Ian Gatt valgte i etterkant av at kvotemøtet i Brussel var over i natt, å ta et oppgjør med EU-kommisjonens avtale med Norge. Arkivfoto: FiskeribladetFiskaren
Ian Gatt valgte i etterkant av at kvotemøtet i Brussel var over i natt, å ta et oppgjør med EU-kommisjonens avtale med Norge. Arkivfoto: FiskeribladetFiskaren

EUs kvoter avgjort i natt

I natt ble EU-kvotene fastsatt i Brussel. Pelagisk sektor tordner mot avtale med Norge.

Fiskeri

16. desember 2015 07:17

Oppdatert: 16. desember 2015 08:02

For 2016 blir det høyere kvoter for hyse (+ 30%), torsk i Nordsjøen (+ 15%), nordsjøsild (+ 16%), glassvar (+ 26%), breiflabb (+ 20%) og vestkystreker (16 %). Fisket etter hvitting i Nordsjøen, samt lomre gjenstår å få endelig avklart. Det blir en nedgang i kvotene på nordsjøreker (- 23%).

Det er også enighet for ekstra kvoter for dem som rammes av utkastforbudet som innføres 1. januar 2016.

Bertie Armstrong, administrerende direktør i det skotske fiskerlaget kommenterer avgjørelsen slik i en pressemelding:

– At kvotene stiger for noen av våre viktigste bestander er gode nyheter for bransjen og viderfører linjen for bærekraftig fiske for den skotske flåten.

– Hyse er særlig viktig for den skotske næringen. Denne kvotens stigning, sammen med økt kvote for torsk i Nordsjøen og en rekke andre arter, betyr et kjærkomment løft for våre fiskere, sier han i pressemeldingen.

– Det er utfordringer for året som kommer, særlig gradvis innføring av utkastforbud. Det er fortsatt stor usikkerhet om hvordan dette vil fungere i praksis, og det er viktig at forvaltningen viser en reell grad av fleksibilitet, gitt de komplekse blandede fiskeriene bunnfiskflåten opererer i, poengterer Armstrong.

I Brussel var det ellers ampert innen skotsk pelagisk sektor til en «bak lukkede dører-avtale» fremforhandlet av EU-kommisjonen som resulterer i at Norge etter deres mening får en uforholdsmessig stor andel av kolmulekvoten.

– Det er utrolig at når EU-kommisjonen er ment til å skulle opptre på vegne av EUs medlemsland og bransjen i Europa, velger de i stedet å favorisere norsk fiskeri, tordner Ian Gatt, administrerende direktør i det skotske pelagiske fiskarlaget.

DEL SAKEN
Annonse
 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00