Uholdbare holdninger på fisketorget i Bergen
Uholdbare holdninger på fisketorget i Bergen
Fisker Stein Forland betjener en lang kø av bergensere som vil ha blodfersk torsk og krabbe.
Foto: Ole Erik Klokeide

Uholdbare holdninger på fisketorget i Bergen

Bergenserne får endelig kjøpe fersk fisk fra fiskebåtene, noe fiskemakten vestpå lenge har kjempet mot. Det er på tide salgslaget forstår forbrukernes beste.

Kommentar
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317

16. desember 2016 11:26

Oppdatert: 16. desember 2016 14:37

Fokuset på lokal og sunn mat blir stadig større, og det er også flere og flere som oppdager at kortreist mat har en helt annen smaksopplevelse enn det masseproduserte og vakuumpakkede vi får i butikkene. Vi shopper historier som aldri før. Det er nettopp det som skjer på kaien i Bergen disse ukene før jul.

Kjemper mot forbrukerønsker

Mens det er helt vanlig å få kjøpe fersk fisk fra båtene i Oslo, Ålesund, Bodø og Tromsø er det både tre og fire tiår siden fiskeelskerne i Norges nest største by hadde denne muligheten. Vest-Norges Fiskesalslag har alltid kjempet mot forbrukernes ønsker. For de aller fleste er denne holdningen uforståelig, og nyere undersøkelser viser også at nordmenn vil ha slike tilbud. Vi er til og med villige til å betale mye mer for lokalprodusert mat, viser en undersøkelse fra Ipsos MMI.

En del av denne trenden handler om følelser. Vi uttrykker meninger og verdier gjennom det vi kjøper. Forbrukerne som velger produkter direkte fra produsent eller varer merket med «rettferdig handel» er gode eksempler på dette.

Det er derfor utrolig flott at noen initiativrike fiskere fra Sotra, vest av Bergen, har funnet smutthullet som gjør at de kan tilby bergenserne både billig fisk og gode historier.

Fiskemakten på Måløy har hatt en misforstått tro på at alt må gå gjennom mottakene, og at direktesalg på kaien er fy-fy.

Bergensere mann av hus

Tilbudet på kaien i Bergen har blitt en snakkis både i byen og i sosiale medier. Den voldsomme interessen viser at dette har vært en mangelvare vestpå. For når gikk bergenserne sist mann av huse for å kjøpe fersk fisk? Ikke en gang salgslags-sjefene på Måløy har nok opplevd det før.

Det er trist at makten ikke ser verdien av å ha fiskerne tilbake i bybildet, samt å tilby forbrukerne det de etterspør. Å fortsatt stritte i mot ønsket sparker på mange måter bein under salgslagene legitimitet blant folk flest.

Kjip, kjipere, kjipest

Den strikse holdningen fra kontoret på Måløy har i løpet av årene resultert i stadig flere kjipe fiskedisker og et enda kjipere fisketorg. Det vil ikke de oppegående forbruker lenger ha, noe salgslaget må ta innover seg.

Fiskemakten på Måløy har hatt en misforstått tro på at alt må gå gjennom mottakene, og at direktesalg på kaien er fy-fy. Det vil ikke overraske noen om salgslaget nå prøver finjustere reglene, for å stoppe tilbudet. For du kødder ikke med makten. Men hvis salget stoppes, vil salgslaget få et stort forklaringsproblem.

Slipp fiskerne fri

De bør heller høre på forbrukerne, slippe fiskerne fri og la dem få selge det folket vil ha. Reglene er derfor overmodne for å bli liberalisert.

Det som har skjedd i Bergen de siste ukene er en vinn-vinn situasjon for alle - både fiskerne, næringen og mannen i gaten. Alle burde glede seg.

Målet til fiskesalgslaget burde heller være at flere får muligheten til å spise fersk fisk og at fiskerne igjen blir en del bybildet landet rundt. For hva er vel bedre enn lange fiskekøer på kaien?

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00