- Ærlig talt, Ap. Hersketeknikker holder ikke mål for et seriøst parti
- Ærlig talt, Ap. Hersketeknikker holder ikke mål for et seriøst parti
Steinar Jonassen fra Nordland Fylkes Fiskarlag. Arkivfoto: Agnar Berg

- Ærlig talt, Ap. Hersketeknikker holder ikke mål for et seriøst parti

- For miljøet, fiskerinæringen og flere andre næringer er det meget bra at stadig flere både politikere og "mannen i gata" synliggjør motstand mot oppstart av petroleumsvirksomhet.

Kommentar
Steinar Jonassen, Nordland Fylkes Fiskarlag

28. november 2016 14:58

Arbeiderpartiet både i Finnmark og Troms har gjort vedtak om at de går imot konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. For miljøet, fiskerinæringen og flere andre næringer er det meget bra at stadig flere både politikere og "mannen i gata" synliggjør motstand mot oppstart av petroleumsvirksomhet i disse områdene.

For alle disse er det en overbevisning om at slik virksomhet ikke er forenlig med den store betydningen områdene har for norsk fiskerinæring og miljøet.  Det er derfor særdeles bra at Arbeiderpartiet i våre to nordligste fylker har gjort vedtak om å si nei til en konsekvensutredning for disse områdene. Det er også helt i tråd med våre holdninger.

Da er det adskillig verre med Arbeiderpartiet i Nordland. Fremtredende representanter for partiet har kommentert sine partifrender i nord og uttrykker både skuffelse og frustrasjon over standpunktet. I denne forbindelse er det fra Arbeiderpartiet i Nordland blant annet spurt om hvilke velferdsgoder vi skal kutte i. I så måte er det blant annet listet opp kutt i sykelønn, uføretrygd og pensjon til offentlig ansatte.

LES OGSÅ: Nordland Ap åpner for olje-kompromiss med større forrett for fiskerne

Hvilken skremselspropaganda skal man ikke høre fra i utgangspunktet ansvarlige politikere? Her er det tydeligvis så viktig å få folk til å akseptere petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen at en gjerne skaper et bilda av at sosiale ordninger kommer til å bli rasert dersom det ikke blir aktivitet i disse havområdene. Ærlig talt, Arbeiderpartiet; denne typen hersketeknikk og spredning av usikkerhet holder ikke mål for et seriøst parti.

Det norske velferdssamfunnet er ikke avhengig av at et relativt lite, og svært sårbart område blir holdt unna petroleumsvirksomheten. Jeg vil vel heller si det slik at dersom det blir utbygging slik Nordland Ap ønsker setter det tusenvis av arbeidsplasser langs hele kysten i fare som følge av arealkonflikter og miljøutfordringer.

Når politikere i Nordland Ap står frem som de gjør så synes jeg det vitner om manglende respekt for fiskerinæringen og at deres fokus kun ligger i å øke antallet industriarbeidsplasser knyttet opp mot oljeindustrien. Dette er i tilfelle arbeidsplasser som helst kommer til å bli lagt utenom Nord–Norge.

En samlet fiskerinæring har inntatt et svært klart standpunkt om at vi ikke aksepterer petroleumsvirksomhet utenfor disse kystområdene. En konsekvensutredning etter petroleumsloven er opptakten til et vedtak om åpning. Tilhengerne av konsekvensutredning etterlyser mer kunnskap.

Til det er å si at kunnskapen har vi. Det er over mange år laget svært mange utredninger og rapporter og en kan med rette spørre seg om de som etterlyser mer kunnskap har lest de nærmere 100 rapportene som kan knyttes opp mot denne saken?

Jeg tror det ikke, men for de som har lest rapportene er det enkelt å trekke den konklusjonen at petroleumsvirksomhet vil berøre fiskeriene svært negativt og det vil utsette miljøet for fare. Valget burde dermed være enkelt.

Jeg savner også kommentarer på saken fra de politikerne i Arbeiderpartiet som er motstandere av en konsekvensutredning. Hvor er dere?

 

 

 

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00