Foto: /
Foto: /

Erko Seafood lanserer bunnfast oppdrettskonsept til havs

Erko Seafood søker 16 utviklingskonsesjoner. Konseptet går ut på å ta i bruk en bunnfast stasjonær oppdrettsplattform for lakseoppdrett på åpent hav.

Joar Grindheim
19. mai 2017 15:14

Konseptet er utarbeidet i samarbeid med Global Maritime og har fått navnet navnet «North Sea Fishfarm», skriver IntraFish.

- Formålet med konseptet er å flytte oppdrett av laks ut fra fjordene, forbi de kystnære områdene og helt ut i åpent hav hvor det kan åpne seg meget store produksjonsarealer/volumer. Konseptet anses å være nytenkende og banebrytende og innehar betydelige forskjeller fra alle andre konsepter som det er søkt utviklingstillatelser for, skriver selskapene i en pressemelding.

Endre Haugland, som er ansvarlig for sjømat i Haugland Gruppen som eier Erko Seafood, ønsker ikke å si noe om kostnadene med prosjektet nå.

- Det koster plenty, sier han lattermild til IntraFish.

I pressemeldingen skriver selskapet at de antar at med en slik tilnærming så er det mulig å oppnå store forbedringer innenfor dagens miljø og arealutfordringer. 

- Nærmere bestemt så anses dette konseptet å inneha betydelige forskjeller fra dagens oppdrettspraksis og forbedringer spesielt innenfor områdene lakselus, påvirkning på villfisk, åpning av nye store produksjonsarealer, samt forurensning og utslipp til ytre miljø, skriver de.

Her finner du en oversikt over alle søknadene om utviklingstillatelser.

En bunnfast plattform plassert i åpent hav på norsk kontinentalsokkel blir utsatt for meget store miljølaster. En plattform på en slik lokasjon må derfor være av en betydelig størrelse for å kunne motstå disse lastene.

- Erko Seafood og Global Maritime har i samarbeid tatt konseptet gjennom en mulighetsstudie som ble utført høsten 2016 og en konseptstudie utført vinteren 2017. Erko Seafood og Global Maritime har lagt ned et betydelig arbeid i konsept designet frem til nå. Arbeidet inkluderer strukturdesign, geotekniske undersøkelser, hovedarrangement, fiskevelferd med fisketeknisk utstyr, hydrodynamiske analyser av miljølaster på notpose og hovedstruktur, risikoanalyser, Sikkerhetsanalyser og regelverksvurderinger, metode for transport, sammenstilling og installasjon, samt kostestimering av bygging og drift, skriver selskapene.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00