Nofir har i samarbeid med Containerservice Ottersøy kvernet 400 tonn kasserte oppdrettsmerder. Plasten blir brukt i produksjon av nye produkter. Foto: Nofir
Nofir har i samarbeid med Containerservice Ottersøy kvernet 400 tonn kasserte oppdrettsmerder. Plasten blir brukt i produksjon av nye produkter. Foto: Nofir

Helgesen varsler tiltak mot plastforsøpling

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) antyder at flere enkelttiltak er på trappene mot plastforsøpling. På Stortinget er utålmodigheten stor.

Miljø
15. februar 2017 15:51Oppdatert:
15. februar 2017 15:52

Stortingsmeldingen om avfallspolitikk er først ventet i juni, noe Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad mener er for sent, skriver NTB

– Det er valg til høsten. Meldingen vil i praksis være trukket tre uker etter at den legges fram, sa Arnstad i Stortingets spørretime onsdag.

I siste stortingssesjon før valg blir alle saker som ligger igjen i Stortinget automatisk trukket, påpeker hun.

– Helgesen legger altså fram en melding han vet ikke kommer til å bli behandlet. Det er spekulativt, sier Arnstad til NTB.

– Stor vilje

Representanter fra flere partier poengterte i stortingssalen at det er stor vilje til å finne gode nasjonale tiltak mot plastforurensning.

– Plastforurensning i havet er verdens kanskje raskest voksende miljøproblem. Utfordringen er plast fra land, men hovedsporet må være internasjonalt, sa Helgesen.

Han utelukket ikke at stortingsmeldingen kan komme til å bli lagt fram tidligere enn anslått, men understreket at enkelttiltak kan komme langt raskere.

– Men det er ikke tjenlig å legge ut enkelttiltak etter enkelttiltak uten å se dem i sammenheng, sa Helgesen.

Vil ha milliard

Blant tiltakene som kan komme før, er innføringen av et EU-direktiv som fastsetter mål om plastreduksjon. Vrakpant på kasserte småbåter samt en kommunal ekstraavgift som skal begrense lokal plastforurensning i naturen, er andre mulige tiltak.

Venstres Ola Elvestuen viste i sitt spørsmål til at 800 millioner tonn plast hvert år ender i havet, og at det i 2050 vil være mer plast enn fisk i havet, målt i kilo.

Greenpeace mener regjeringen bør legge 1 milliard kroner på bordet til internasjonale tiltak mot plastforurensning.

– Konkrete tiltak er bra, og vi forventer grep mot både kunstgressbaner, klær og fiskerisøppel her i landet. Men ettersom problemet er globalt, bør Norge også hjelpe andre land, sier Truls Gulowsen i Greenpeace Norge. (NTB)

 

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00