Vi trenger en minister som tar jobben på alvor
Annonse
Vi trenger en minister som tar jobben på alvor
For statsråd Per Sandberg var det ikke så viktig at Frp ble værende i regjering. For sjømatnæringen er det viktig å ha en minister som tar jobben på alvor. Arkivfoto: Per Ståle Bugjerde

Vi trenger en minister som tar jobben på alvor

Per Sandberg (Frp) er fiskeriminister i en regjering som han på død og liv ikke trenger å sitte i. Ja, er det virkelig så nøye om han er statsråd?

Kommentar
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317

10. desember 2016 09:00

Oppdatert: 10. desember 2016 09:48

Solberg-regjeringen kom seg til slutt helskinnet gjennom høstens statsbudsjett. Takket være haugen av rådyre symbolsaker til Venstre og KrF, ble flertallet sikret. For Fremskrittspartiet var bilpakken som gudstro. Symboler som betyr mye mer for Per Sandberg & Co enn å styre landet.

Les lederen om Sandbergs EØS-utspill.

Mens det blåste som verst kom hjertesukket fra dypet i Frp, et sukk som garantert illustrerer hva grunnfjellet i partiet egentlig mener. Overfor Aftenposten uttalte Sandberg at han på ingen måte så det som noen krise om hele regjeringsprosjektet strandet et halvt år før valget.

– Det handler ikke om liv og død for oss å sitte i regjering. Vi hadde ikke felt noen tårer om dette ikke hadde gått, sa Sandberg til Aftenposten og fortsatte:
– Det ville ikke vært trist å gå av som statsråd. Vi kan ikke tenke slik. Da hadde vi vært i opposisjon, og vi kunne begynt på nytt og dyrket Frp 100 prosent. Det ville vært en annen valgkamp, så klart, konkluderte Sandberg.

Det siste norsk sjømatnæring trenger er en liksom sjef. En minister som bruker venstrehånden på fiskeripolitikken og høyrehånden og hodet på partipolitikken. 

Med andre ord, er vurderingen til landets fiskeriminister og nestlederen i Frp at det ikke «er så nøye». Eller rettere sagt; noen øre ekstra på dieselen er langt mer nøye enn regjeringsmakt.

Samtidig tenkte nok svært mange andre i sitt stille sinn at det ikke hadde vært så nøye om Frp ikke hadde blitt med videre i regjeringen. For omtrent 90 prosent av velgerne ville det kanskje vært like greit, men for regjeringssjef Erna Solberg og for norsk sjømatnæring er det uholdbart å ha en statsråd med en slik holdning.

Det er faktisk svært nøye om landet får et budsjett, og det er også nøye at landets viktigste bransje har en sjef som går 100 prosent inn for å være sjef - og tar det skikkelig nøye.

Det siste norsk sjømatnæring trenger er en liksomsjef. En minister som bruker venstrehånden på fiskeripolitikken og høyrehånden og hodet på partipolitikken. Det er også underlig å registrere at Sandberg ikke ser verdien av å ha makt fremfor å stå på sidelinjen å kjefte. Det har sjelden virket, ei heller for ham.

Hans EØS-utspill forrige uke er et annet bevis på at regjeringslivet ikke tas så veldig alvorlig. For enten Sandberg tror det eller ei. EØS er virkelig nøye for sjømatnæringen. Bransjen trenger en aktiv og engasjert skipper som loser Pliktkommisjonen, Eidesen-utvalget og havbrukspolitikken trygt i havn - og som sørger for gode handelsavtaler med EU gjennom EØS-avtalen.

Næringen trenger stabile og langsiktige rammevilkår, og en sjef som går «all in» og tar alt skikkelig nøye. Busjettforhandlingene endte i nesten-kaos, og hadde Frp forsvunnet ut til høyre ville det vært det endelige beviset på at ingenting annet enn drivstoffprisene er nøye. Og til slutt; dersom statsråden lurte på det: Det er faktisk kjempenøye at næringen har en velfungerende regjering.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00