Ill.foto: Torhild Måkestad Martinussen
Ill.foto: Torhild Måkestad Martinussen

Sildedebatten som tok av på Gardermoen

Det er mange som tar av på Gardermoen, men det spørs om noen har tatt mer av enn det sildefiskere og forskere gjorde på et oppklarende møte om sildebestandens størrelse i april.

Øyeblikk fra 2016
Einar Lindbæk
Telefon 70 15 57 69
Mobil 932 56 323
25. desember 2016 09:00

Under møtet befant partene seg på hver sin planet og det ble brukt til dels sterke ord for å argumentere for sine syn. Sindige redere som har vært ute i hardt vær før, men aldri nynnet på ei protestvise, forlot møtet i forbannelse og protest.

Hvordan det i 2016 kan være så himmelfallende stor uenighet om hvor mye sild det er i en sildestim på sonaren, som den uenigheten som eksisterer mellom fiskere og forskere, er i utgangspunktet ubegripelig.

Når sildeforskerne midt i den verste stormen slo i bordet en særdeles komplisert formel som ville ha imponert selveste Einstein, gikk det litt mere opp for meg hvorfor det eksisterer en så stor uenighet mellom fiskere om silda. Med den ubegripelige formelen som joker i en forskning hvor milliarder stod på spill for Norge, ble ikke saken klarere for meg. Formelen ble ikke mer troverdig av at forskerne hevdet det var like lett å måle sildebestanden som å måle potetforekomsten. Det var sikkert ikke noe galt med formelen, men helt sikkert noe galt med måten den ble formidlet.

Møtet gikk inn for landing utpå ettermiddagen, men uenigheten om sildestimens størrelse er på ingen måte avklart ennå. Jeg vil huske at møtet munnet ut i en avtale om at fiskere og forskere skulle dra sammen på sjøen for å finne ut om mysteriet om sildestimens størrelse. Det har de ikke gjort enda.
I mellomtiden har forskerne snudd noen flere steiner, innført noen nye modeller og sørget for at fiskerne får fiske dobbelt så mye sild neste år som i år. God forskning virker, det gjør også god og samlede protester mot forskningsmetoder og resultater.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.