Havfisks «Gadus Poseidon». Arkivfoto: Lars Åke Andersen
Havfisks «Gadus Poseidon». Arkivfoto: Lars Åke Andersen

Sandberg handler i strid med loven

Statsråd Sandberg gir bort folkets eiendom, i strid med loven ved å avvikle trålernes plikter, skriver Geir Adelsten Iversen, Sps førstekandidat i Finnmark i et leserinnlegg.

Leserinnlegg
Skrevet av20. mars 2017 09:21Oppdatert:
20. mars 2017 09:32

Statsråd Sandberg gir i strid med loven, bort folkets eiendom. Dette kan han ikke! Saken må til Stortinget.

Ifølge Peter Ørebech , den fremste havretts juristen vi har i landet så gir statsråd Sandberg rettsstridig bort folkets eiendom. Se melding til Stortinget: Pliktsystemet for torsketrålere, som er framlagt 17. mars 2017.

Det kan han imidlertid ikke fordi han mangler fullmakt til det. Sandbergs myndighet er begrenset til – på vegne av folket – å forvalte ressursene og regulerer fisket og fiskerideltakelsen, innen rammen av norsk lov, som klart uttrykker det selvfølgelige faktum at «fisket eies av det norske folk i fellesskap»

Statsrådens myndighet er hjemlet i men også begrenset av, deltakerloven (1999) og havressursloven (2008). Intet sted er statsråden gitt myndighet til å gi bort folkets eiendom til noen private, det være seg trålrederiene eller redere som driver kystfiske.
Fordi staten ikke er eier av fisken kan heller ikke eiendomsretten danne hjemmel for statsråd Per Sandberg. Og av dette følger det også at staten ikke kan gi bort noe staten ikke eier. I tilfelle må Sandberg først endre loven om at folket eier fisket. Noen proposisjon om at «fisket eies av den norske staten» foreligger ikke pr. dags dato.
Det betyr at det fortsatt er folket som eier fisken.

Stortinget representerer folket og må nå en gang for alle, forklare Sandberg de elementære sammenhenger.

Lovbruddet har over tid medført at de 100 største rederiene «eier» 50 prosent av alle norske fiskeressurser. Det har medført at fiskevær etter fiskevær slukker lysene for godt.

En støtte til Senterpartiet vil garantere for at dette ikke skal få skje. Senterpartiet går til valg på at fiskeri er folkets eiendom. Senterpartiet vil – som nå – at kvoter tildeles ved politiske vedtak i stat eller kommune og ikke markedsmessig fordeling som foreslått. Senterpartiet vil at kvoter skal tildeles gratis til unge, aktive fiskere. Senterpartiet garanterer at ingen skal bli gjeldslave for å komme inn i fiskerinæringa. Senterpartiet vil om vi kommer til makten, sørge for at alle ran av allmenningen blir reversert, ved at fiskere som har vært tvunget til kvotekjøp skal få skattemessig avskrivning for verdiene.

( VILKÅR )

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...

- Forutsigbarheten i leppefisket er fullstendig fraværende

Leserinnlegg
1 kommentar18. juni 2018 23:33

Leppefisk og deltakervillkår

Leserinnlegg
18. juni 2018 15:14

- Jeg ser ingen tegn på at Sjømatrådet er på rett spor

Leserinnlegg
1 kommentar18. juni 2018 12:21
SKRIBENTER
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00