt for mange tiår siden. Han ønsker seg et system, som ligner det islandske, der han kan sette leveranser fra trålerne i bestilling for fisk som trengs til produksjonen til enhver tid.

- Når tråleren må tilby og har leveringsplikt på fangster i for eksempel hele Nord-Norge, sier det seg sjøl at det ikke er mulig, sier han.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.