Annonse
I nord har ikke rekefisket i kystflåten slått til i år. Nedgangen er på 42,5 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Ill.foto: Gunnar Grytås
I nord har ikke rekefisket i kystflåten slått til i år. Nedgangen er på 42,5 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Ill.foto: Gunnar Grytås

Betaler fem kroner overpris for å skaffe nok reker

Landingene av ferske reker fra kystflåten i nord har gått ned med 42,5 prosent fra i fjor. Karls Fisk og Skalldyr i Tromsø betaler fiskerne 80 kroner kiloen i forsøk på å få nok reker.

Fiskeri
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287

7. juli 2016 05:33

Oppdatert: 7. juli 2016 09:12

Så langt i år er det landet 337 tonn ferske reker fra kystflåten i Norges Råfisklags distrikt. Til sammenligning var det i fjor til samme tid landet 587 tonn. Det er en nedgang på 42,5 prosent.

Både Karls Fisk og Skalldyr i Tromsø og Lyngen Reker merker nedgangen godt.

Karl Alberth Hansen ved Karls Fisk og Skalldyr betaler nå 80 kroner kiloen for rekene, altså fem kroner over minstepris for å stimulere til økt fiske.

– Det har vært en betydelig nedgang på reker i år. Omtrent halvparten av flåten har ikke startet opp i år. Det er ikke drivverdig, sier Hansen til FBFI.
zoomKarl Alberth Hansen ved Karls Fisk & Skalldyr AS i Tromsø forteller om en svært dårlig reketilgang i Troms-fjordene. (Privatfoto)
Karl Alberth Hansen ved Karls Fisk & Skalldyr AS i Tromsø forteller om en svært dårlig reketilgang i Troms-fjordene. (Privatfoto)

Betaler overpris

Hansen uttalte seg i vår svært kritisk til at Norges Råfisklag satt opp minsteprisen som nå er 75 kroner.
 
– Men når situasjonen er som den er, så må vi betale overpris for å få tak i reker. Alternativet er å gå fri for reker. Vi ønsker å ha friheten til å betale fiskerne over minstepris og betaler dyrt for det, sier Hansen.
 
I vinter var det maneter som satt en stopper for rekefisket langt ut i mars, og dette har naturligvis spilt stort inn på landingstatistikken.
Tilbakemeldingen Hansen får fra fiskerne nå er at det ikke er reker i Troms-fjordene.

Etterlyser tiltak

Hansen mener det er på tide å se på bruksstørrelse i forbindelse med rekefisket.
 
– Før trålte man med en not, i dag tråler en med to. Forskerne må vurdere om de skal sette inn tiltak. På lokale fjorder her som Lyngen, Ullsfjorden og Kvænangen får flåten masse reker en dag, før det neste dag er tomt. I tillegg er det ingen begrensninger i forhold til hvor mange båter som kan delta, påpeker Hansen.
 
Han anslår at de når får inn 2,5 tonn reker ukentlig, men kvantumet har også vært lavere enn dette. 
 
Forrige uke ble det landet 20 tonn mot 36 tonn samme uke i 2015. I uke 25 ble det landet 17 tonn, mot 45 tonn samme uke i fjor. 

– På langt nær nok

Eier i Lyngen Reker utenfor Tromsø, Bjørn Arild Olsen, bekrefter også at det er veldig dårlig på rekefronten for øyeblikket.

– Det har vært brukbart frem til nå, men nå er det en down periode og det er ikke så uvanlig på denne tiden av sommeren. Fra fjordene i Troms og nordover er det veldig dårlig, sier Olsen.

Han påpeker at manet-problemet i vinter spiller stort inn på landingstatistikken av reker.

Han påpeker at det i vinter ikke var noe rekefisket grunnet problemer med maneter som varte helt ut i mars måned, og at det spiller stort inn på landingstatistikken.
 
– Vi får ikke på langt nær nok reker nå. Landingene varierer ukentlig fra 15 til fem tonn, forteller Olsen.
 
Totalt er det omlag 20 båter som leverer båter til Lyngen Reker som betaler mellom 75-80 kroner kiloen. Olsen forventer at fisket skal ta seg litt opp utover sommeren. 
 
 

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00