- Jeg tviler på at noen ville ha <br>
funnet på å si at «jeg har møtt mange <br>
kvalifiserte menn i næringen», skriver kommersiell direktør i Nordlaks Produkter, Merete Kristiansen i en kommentar. <br>
Arkivfoto: Anders H. Furuset
- Jeg tviler på at noen ville ha
funnet på å si at «jeg har møtt mange
kvalifiserte menn i næringen», skriver kommersiell direktør i Nordlaks Produkter, Merete Kristiansen i en kommentar.
Arkivfoto: Anders H. Furuset

Hvordan er livet til en karrieremann?

Kjønnsstereotypene i det norske arbeidslivet er irriterende, diskriminerende og tar oss ingen vei!

Tenk om vi kunne slutte å se på kvinnene i arbeidslivet, og kanskje i sjømatnæringen spesielt, som «friske pust»?

Stadig tar jeg meg i å lure på hvordan det er å være en «karrieremann». Det skjer omtrent hver gang jeg får spørsmål om hvordan det er å være en «karrierekvinne». Et spørsmål som naturligvis følges opp med forundringer om hvordan jeg klarer å kombinere stort ansvar i jobben med familie og attpåtil mye reising. Jeg svarer som regel at jeg sannsynligvis gjør det på samme måte alle andre, mannlige, kolleger i tilsvarende jobber. Jeg sørger for at det er noen andre som kan hjelpe meg der jeg ikke selv strekker til.

For min del har jeg en veldig god ektefelle som jeg deler ansvaret med. Jeg skal ikke kjede dere med hvordan vi organiserer oss på hjemmebane. Jeg er mer opptatt av å belyse at det benyttes et eget «språk» om kvinner i arbeidslivet. Dette språket er annerledes enn når menn omtales. Dette språket reduserer meg og mine kvinnelige kolleger fra å være kompetansepersoner som faktisk bidrar i næringslivet – fordi det først definerer meg som dame og så som yrkesperson. Det plager meg, fordi det aldri skjer med menn!

Bare smak litt på disse to utsagnene: Ny nordnorsk mann som leder av Fiskeridepartementet. - Jeg har møtt mange kvalifiserte menn i sjømatnæringen. Ja, det ser rart ut. Du har aldri lest tilsvarende overskrifter i avisen før. Skifter man imidlertid betegnelsene fra mann til kvinne, slik det opprinnelig stod på trykk, så virker det hele mer kjent. Vi ser det stadig vekk – og de fleste tenker sannsynligvis ikke engang over det. Hva tenker dere menn når dere leser uttalelsene over? Sannsynligvis synes dere at begrepet mann er totalt irrelevant i disse sammenhengene.

Bør vi ikke være bevisst på dette, og forsøke å komme dit for kvinners del også? Den første overskriften var å lese da Elisabeth Aspaker overtok som fiskeriminister. Er det at hun er kvinne viktigere enn de andre egenskapene hennes i rollen som fiskeriminister? Nei, selvfølgelig ikke.Den andre overskriften kom etter en tale vår nåværende fiskeriminister Per Sandberg hadde i forbindelse med kvinnedagen. Det var garantert sagt i beste mening.

Sandberg ønsket å si noe positivt om oss damer i anledning dagen, men jeg tviler på at noen ville ha funnet på å si at «jeg har møtt mange kvalifiserte menn i næringen». For å være ærlig, så ble jeg litt irritert. Denne måten å snakke på impliserer nesten at det også finnes mange kvinner som ikke er særlig godt kvalifiserte i næringen.

Jeg gikk inn i styret i TIL fotball for ett år siden. Da spurte journalisten om jeg var «et friskt pust» inn i et styre som ikke har hatt kvinner inne på noen år (!) Hvorfor skal det i ulike sammenhenger forventes at vi damer skal ta roller som «fargerike innslag»?

Styrmann Christine Møller stod på broen da lastefartøyet «Fisktrans» fikk problemer utenfor Steigen i januar. Alvorstynget ble hun og skipper intervjuet av NRK etter forliset. Heldigvis var det utenkelig å stille spørsmål om «frisk pust» i en slik situasjon. Årsaken til at Møller og alle andre i næringen gjør det vi gjør, handler jo først og fremst om vår kompetanse, våre erfaringer og våre egenskaper.

Det at jeg er kvinne, har påvirket mine erfaringer og holdninger opp igjennom tiden. På samme måte som det at jeg er «søring» i Nord-Norge sikkert også har betydning for hvem jeg er.

Men jeg forventer at det stilles like krav til meg som alle andre i en bedrift eller et styre, uavhengig av kjønn. Det er også slik jeg opplever å bli møtt i dag i de rollene jeg har. Derfor skjønner jeg ikke hvorfor vi fortsatt har en språkbruk (særlig i det offentlige ordskiftet) som i så stor grad definerer damer først og fremst ut i fra kjønn. La oss slutte med det, og heller ha Styrmann Møller i bakhodet neste gang kvinnelige kolleger skal omtales. Det er jo en selvfølge at vi ikke jobber i næringen for å sikre kjønnsbalansen, men fordi vi faktisk har kompetanse, erfaring, interesse og engasjement for det vi holder på med.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

Skittentøyvask for vidåpne dører

Kommentar
21. april 2018 19:29

En nekrolog over oppdrettsindustriens omdømme?

Leserinnlegg
3 kommentarer20. april 2018 15:41

- På tide å diskutere GMO-regelverket

Kronikk
18. april 2018 15:43

Fiskere må sørge for å holde seg flytende

Leserinnlegg
18. april 2018 05:00

Bommer om seismikk

Leserinnlegg
3 kommentarer16. april 2018 15:05

Åpen om «hemmelig» møte

Leserinnlegg
1 kommentar16. april 2018 10:34

Advokat på fisketur

Leserinnlegg
15. april 2018 15:37

Forsker for å bedre fiskernes arbeidsmiljø

Leserinnlegg
15. april 2018 07:59

Bomskudd å innføre struktur under 11 meter

Leserinnlegg
3 kommentarer14. april 2018 13:49

Ope brev til Per Sandberg

Leserinnlegg
6 kommentarer13. april 2018 09:06
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00