Ber om én milliard kroner i kampen mot søppel i havet

Miljøvernorganisasjoner ber regjeringen punge ut for å få bukt med det økende søppelproblemet i havene.

Miljø
16. februar 2017 12:49

Enorme mengder plast påvirker alle former for dyreliv i havet. Nå ber WWF og Greenpeace klimaministeren åpne lommeboka for å komme utfordringen til livs, skriver NRK.

Minst 15 tonn plast havner hvert minutt ut i havet på verdensbasis, og det er antatt at dette tallet bare vil stige i årene fremover.

Alt fra mikroskopiske dyregrupper til store hvalarter har fått påvist plastforurensning i magesekk og tarmsystem, sier fiskeri- og havmiljørådgiver Fredrik Myhre i WWF Norge til NRK.

– Vi trenger en holdningsendring, redusert forbruk av oljebasert plast, styrket avfallshåndtering og økt resirkulering. Det aller viktigste er å hindre ny søppel i å ende opp i havet, fortsetter han.

En WWF-rapport anslår at bestandene av marine arter er redusert med nesten 40 prosent siden 1970. Med en stadig voksende befolkning og et klima i endring, vil presset på havområdene bare øke, påpeker Myhre.

– Vi har derfor sendt innspill til statsbudsjettet for 2018, der vi ber om 100 millioner for å få fortgang i arbeidet mot marin forsøpling, sier Myhre.

Greenpeace derimot, ber om et betydelig større pengebeløp. De mener regjeringen bør legge én milliard kroner på bordet til internasjonale tiltak mot plastforurensning.

– Vi forventer grep mot både kunstgressbaner, klær og fiskerisøppel her i landet. Men ettersom problemet er globalt, bør Norge også hjelpe andre land, sier Truls Gulowsen i Greenpeace Norge til NTB.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00