Når folket sier nei til olje
Når folket sier nei til olje
Makten i Nord-Norge er i ferd med å snu i synet om oljeboring i nord. Det kan derfor fort bli farlig for både LO og Arbeiderpartiet å ikke høre på hva folket mener. Arkivfoto

Når folket sier nei til olje

Makteliten i Oslo må ta på alvor at oljeskepsisen øker i nord. Verken LO- eller Ap-toppene vil høre på folket. Det burde de. Det er nemlig snart valg.

Kommentar
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317

2. desember 2016 21:00

Oppdatert: 3. desember 2016 10:19

Det blåser opp til en intens oljedebatt før valget neste år. Arbeiderpartiet sitter på mange måter med nøkkelen i striden, og partiet skal ta standpunkt på vårens landsmøte. Men nytt av i år er at makten i nord har endret mening. Mens et olje-ja runget over Nord-Norge i 2012 har både Arbeiderpartiets to nordligste fylkeslag og et samlet Lofoten-ordførerkorps i høst sagt nei. De ønsker ikke oljeutvinning i Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

Kun svaret fra Nordland Ap gjenstår, og situasjonen kan fort bli at vinden snur også i dette fylket. Da må landsmøtet i Arbeiderpartiet forholde seg til en region som ønsker å satse på havnæringer som er fornybare - og ikke olje.

Nå er det nødvendigvis ikke likhetstrekk mellom oljeutvinning og konsekvensutredning, men for fiskeri- og havbruksnæringen finnes det ikke noe kompromiss. Næringen vet hva en oljeulykke får å si for fisken, for opp igjennom årene har det vært skrevet bunkevis med analyser om nettopp dette. På 12 år er det laget over 90 rapporter som er relevante for spørsmålet om utvinning i LoVeSe.

De er skrevet av tunge fagmiljøer som blant andre Norut, Sintef, Norsk polarinstitutt, Havforskningsinstituttet, Petroleumstilsynet og Det norske Veritas, og omhandler blant annet spørsmål om konsekvenser for miljø, fiskeri, sjøfugler, næringsliv, sysselsetting og reiseliv, samt utslippsanalyser, riskoberegninger og utredninger av verdifulle områder. Denne listen viser at vi har et utrolig stort kunnskapsgrunnlag når det gjelder utvinning, så hvorfor ivrer likevel oljefolket etter mer kunnskap?

En oljeutbygging i nord er kortsiktig og kun en hvilepute for en nasjon som egentlig burde ha våknet

Myndighetene jobber for tiden med å skaffe landet en ny havstrategi, og det burde være enkelt å konkludere med at fiskeri- og havbruksnæringen må bli de viktigste grunnpilarene. De fornybare ressursene må prioriteres i det grønne skiftet. Da nytter det ikke å sette ressursene på spill.

Men forkjemperne for oljeutvinning snakker fortsatt om alle oljearbeidsplassene, og denne uken sa en høyretopp i Finnmark at Nord-Norge er i ferd med å bli en eneste stor naturpark. Han mener oljeskeptikerne lar symbolikk og kunnskapsløshet prege debatten. Dersom han og hans meningsfeller hadde lest litt statistikk om hva sjømatnæringen bidrar med og hva som står på spill, hadde vi kanskje sluppet unna slike kunnskapsløse utspill.

Når Ap-makten i sør i løpet av våren skal ta en avgjørelse, bør de definitivt høre på folket. Den siste tids politiske utvikling i verden viser at det fort blir farlig dersom makten trumfer igjennom sine svar. LO-sjefen og resten av de oljekåte i Ap må derfor realitetorientere seg. De burde ta en tur på kaia og snakke med folket. En oljeutbygging i nord er kortsiktig og kun en hvilepute for en nasjon som egentlig burde ha våknet. Det er helt utrolig at ikke makteliten ser dette, når folket i distriktene allerede har.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00