Omdømmet ødelegges med fiskejukset

Jukset i fiskerinæringen er ikke over, dersom noen skulle tro det.

Leder
26. mars 2014 08:00

En ny undersøkelse viser at fire av ti fiskere og fiskekjøpere jukser med fisken og fangstene. Dette er dårlig nytt for en samlet fiskerinæring. Ryktene om svart handel med fisk viser at næringen har et omfattende problem, i forhold til økonomi, lovbrudd og omdømmet. Alle parter må forstå alvoret og legge om kursen.

I går kveld hadde NRK Brennpunkt sin årlige dokumentar om jukset i hvitfisknæringen. At det foregår triksing med mengde, kvalitet og pris er ikke overraskende. Dette er noe vi her i avisen har omtalt i lang tid, uten at noen i næringen har våget å si noe offentlig. De anonyme påstandene har imidlertid florert, noe spørreundersøkelsen til Nofima bekrefter. De har spurt næringen om mulig juks, og konklusjonen er nedslående.

Rundt 60 prosent av de spurte svarer at de ikke jukser. Av de 40 prosentene som sier de jukser, anslår de fleste eget juks til mellom 1–5 prosent av fangsten. Når fiskerne og fiskekjøperne blir spurt om hvor mye de tror andre i næringa jukser, svarer de mellom 5 og 20 prosent av fangsten. 300 personer svarte på undersøkelsen. Det er hovedsaklig tre måter det jukses på.

  • Storhundra: En del av fisken omsettes svart, ved at fiskeren leverer mer fisk til fiskekjøperen enn det som registreres og rapporteres til myndighetene.
  • Dårlig fisk forsvinner: Fisk av dårlig kvalitet blir ikke registrert og rapportert til myndighetene.
  • Omregningsfaktor: Fiskekjøper regner ut vekten på fisken i strid med regelverket, slik at mindre fisk blir registrert enn det regelverket tilsier.

Konsekvensene av jukset er omfattende. En ting er det rent kriminelle i forhold til lovbruddet, noe annet er det økonomiske og omdømmemessige. Forskerne har regnet ut at jukset koster samfunnet minimum 150 millioner kroner. Markedsverdien vil være enda større. Dette et ran av felleskapets ressurser, og tallenes størrelser viser at kontrollmyndighetene må enda mer på banen. Det må brukes mer penger på uanmeldte kontroller, og reaksjonsformen må bli hardare. Vi hilser derfor velkommen Fiskeridirektoratets endrede praksis i straffetiltak for fiskerikriminalitet. Direktoratet vil utvide håndhevelsen av overtredelsesgebyr som sanksjonsmiddel. Det kan være virkningsfullt dersom bøtene virkelig svir.

Omdømmemessig er nyheten direkte ødeleggende for næringen. Å bli sett på som juksere og kriminelle er stigmatiserende for alle, og etter et turbulent fjorår burde næringen tatt seg selv i nakken, og sammen jobbet for å bli kvitt jukset. At de ikke har klart det er bare trist.

( VILKÅR )
DEL SAKEN

Kommentarer

Kommentarfeltene er midlertidig stengt. Dette skyldes at dagens ordning er i strid med Fiskeribladets GDPR-regler.
Om GDPR

Vennlig hilsen
Øystein Hage, redaktør.

 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00
Fiskeribladet arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.