Annonse
KART: I det innrammede området skytes det seismikk til fiskernes store fortvilelse. Foto: Bjørnar Nicolaisen
KART: I det innrammede området skytes det seismikk til fiskernes store fortvilelse. Foto: Bjørnar Nicolaisen

Stans seismikkskytingen!

Annonse

En gruppe fiskere roper kraftig varsku og vil ha stans i seismikkskytingen som pågår i havområder utenfor Troms og Vest-Finnmark.

Leserinnlegg

18. mai 2017 14:52

For noen få dager siden startet selskapet TGS-Nopec Geophysical Company asa seismikkskytinger fra Fugløybanken i sør og utover Tromsøflaket. Seismikkfartøyet Polar Empress foretar skytinger som skal vare helt til august måned og i et enormt havområde rett utenfor kysten av Troms og Vest-Finnmark. Trykk- og støybølgene har fri vei til en rekke fiskefelter utenfor Vesterålen, Troms og Vest-Finnmark.

Annonse

På fiskefeltene utenfor Andenes forsvinner seien nok en gang. Tidspunktet den forsvinner passer nøyaktig sammen med tidspunktet skytingene starter opp. Det er en ren reprise på hva vi har sett tidligere. Skytingene til Oljedirektoratet i årene 2007, 2008 og 2009 medførte at et rikt seifiske gikk fløyten for oss kystfiskere gjennom mange år. Fra 2007 til 2015 var seien rett og slett fraværende fra fiskefeltene våre. I 2015 begynte fisken å komme tilbake, men vi har gjentatte ganger etter det sett at den har forsvunnet igjen når seismikkskytinger har foregått utenfor Troms og Vest-Finnmark.

 

På fiskefeltene utenfor Andenes forsvinner seien nok en gang. Tidspunktet den forsvinner passer nøyaktig sammen med tidspunktet skytingene starter opp

 

I år hadde vi et godt seifiske på juksa helt til den for kort tid siden bare forsvant igjen. Nøyaktig samtidig som Polar Empress startet opp med seismikkskytinger like nord for Fugløybanken. Skytingene er identifisert som TGS17002 på Oljedirektoratet sine hjemmesider (npd.no) og kan lett beskues av alle interesserte under «pågående seismikk». Fartøyet har ikke tilkoblet sitt AIS sporingsutstyr slik at man kan følge med på sporingssidene.

Det er ingen tvil om hvorfor seien forsvinner fra fiskefeltene utenfor Andenes lenger. Vi har gjennom en årrekke erfart hva den såkalte «sameksistensen» mellom olje og fiskeri går ut på, nemlig at det er vi fiskere som blir fratatt inntektene når fisk skremmes bort fra vårt hevdvunnede fiskefelter. Dette er vi nå luta lei av og vi vil ha slutt på at oljenæringen både ignorerer de arbeidsplassene vi skaper på kysten og de erfaringene vi kystfiskere har med seismikkskytinger.

Vi er ikke bare frustrerte over å få ødelagt en ny seifiskesesong. Hvordan skal det gå med det nært forestående fisket etter blåkveite? «Sameksistensen» er det vi som betaler regningen for.

Vi forlanger derfor at de pågående skytingene (TGS17002) stanses umiddelbart!

Espen Hansen/MK «Westegg», Bjørnar Nicolaisen/MK «Trondgrund», Frank Jarl Lunde/MK «Fredrik», Per Benonisen/MK «Havbris», Tord Jensen/MK «Viljar», Monica Amsen/MK «Fiskerinnen», Kin Ivan Nicolaisen/MK «Andøygutt», Krister A. Lund/MK «Straumgutt», Svein Markussen/MK «Seiskjær», Odd Henning Alsos/MK «Sandvær» og Tony Løvstad/MK «Terna»

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00