- Den plagsomme villaksen bør dø
- Den plagsomme villaksen bør dø
Villaks. Ill.foto: Halldor Kolbeins.

- Den plagsomme villaksen bør dø

- Dette kunne vært ordene fra styreleder i Sjømatrådet Inger Marie Sperre når hun spør om forvaltningen av villaksen skal forhindre videre vekst i oppdrettsnæringen, sier styreleder i Redd Villaksen.

Kommentar
Jens Olav Flekke, styreleder Redd Villaksen

12. november 2016 09:00

Styreleder i Sjømatrådet Inger Marie Sperre, ønsker å reise en debatt: Skal forvaltningen av villaksen kunne hindre videre vekst i oppdrettsnæringen? Hun kunne like gjerne sagt at den plagsomme villaksen bør dø.

Nærings- og fiskeridepartementet mottok 18. oktober brev fra EFTAs overvåkningsorgan ESA. (Complaint against Norway concerning levies on fish exporters and exported fish products contrary to Article 10 and Protocol 9 EEA).

Anklagene kommer etter all sannsynlighet til å runge langt inn i styrerommene i oppdrettsselskapene og regjeringskontorene. Konsekvensene for bransjen kan bli store og glansbildet risikerer å falme.

Festen er over? ESA påtaler det de mener er et ulovlig system, som gjennom Sjømatrådets «utenlandsturer med høy sigarføring" og kostbare kampanjer favoriserer en meget problematisk bransje. Den lovpålagte eksportavgiften som finansierer markedsføring av norsk sjømat og spesielt oppdrettslaks, setter Norge i en særstilling.

Enkelte andre land har lignende, men frivillige ordninger. I Norge har staten pålagt produsentene å fylle pengesekken hos Sjømatrådet gjennom en avgift på all eksport av sjømat.

zoomJens Olav Flekke. Foto: Espen Braata, DN.
Jens Olav Flekke. Foto: Espen Braata, DN.

Det har lenge gått gjetord om våre ministere, politikere og embetsverkets turer utenlands, og da i særdeleshet oppdrettsnæringens champagne-fremstøt for å selge enda mer norsk laks. På slike signingsferder står fiskeriministeren i en særstilling omringet av dette bemidlede apparatet som drar kredittkortet. Slikt påvirker den politiske holdningen til næringen. Men det er sikkert mye morsommere enn å møte hos fattige miljøvernere, som byr på kaffe og hjemmelagde vafler.

Festlighetene foregikk tidligere i hovedsak i utlandet. Men Sjømatrådet har de senere årene satt i gang PR-maskinen også her hjemme fordi pengebingen rant over. 500 millioner årlig er mye penger. "Laks er viktig for Norge"-kampanjen, som «likes» på Facebook av en rekke sentrale politikere, framstår som en ren politisk omdømmekampanje. Den søker å bygge et inntrykk av at oppdrettsnæringen er av vesentlig betydning for nasjonaløkonomien. En ekstrem overdrivelse, som de i veldig stor grad har lykkes i å plante hos folk og folkevalgte flest. Oppdrett + villfisk står for 0,8 % av nasjonalregnskapet, oppdrett alene maks 0,6 %. En mus i den store sammenhengen, men mange liker likvid mus.

Det har sikkert vært gøy: En avvikling av dette systemet vil være et enormt framskritt i kampen mot miljøsvineriet oppdrettsnæringen driver med i åpne merder. Vi anbefaler gravende journalister med ambisjoner å søke innsyn i regningene fra slike turer. Start med Berg Hansens signingsferd til Japan noen år tilbake, frem til Sandbergs nylige tur til presteregimet i Iran der man vasset i luksus. En «sann trønders» reaksjon på at noen vil avvikle systemet med eksportavgift, er vel at det blir mindre moro å reise rundt i verden uten pengene og apparatet til Sjømatrådet!

Det er velkjent at eksportavgiften i lang tid har irritert norsk sjømatnærings konkurrenter i utlandet, eksempelvis i Skottland. ESAs reaksjon kommer derfor ventelig til å utløse klage fra andre produsenter i EU. Det er nemlig flere forhold som trolig er ulovlige med eksportavgiften. Den framstår som en ulovlig importrestriksjon som rammer de som vil eksportere til Norge i konkurranse med norske produsenter. Den blir tilsvarende en ulovlig eksportrestriksjon, da norsk sjømat får et ulovlig konkurransefortrinn i EU på bekostning av eksempelvis skotsk, irsk eller portugisisk fisk. En slik klage vil måtte fremmes av en utenlandsk produsent og behandles av EU-kommisjonen.

Champagne kan gi bakrus: En heldig bieffekt av denne saken for norske miljøforkjempere, er altså at den bør føre til nedleggelse eller kraftig innskrenking av virksomheten til PR maskinen Sjømatrådet. Ulovlig statsstøtte kan medføre krav om tilbakebetaling fra produsentene og kan dreie seg om milliarder. Lakseaksjene på børsen kan få juling, løp og selg. Saken vil også bli ekstremt kinkig for staten, som har pålagt næringen denne avgiften med loven i hånd. Ikke engang en smørblid Arne Hjeltnes kan redde dette hvis ESA bestemmer seg. Vi ser frem til neste episode i spenning.


Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00