Fiskerihøgskolen styrker satsinga på havbruk

Havbruksnæringen i dag er i enorm vekst og det er stort behov for kompetent arbeidskraft. Norges fiskerihøgskole styrker nå sin satsing innen havbruk.

Notis
16. februar 2017 13:20

Det melder Norges Arktiske Universitet på uit.no.

Verdens befolkning er forventet å øke til ni milliarder mennesker frem mot 2050. Dette krever en økt matproduksjon på 60 prosent. Sammenlignet med landjorda er havet så vidt tatt i bruk og har et stort potensiale. Høyere fiskekvoter er ikke bærekraftig for mange villfiskbestander, og en videre økning må skje gjennom oppdrett av fisk og andre marine organismer. Produksjonen fra havet kan mangedobles, men en viktig forutsetning for denne kraftige veksten er at det skjer innen bærekraftige rammer. En slik utvikling krever aktiv kunnskapsproduksjon, skriver de.

Det er tre utfordringer som havbruksnæringa selv uttrykker at det behøves økt kompetanse innenfor:

  • Kontroll med miljøutfordringer som lus og rømming.
  • Behovet for marine ingredienser til fôrproduksjon.
  • Økt fokus på fiskehelse og fiskevelferd.

Samtidig er forskning innen teknologi- og prosessutvikling viktig for fremtidig vekst.

- Vi ønsker oss både spesialister og medarbeidere med større bredde i sin fagsammensetning sier Stig Nilsen, konserndirektør for havbruk i Lerøy til uit.no.

For å imøtekomme behovet for kunnskap vil Norges fiskerihøgskole nå styrke sin satsing innen havbruk, og det allerede bredt sammensatte kunnskapsmiljøet skal utvides ytterligere. Satsingen er flerfaglig og skal rekruttere forskere fra ulike fagfelt, både internt og eksternt.

I sin strategi fram mot 2020 satser UiT Norges arktiske universitet på bærekraftig bruk av marine ressurser og ønsker å være internasjonalt ledende i kunnskapsutvikling innen havbruk. Norges fiskerihøgskole har brede og aktive forskningsmiljø som samarbeider med nasjonale og internasjonale aktører.

DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00