Annonse

Mark spiser opp vrak på havbunnen

Forskere fra Universitetet i Tromsø (UiT) og Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) har gjort oppsiktsvekkende funn.

Notis

28. februar 2016 08:00

Forskere har gjort oppsiktsvekkende funn av pælemark på en tømmerstokk i Rijpfjorden nord på Svalbard. 

Det melder uit.no.

– Pælemarken har vært enhver marinarkeologs store mareritt langs kysten av Norge, der den forsyner seg grovt av gamle forliste treskuter og rett og slett spiser dem opp, sier professor i marinbiologi ved UiT, Jørgen Berge.

Forskere på Svalbard har de seks-sju siste årene eksperimentert med å sette ut trestokker i undervannsobservatorier flere steder på øygruppa for å undersøke forekomsten av pælemark. Hittil har det kun vært ett dokumentert funn av pælemark ved kaia i Longyearbyen.

Men på sitt siste tokt på Svalbard i januar i år fikk forskerne en tømmerstokk full av pælemark i trålen da de gjorde undersøkelser i Rijpfjorden. Et funn som er så oppsiktsvekkende at det nylig ble publisert i det anerkjente tidsskriftet Science.

– Pælemakkene vi fant var både levende, store og mange, forteller professor i marinbiologi ved NTNU, Geir Johnsen til uit.no.

Forskningsskipet til UiT, Helmer Hanssen er utstyrt med en bunntrål, og under et tråltrekk på 250 meters dybde i Rijpfjorden fikk forskerne opp noe mye større enn en fisk.

– Opp kom en sju meter lang trestamme. Den var fullstendig trutnet og tung, og hadde kommet inn i trålen på bunnen. Og med den kom også en høyst uventet gjest – pælemakken, forteller Johnsen.

- Sett fra et arkeologisk ståsted er pælemakken en av de største fiendene til gamle treskipsvrak. I løpet av kort tid kan en relativt stor treskute spises opp. Fra et biologisk perspektiv handler dette i bunn og grunn om vår forståelse av hvordan arter endrer utbredelse i takt med klimaendringer, sier Berge.

– Før vi kan begynne å ta vare på skipsvrakene rundt Svalbard, må vi først kartlegge hva vi har. Det er en ikke ubetydelig oppgave som bør igangsettes mens vi ennå har skipsvrak å ta vare på, sier Øyvind Ødegård til uit.no.

 

DEL SAKEN
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00