Lerøy-sjefene lukker alltid øynene
Lerøy-sjefene lukker alltid øynene
Lerøy Group-sjef Henning Beltestad og resten av hans lederkolleger stakk av da luse­problemene på Frøya oppstod. Som vanlig trakk de nisseluen ned og prøvde å sitte musestille i båten til det hele blåste over. En idiotisk strategi, skriver redaktør Øystein Hage. Foto: Gunnar Bløndal, DN

Lerøy-sjefene lukker alltid øynene

Norges flinkeste fiskeselger er verdens dårligste på kommunikasjon. Ingen gjør flere brølere enn Lerøy Seafood. Og de ser ikke en gang ut til å lære.

Kommentar
Øystein Hage
Telefon 55 21 33 13
Mobil 932 56 317

27. november 2016 13:00

Oppdatert: 30. november 2016 10:46

Lerøy Seafood Group er utrolig flink på å selge fisk. De kan markedsføring, lager delikate og deilige produkter og har forstått hva som skal til for å få forbrukerne til å stoppe ved fiskedisken. Men samtidig er de sørgelig dårlig på kommunikasjon. Gang på gang går de på en brøler, og det virker ikke som om noen i Lerøy-ledelsen ser rekkevidden av egen oppførsel.

Lerøy er tross alt et børsnotert internasjonalt selskap.

Bakgrunnen er mangfoldig, men spesielt de siste ukenes fokus på luseproblemene ved Lerøys anlegg utenfor Frøya illustrerer hvor naiv og dårlig det går an å være. Bildene av de ihjelpinte laksene gikk Norge rundt, men istedenfor litt ydmykhet velger Lerøy-sjefene nok en gang å bruke nisseluen. Den de har fremst i skapet, og bruker hver gang noe gjør litt vondt.

Istedenfor litt ydmykhet velger Lerøy-sjefene nok en gang å bruke nisseluen, den de har fremst i skapet

Lusebildene ga laksekritikerne vann på møllen. Dette var enda mer ammunisjon mot oppdrettsnæringen. De mer reflekterte i næringen forstod raskt at bildene var totalt ødeleggende for et allerede frynsete rykte. Det skal nemlig mange «Laks er viktig for Norge»-kampanjer til for å rette opp skadene slike bilder gjør.

At ikke ledelsen i Lerøy Seafood innså dette er ille. Nisselue-mentaliteten fikk det helt sikkert til å gå kaldt nedover ryggen på både informasjonsbyggerne hos konkurrentene og i sjømatorganisasjonene. Dette var garantert det siste de ønsket seg, i alle fall da det skjedde samtidig med NRKs Brennpunkt-dokumentar om næringen.

LES OGSÅ: Kjendis oppfordrer til boikott av Lerøy

De fleste hadde nok derfor håpet på litt Lerøy-ydmykhet. For kunsten å legge seg flat, beklage og gjøre synlige grep er den eneste måten å bygge opp igjen tilliten på. Men dessverre, det skjedde ikke denne gangen heller. For som vanlig, stakk Lerøy-sjefene av. De gjorde seg utilgjengelige, svarte knapt på spørsmål fra media og svarte i alle fall ikke på det omverdenen lurte på.

Da de først dro opp igjen luen, for å se om det hadde blåst over, bortforklarte de problemene og gikk til angrep på kontrollørene. Knapt en beklagelse var å høre. På toppen av det hele påsto Mattilsynet at selskapet hadde brent opp bakgrunnsmaterialet for lusetellingen. Kunne det blitt verre?

LES OGSÅ: Mattilsynet anmelder oppdrettsselskap for brudd på dyrevelferdsloven

Skaden var rett og slett komplett, og Lerøy-sjefene tar ikke bare sitt eget rykte med ned i kloakken. Hele resten av næringens omdømme ryker til også. Håndteringen av saken er rett og slett en studie i brølere og feil. Så fatale at det blir vondt å se på. Og dessverre er det ikke første gangen.

Norges flinkeste fiskeselger, er verdens dårligste på kommunikasjon. Ingen gjør flere tabber enn Lerøy Seafood. Og de ser ikke ut til å lære. For hver gang Lerøy er i vinden, tar de på seg den samme nisseluen. De lukker øynene, og håper ingen ser på dem før alt har blåst over. Det er som å pisse i buksen, men aller surest må det være for alle dem som hver dag jobber for næringens beste.

At slike saker før eller siden vil slå tilbake som en bumerang er det heller ingen som forstår. For denne type oppførsel vil garantert slå ut på fiskesalget. Det er det helt utrolig at ikke også Lerøy-sjefene innser.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00