Tragisk forsvarsplanlegging å legge ned Andøya flystasjon
Tragisk forsvarsplanlegging å legge ned Andøya flystasjon
Andøya Test Center på Andenes. Ill.foto: Marius Fiskum, DN.

Tragisk forsvarsplanlegging å legge ned Andøya flystasjon

Den kanskje viktigste saken Stortinget har behandlet dette året er Forsvarets langtidsplan

Kommentar
Janne Sjelmo Nordås og Liv Signe Navarsete (Sp)

20. november 2016 17:00

For Senterpartiet er det trist at prosessen rundt behandlingen har vært preget av hastverk og lite vilje til å gjennomgå dokumentasjonen som regjeringen har lagt frem.

For Andøyas del har utfallet så langt vært tragisk.

Argumentene for å legge ned Andøya flystasjon er etter vår mening historisk svake. Det norske forsvaret blir svakere og økonomien blir dårligere. På toppen av det hele raserer man et perfekt fungerende lokalsamfunn. Vi har sagt det før, og vi sier det igjen:

Nedleggelsen av Andøya flystasjon er så trist at man kan gråte blod.

Pensjonert flaggkommandant Jacob Børresen har formulert behovet for Andøya flystasjon på en god måte: «Andøya er et unikt godt tilfelle der distriktspolitiske og militærpolitiske hensyn er perfekt sammenfallende.» Det finnes med all sannsynlighet ikke ett sted i Norge som kunne gi bedre beredskap enn ved å ha overvåkningsflyene på Andøya. Her bor de aller fleste flyverne og det tekniske mannskapet, som har glidd perfekt inn i lokalsamfunnet. Ved at så mange bor rett ved flystasjonen, er beredskapen så god som den får blitt. Å få et overvåkningsfly opp på vingene krever mange menn og kvinner. Om disse bor spredt over flere steder, tar det åpenbart lengere tid å sikre god overvåkning når behovet melder seg. Med mindre alle sammen flyttes til og blir boende på Evenes, er nedleggelsen av Andøya flystasjon et aktivt grep for svekket militær beredskap i Norge.

Noe av det mest provoserende med Høyre, Fremskrittspartiets og Arbeiderpartiets opptreden i saken, er den vikarierende argumentasjonen. La oss slå gjøre en ting klinkende klart: Proposisjonen regjeringen la frem 17. juni dokumenter ikke at Andøya flystasjon må ha kampluftvern. Det stemmer ikke at man ikke hadde annet valg enn å legge ned Andøya. Selvsagt kunne Stortinget tatt et annet valg – det er jo derfor vi er folkevalgte! Ikke noe annet NATO-land i Europa har luftvern for sine flybaser for overvåkningsfly. Det går heller ikke an å si at Norge er i en helt annen situasjon enn andre NATO-land. Man har i dag en minst like spent sikkerhetspolitisk situasjon i Baltikum og ved Østersjøen.

Et annet viktig argument mot nedleggelse av flystasjonen er Andøya Test Center (ATC).

ATC er ansvarlig for drift av missilskytefeltet i område rundt og utenfor Andøya. Missilskytefeltet er unikt i verdenssammenheng og bidrar til at mange av våre allierte legger sine skyteøvelser til dette området. I tillegg til at vi legger til utvikling og erfaring av bruk av våre alliertes våpensystemer, gir aktiviteten øket og høy tilstedeværelse av allierte fartøy og styrker i Nordområdene. Noen som er en uttalt målsetning fra norske myndigheter. Aktivitet bidrar også til verdiskapning og aktivitet i regionen.

Missilskytefeltet samarbeider tett med Andøya flystasjon, og dette er nærmest en forutsetning for en god og kosteffektive drift for ATC. Det er grunn til å frykte at nedleggelse av Andøya flystasjon vil ha alvorlige negative innvirkning på ATC.

Langtidsplanen skal legge rammene for Forsvaret fra 2016 til 2035. I langtidsplanen skriver regjeringen at en delt løsning mellom Andøya og Evenes har «vesentlig høyere driftskostnader, over 200 mill. kroner mer per år, sammenlignet med en samling på Evenes. Akkumulert over 20 år utgjør denne kostnadsforskjellen over 4 mrd. kroner».

Her bruker regjeringen tildekkende argumentasjon. Orionflyene kommer til å stå på Andøya i flere år fremover, uansett om Ap, Høyre og Frp fattet et tragisk vedtak tirsdag 15. november. Trolig vil ikke en samlet løsning på Evenes se dagens lys før langt ut på 2020-tallet. Da har man kun spart inn halvparten av kostandene. Så har man nå innrømmet at man uansett trenger å bevare Andøya som beredskapsbase. Da forsvinner nesten alt det regjeringen selv skriver at er innsparingspotensialet. På toppen av dette vet vi at kostnadene ved oppbygning av Evenes nesten garantert blir høyere enn estimert. Nesten alt som trengs for å huse overvåkningsflyene på Evenes, må bygges nytt.

Tirsdag 14. november så vi representanter fra Arbeiderpartiet, Høyre og Frp komme opp på Stortingets talerstol i flokk og følge og si hvor trist det var og hvor leie seg de var for at man måtte legge ned Andøya flystasjon. Vel, de behøvde faktisk ikke å gjøre dette.

De kunne utmerket godt utsatt avgjørelsen. Det var ikke noe hastverk. Overvåkningsflyene vil uansett stå på Andøya i flere år til. 

Opposisjonen anklager Senterpartiet for å drive «distriktspolitikk». Akkurat som det å ønske å ta vare på hele det langstrakte og vakre landet vårt er noe å skamme seg over.

Å bevare Andøya er imidlertid ikke bare bra for Andøya. Det er en sentral nasjonal interesse. Vi lover befolkningen på Andøya og i Norge for øvrig en ting: Vi vil snu hver eneste stein som finnes, for å sikre Norge den sikkerheten vi trenger. Da trenger vi Andøya flystasjon.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00