EUs kvoter avgjort i natt
Annonse
EUs kvoter avgjort i natt
Ian Gatt valgte i etterkant av at kvotemøtet i Brussel var over i natt, å ta et oppgjør med EU-kommisjonens avtale med Norge. Arkivfoto: FiskeribladetFiskaren

EUs kvoter avgjort i natt

I natt ble EU-kvotene fastsatt i Brussel. Pelagisk sektor tordner mot avtale med Norge.

Fiskeri

16. desember 2015 07:17

Oppdatert: 16. desember 2015 08:02

For 2016 blir det høyere kvoter for hyse (+ 30%), torsk i Nordsjøen (+ 15%), nordsjøsild (+ 16%), glassvar (+ 26%), breiflabb (+ 20%) og vestkystreker (16 %). Fisket etter hvitting i Nordsjøen, samt lomre gjenstår å få endelig avklart. Det blir en nedgang i kvotene på nordsjøreker (- 23%).

Det er også enighet for ekstra kvoter for dem som rammes av utkastforbudet som innføres 1. januar 2016.

Bertie Armstrong, administrerende direktør i det skotske fiskerlaget kommenterer avgjørelsen slik i en pressemelding:

– At kvotene stiger for noen av våre viktigste bestander er gode nyheter for bransjen og viderfører linjen for bærekraftig fiske for den skotske flåten.

– Hyse er særlig viktig for den skotske næringen. Denne kvotens stigning, sammen med økt kvote for torsk i Nordsjøen og en rekke andre arter, betyr et kjærkomment løft for våre fiskere, sier han i pressemeldingen.

– Det er utfordringer for året som kommer, særlig gradvis innføring av utkastforbud. Det er fortsatt stor usikkerhet om hvordan dette vil fungere i praksis, og det er viktig at forvaltningen viser en reell grad av fleksibilitet, gitt de komplekse blandede fiskeriene bunnfiskflåten opererer i, poengterer Armstrong.

I Brussel var det ellers ampert innen skotsk pelagisk sektor til en «bak lukkede dører-avtale» fremforhandlet av EU-kommisjonen som resulterer i at Norge etter deres mening får en uforholdsmessig stor andel av kolmulekvoten.

– Det er utrolig at når EU-kommisjonen er ment til å skulle opptre på vegne av EUs medlemsland og bransjen i Europa, velger de i stedet å favorisere norsk fiskeri, tordner Ian Gatt, administrerende direktør i det skotske pelagiske fiskarlaget.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksen
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Sentralbord
55 21 33 00