Karl Alberth Hansen foran en av hans nye biler. Foto: Jørn Mikael Hagen.

Fisk på liv og (nær) død

AvJørn Mikael Hagen

Karl Alberth Hansens lidenskap for fisk har nær blitt hans utgang både til havs og på land. Men Karl er så definitivt levende og i år omsetter han for over 50 millioner kroner.

FISKERI / KYSTENS HUS29. desember 2015
Kystens Hus

- Og det må du gjerne skrive, jeg har kommet dit jeg er i dag uten ei eneste krone i støtte. Jeg har bygd bedriften stein for stein, sier han.

Karls Fisk og Skalldyr er en suksesshistorie. I 2003 startet han med to paller frosne skalldyr som han omsatte for 50.000 kroner. I dag er altså omsetningen det tusendobbelte.

zoomKarl Alberth Hansen for noen år tilbake da han holdt til på Skittenelv utenfor Tromsø. Lokalene der ble etterhvert for smått og han flyttet inn til Tromsø. (Privatfoto).
Karl Alberth Hansen for noen år tilbake da han holdt til på Skittenelv utenfor Tromsø. Lokalene der ble etterhvert for smått og han flyttet inn til Tromsø. (Privatfoto).

Nær klemt i hjel

Men at han skulle bli forretningsmann var aldri planen. Som sin far og sine brødre startet også Karl sitt yrkesliv som fisker. Og det bedrev han med i mange år og var innom nær sagt all slags fiske. Men en dramatisk episode på havet satte en støkk i ham.

- Jeg dro garn da oljehyret satte seg fast i garnspillet. Jeg ble snurret rundt og oljehyret strammet seg så fast at armene mine ble låst og umulig å bevege. Til slutt var det så stramt at oljehyret revnet. Da spratt den ene armen ut slik at jeg fikk tak i hendelen og stoppet garnspillet. Hadde jeg ikke fått armen løs hadde jeg sannsynligvis blitt klemt i hjel. Men jeg slapp unna med skrekken og en avrevet muskel i armen, forteller han.

Men avgjørelsen var definitiv. Karl ville ikke arbeide mer på båt. Det var tryggere på land. Trodde han. Men det var der døden skulle banke enda hardere på døra hans.

Kullosforgiftning

I 2007 hadde han allerede bygget seg godt opp. Sine tidligere fryselagre hos Rya produksjon og i Kaldfjord hadde blitt for smått. Nå hadde han et langt større fryselager tilgjengelig til sitt virke på Agnforsyninga i Tromsø.

- På agnforsyninga stod jeg en dag med begge fotene i grava, forteller han.

- Jeg var alene på lageret og lastet varer med truck. Jeg kjenner at jeg får mer og mer vondt i hodet, men noe hodeverk skulle ikke stoppe meg. Mitt siste minne er at jeg satte trucken i revers. Det neste er at jeg våkner opp på sykehuset fire dager senere.

Karl hadde besvimt. Og med motoren på trucken fremdeles i gang ble han alvorlig kullosforgiftet. Da han ble funnet lå han bevisstløs over rattet på trucken. Kroppstemperaturen var nede i 28 grader og han hadde 55 prosents kullosforgiftning i blodet. Hans nærmeste familie fikk beskjed fra sykehuset at de måtte forberede seg på det verste. Og om han skulle overleve ville han sannsynligvis aldri mer kunne gå eller snakke.

Men Karl overlevde. Og snakketøyet hans er så definitivt inntakt.

zoomKarl Alberth Hansen var i 2007 svært nær å omkomme etter kullosforgiftning inne på sitt tidligere fryselager. Privatfoto.
Karl Alberth Hansen var i 2007 svært nær å omkomme etter kullosforgiftning inne på sitt tidligere fryselager. Privatfoto.

Syk av å ikke jobbe

- Legen sa at jeg måtte takke hunden min for at jeg våknet tilbake til livet. Mange og lange turer hadde gitt meg god helse, men dæven jeg var langt nede i kjelleren. Det tok tid å trene seg tilbake til normalt virke igjen, forteller han.

Blant annet ble han behandlet i trykkammer på Olavsvern militærbase for å kvitte seg med kullosen i blodet.

To nær døden-opplevelser gjør ofte noe med folk. Men ikke med deg?

Karl svarer ved å stille et nytt spørsmål.

- Hvor fort glemmer vi? Planen var å roe ned, men slik ble det ikke. Samtidig blir man også syk av å ikke jobbe, slår han fast.

Kvalitetsfokus

Forskjellen nå er at han har flere til å jobbe for seg. Ti faste ansatte har nå sitt daglige virke hos Karls Fiks og Skalldyrs lokaler i Tromsø.

- Vi har god omsetning og god bunnlinje. I år passerer vi 50 millioner kroner i omsetning. I fjor endte vi på 45 millioner. Snart må vi bygge større, men vi finner ikke tomt. Og Tromsø kommune er ikke veldig behjelpelig i den prosessen, sier han.

Karls drift har blitt en suksesshistorie fordi han investerer i kvalitet. Som tidligere fisker vet han hvor viktig det er at også fiskerne får sin del av denne kaka.

Derfor betaler han overpris for fisk av ekstra fin kvalitet. Han gjenåpner små, stengte mottak i Nord-Troms, og dermed jubler fjordfiskerne som ikke lenger trenger ro like langt for å lande fisken og for at de belønnes for sitt arbeide. Jubler gjør også Karl selv som henter kvalitetsfisken. Og om man dømmer etter alle utmerkelsene Karls Fisk og Skalldyr har mottatt i løpet av sine 12 års drift, så jubler også kundene som kjøper fisken.

- Det er et helt bevisst valg at dersom fisken holder ekstra god kvalitet, så betaler jeg fiskerne ekstra. Det var noe helt nytt for dem å bli ekstra premiert, forteller han.

Populær

Men gode avtaler gir altså resultater.

- Ryktene gikk fort om at Karl betalte godt. Dermed var det han som skulle få fangstene. Og ved at han gjenåpnet mottakene som hadde stått stengt ble arbeidsdagene langt lettere for fjordfiskerne i Nord-Troms. Så Karl ble raskt populær og i perioder med dårlig fiske var det Karl som fikk det som ble fangstet, forteller Ansgar Hansen på mottaket i Manndalen i Kåfjord kommune.

Mottaket eies av et andelslag og driftes på dugnad. Når det meldes om at fisk er på vei så arbeides det de timene det tar å pakke den.

På det lille mottaket i Manndalen ble det i fjor landet 170 tonn fisk. I år blir det tallet høyere. Og Karl kjøper alt.

Og det var nettopp i Manndalen ballen for alvor begynte å rulle for Karls Fisk og Skalldyr.

- Det lå et stengt bruk der, og vi tenkte at det måttevære godt egnet å kjøpe fisk fra, forteller han.

zoomAnsgar Hansen på mottaket i Manndalen i Kåfjord kommune berømmer Karl Alberth Hansen for at det lille mottaket ble gjenåpnet for å ta imot fiskeleveranser. Foto: Jørn Mikael Hagen.
Ansgar Hansen på mottaket i Manndalen i Kåfjord kommune berømmer Karl Alberth Hansen for at det lille mottaket ble gjenåpnet for å ta imot fiskeleveranser. Foto: Jørn Mikael Hagen.

Tre tonn per dag

Som sagt, sågjort. Dette ble snappet opp i Burfjord som også hadde et nedlagt bruk. De tok kontakt med Karl, og en lignende avtale ble gjort også der.

Der sitter i dag Jim Andre Skognes. Han er daglig leder og eneste mann på det lille mottaket i Kvænangen kommune. Også dette eid av et andelslag og med Karl som eneste kjøper.

Skognes tar imot og pakker all fisk som landes på kaia.

- Jeg klarer tre tonn per dag. Blir det mer, ringer jeg pappa. Så det kan bli lange dager, men jeg har aldri hatt en så fin jobb og stortrives, forteller han.

Om Skognes en gang får en fast arbeidskollega og mottakene i både Burfjord og Manndalen må utvides, er ikke utenkelig. For mer aktivitet i Nord-Troms genererer mer penger til kommunene. I tillegg vil folk spise sunt og ha mer fisk på sine middagstallerkner. I dag har Karl biler som kjører skytteltrafikk mellom Manndalen og Burfjord, samt hans øvrige faste mottak på Sørkjosen i Nordreisa kommune og i Djupvik, også det i Kåfjord kommune.

zoomJim Andre Skognes er eneste mann på det lille mottaket i Burfjord i Kvænangen kommune som Karl Alberth Hansen gjenåpnet for å ta imnot fisk. Foto: Jørn Mikael Hagen.
Jim Andre Skognes er eneste mann på det lille mottaket i Burfjord i Kvænangen kommune som Karl Alberth Hansen gjenåpnet for å ta imnot fisk. Foto: Jørn Mikael Hagen.

Snegler

- Bilene begynner allerede å bli for små. De tar 2,7 tonn hver, så nå har jeg investert i en ny og større som tar 8,5 tonn, forteller Karl.

Og det er ikke bare fisk og skalldyr folk vil ha. Nå øker etterspørselen etter tang, kråkeboller og det siste som nå opptar mye av Karls tid; snegler.

- Det nye nå er neptunsnegler og kongesnegler. 72 tonn snegler ble landet i Nord-Norge i fjor. Særlig er det koreanerne som liker dem, forteller han.

zoomKystens Hus med det berømte fangsmonumentet til minne om falne fangstmenn på Stortorget i Tromsø. Foto: Jørn Mikael Hagen.
Kystens Hus med det berømte fangsmonumentet til minne om falne fangstmenn på Stortorget i Tromsø. Foto: Jørn Mikael Hagen.

Men han ønsker mer initiativ fra lokalpolitikerne, samt at de tilegner seg mer kunnskap om fiskerinæringa, vekstnæring nummer én. Særlig i vår nordlige region.

- De er flinke med ord, men kan og gjør lite. Jeg har ofte sendt dem mail, men får stort sett ikke noe svar. Likevel ynder de å kalle Tromsø for torskehovedstaden. Vel, landes det mye torsk her, men den er frossen. Derfor er det veldig spennende med Kystens Hus der flere større aktører i næringa sitter under samme tak. Dette håper jeg skal bidra til å skape mer bevissthet hos folk om hvor stor og viktig fiskerinæringa er for Tromsø kommune og regionen som helhet, avslutter han.

( VILKÅR )

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.