Årets skreikart viser at gytingen lengst ut mot eggakanten har blitt kraftig redusert. Kart: Havforskningsinstituttet
Årets skreikart viser at gytingen lengst ut mot eggakanten har blitt kraftig redusert. Kart: Havforskningsinstituttet

Kraftig reduksjon i gytingen lengst ute på eggakanten

Forskerne konkluderer med at torskens gyting lengst ute mot eggakanten er blitt kraftig redusert.

Forskning
Redaksjon
20. april 2017 14:31Oppdatert:
20. april 2017 14:37

Det skriver toktleder Knut Korsbrekke i en oppsummering på Havforskningsinsittuttets nettsider.

I perioden 25. mars til 11. april har «Kristine Bonnevie» kartlagt skreinnsiget til Vesterålen, Røstbanken og Lofoten. Årets skreikart som viser hvordan registreringene fordeler seg, er nå klart. 

Korsbrekke viser til at bildet er noe annerledes enn de foregående år, og at det er gytingen lengst ute mot eggakanten som er blitt kraftig redusert. Årsakene til slike endringer i geografisk fordeling er ikke åpenbare, viser forskeren til.

Forskernes funn viser at gjennomsnittsstørrelsen på skrei ser ut til å øke fra nord mot sør - noe som er et vanlig mønster. Stor fisk har langt større svømmekapasitet og står dermed friere til å velge hvor det skal gytes.

«Siden gyteaktiviteten krever at man er flere, er kommunikasjon med annen torsk av stor betydning og den mest effektive måten for en torsk å kommunisere med annen torsk er ved bruk av lyd. Vi er nokså sikre på at det er hannene som er mest ivrige i lydbildet siden de musklene rundt svømmeblæren som benyttes til å lage en trommelignende lyd er mer utviklet hos hanner enn hos hunner», skriver Korsbrekke.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00