ANALYSERER: Stian Kleven studerer ørestein fra torsk. FOTO: AGNAR BERG
ANALYSERER: Stian Kleven studerer ørestein fra torsk. FOTO: AGNAR BERG

Kysttorsk eller skrei?

Mens diskusjonen om graden av skrei i torskefangstene i nord pågår for fullt, er Havforskningsinstituttet allerede på plass for å kunne gi nøyaktige svar.

Fiskeri
24. januar 2016 10:00

Nærmere bestemt er ”Gamle Kvalstein”, innleid ”forskingsskip” for anledningen, akkurat nå i Vesterålen for å samle inn prøver av torsk som landes ved fiskebrukene der, skriver Bladet Vesterålen.

Avisen forteller at de to forskerne om bord, Stian Kleven og Kjell Gamst, sørger for at data som lengde og vekt blir notert, samtidig som øresteiner blir tatt vare på og analysert om bord eller senere.

Selv om mange mener de kan skille en kysttorsk fra en skrei på utseendet, så er det fortsatt øresteinene som enklest gir et sikkert svar. Etter det avisen får opplyst så er innslaget av skrei foreløpig svært beskjedent i Vesterålen, men forskerne regner med at tendensen blir økende når kursen nå settes nordover.

Toktet går i denne omgang langs kysten helt til Varanger, før det bærer sørover til Helgeland, der toktet ifølge Bladet Vesterålen avsluttes. På denne turen skal det tas prøver av 15.000 fisk, forteller de to forskerne om bord.

zoomPÅ TOKT: Veteranbåten «Gamle Kvalstein» brukes av Havforskningsinstituttet til innsamling av fangstprøver fra landanleggene langs kysten. FOTO: JON EIRIK OLSEN<br>
PÅ TOKT: Veteranbåten «Gamle Kvalstein» brukes av Havforskningsinstituttet til innsamling av fangstprøver fra landanleggene langs kysten. FOTO: JON EIRIK OLSEN

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.