Vaksinering av laks. Illustrasjonsfoto: Bertrand Charron, IntraFish
Vaksinering av laks. Illustrasjonsfoto: Bertrand Charron, IntraFish

Vaksinesalget økte

I mars ble det solgt 12,3 millioner doser flerkomponentvaksiner til laks mot 9,2 millioner doser i mars 2016.

Pressemelding
16. april 2017 12:00

- Det er stort sett 1,5-åringer som vaksineres så tidlig på året, og denne fisken forventes å settes i sjø på forsommeren, kommenterer produktsjef Ingebjørg Sævareid i MSD Animal Health i en pressemelding.

Flere enn i 1. kvartal 2016

Så langt i år (YTD) ligger vaksinesalget for flerkomponenter litt foran fjoråret; 39,5 million doser flerkomponentvaksiner er solgt siden nyttår, mot knappe 37,2 millioner i første kvartal 2016. I løpet av de siste 12 månedene (MAT) er det likevel solgt noe færre vaksinedoser totalt enn i tilsvarende 12-månedersperiode året før.

Knappe 305 millioner doser flerkomponentvaksine ble solgt i perioden, mot 314 millioner i foregående 12-månedersperiode. - Vi hører fra flere oppdrettere at de nå gjerne produserer større smolt, men færre individ enn hva de gjorde for bare ett år eller to siden.

- Slik utnytter de kapasiteten i settefiskanlegget bedre, sier Sævareid.

Tall fra Farmastat

Med flerkomponentvaksine menes registrerte vaksiner som rapporteres i Farmastat og som inneholder beskyttelse mot de fem standard bakteriesykdommene furunkulose, vibriose, kaldtvannsvibriose, vintersår samt mot virussykdommen IPN. Multivaksinen kan også inneholde komponent mot PD.

Salget av multikomponentvaksiner med ILA kommer i tillegg til disse tallene, da ILA-vaksiner ikke blir registrert i Farmastat.

Nedgang i PD-vaksinering

Salget av vaksiner mot pancreas disease i mars 2017 var lavere enn salget i mars 2016. 2 million vaksinedoser med PD-komponent gikk ut forrige måned, mot 2,8 million doser i mars 2016.

Hittil i år (YTD) er det solgt 4,4 millioner PD-doser mot 8,4 millioner i de tre første månedene av i 2016.

- Første kvartal regnes som lavsesong for vaksinering, og små endringer i vaksinasjonstidspunkt kan gjøre store utslag på statistikken for enkelte måneder, sier Sævareid.

I løpet av de siste 12 månedene (MAT) gikk det ut 107,2 million vaksiner med PD-dose, mot 109,5 million doser i samme periode 2015/2016.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00