Rederi svindlet for 450.000 kroner

Fiskeri
Kjersti Kvile
Telefon 55 30 22 33
Mobil 415 00 757
19. mai 2017 08:34

Et fiskebåtrederi er ett av selskapene som er svindlet i en bølge med såkalt direktørsvindel, skriver Norges Fiskarlag på sine nettsider. 

Direktørsvindel skjer som regel ved at en regnskapsmedarbeider eller en annen person med betalingsmyndighet lures til å betale penger på vegne av bedriften.

- Betalingene skjer som regel ved at en «sjef» ber om at den gjennomføres så snart som mulig, sier Fiskarlagets advokat Ståle Hellesø i meldingen. 

Selskapet ble svindlet for nærmere 450 000 kroner. Svindlerne var meget godt forberedt og det gjorde at pengene ble overført. Hellesø oppfordrer på generelt grunnlag Fiskarlagets medlemmer om å ha gode rutiner for betaling og spesielt følge nøye med i transaksjoner som skal gjøres eller er gjort i utenlandsk valuta. I den aktuelle saken ble pengene overført i euro til et land i Øst-Europa. 

Her er Fiskarlagets tips og råd for å unngå å bli lurt: 

Kjennetegn man må være oppmerksom på

  • Er det en e-post eller SMS hvor du blir bedt om å overføre penger uten videre dialog og at dette haster kan dette være et svindelforsøk
  • Les e-posten nøye å se etter unormale elementer. Dette kan eksempelvis være manipulert fra-felt og svar-felt, bruk av .com i stedet for .no.
  • Formuleres e-posten med en fremtoning i retning av tillitt, trussel eller fristelser så er dette kjente tegn på svindelforsøk
  • Se godt på og kontroller betalingsinformasjon og/eller faktura mot tidligere transaksjoner

Klare råd til virksomheter

  • Les e-post hvor det anmodes om overføring av penger to ganger
  • Ledelsen bør informere sine økonomimedarbeidere på forhånd, hvis de vet at det kan være aktuelt med raske pengeoverføringer i tiden som kommer
  • Hvis du som økonomimedarbeider mottar e-post fra sjefen om å overføre penger, så send sjefen en SMS hvor du ber om at overføringen bekreftes

Dersom transaksjonen gjennomføres

  • Ring banken med en gang for å varsle om hendelsen
( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00