Nordland Ap åpner for olje-kompromiss med større forrett for fiskerne
Annonse
Nordland Ap åpner for olje-kompromiss med større forrett for fiskerne
Olje i LoVeSe engasjerer. Foto: Jørn Mikael Hagen.

Nordland Ap åpner for olje-kompromiss med større forrett for fiskerne

- Tror vi er kommet dithen at noen må ta ansvar for å lage et kompromiss. Det er en rolle Arbeiderpartiet kan ta, sier leder Bjørnar Skjæran i Nordland Ap.

Olje
Jørn Mikael Hagen
Mobil 91805828

28. november 2016 14:23

Oppdatert: 29. november 2016 08:36

I løpet av kort tid har det blitt klart at Arbeiderpartiet (Ap) i både Troms og Finnmark sier nei til konsekvensutredning i de omstridte områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

- Jeg ble overrasket over at flertallet i Finnmark stemte nei. Troms var forventet, erkjenner Skjæran overfor FBFI.

Gi fiskere mer forrett

Om, og eventuelt hvordan, dette påvirker Nordland Ap er vanskelig å spekulere i på det nåværende tidspunkt, men Skjæran sier debatten nå er mer polarisert enn tidligere og at man bør se på muligheten for å inngå et kompromiss.

zoomLeder Bjørnar Skjæran i Nordland Ap. Foto: Agnar Berg.
Leder Bjørnar Skjæran i Nordland Ap. Foto: Agnar Berg.

Hvordan bør et slik kompromiss lyde?

- Vi må nok differensiere noe i tid og rom. Blant annet med arealer der fiskeriene har forretten. Mer detaljert vil jeg ikke gå inn her og nå, men vi finner ingen løsning med bare «ja eller nei». Derfor tror jeg Ap bør ta ansvaret med å utforme innholdet i et kompromissforslag ettersom partiet har en egen emne til å finne den tredje veien når partene er uenige. Noen vil nok hevde at en kompromiss er et tegn på unnfallenhet, men jeg mener det motsatte. Det kreves mot til å innta et kompromiss i en så omstridt sak, sier han.

Selv sitter Skjæran i Aps programkomite som skal legge frem et forslag i februar neste år. I april holder partiet landsmøte. I tiden i mellom skal alle landets fylkespartier holde sine årsmøter.

Stor takhøyde i Ap

-Vil vi se fylkesmøter og et landsmøte det partene står langt steilere mot hverandre nå enn da partiet sa ja til konsekvensutredning ved forrige landsmøte?

- Det er vanskelig å spå fremtiden, men vi ser at Aps medlemmer og velgere er delte. Vi ønsker å utnytte de ressursene vi har slik at vi har noe å leve av i fremtiden, og har vært tydelige på at vi ønsker en konsekvensutredning. Men samtidig like tydelige på at vi skal ta hensyn til fiskeriene. Til eksempel skal det aldri skytes seismikk når de viktige fiskeriene pågår. Uansett er takhøyden i Ap stor og vi forventer gode debatter, sier han.

Men påvirker Troms og Finnmarks nei til konsekvensutredning Nordlands medlemmer mer enn et eventuelt nei fra for eksempel Trøndelagsfylkene?

- Troms og Finnmark er jo våre nordnorske venner. Men samtidig har Nordland en egen evne til å ta egne valg. Svaret får vi på fylkesårsmøtet i mars, avslutter han.

 

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00