I fem uker tok Mia Kanstad Kulseng hyre som jumper og fangstkvinne på ishavsskuta "Havsel". Her har en annen jumper gjort jobben sin. Foto: Mia Kanstad Kulseng
I fem uker tok Mia Kanstad Kulseng hyre som jumper og fangstkvinne på ishavsskuta "Havsel". Her har en annen jumper gjort jobben sin. Foto: Mia Kanstad Kulseng

Bli med oss på selfangst

Har du noen gang drømt om Vestisen? Vår journalist Mia Kanstad Kulseng oppfylte en mangeårig drøm da hun i april tok hyre som fangstkvinne på ishavsskuta "Havsel". I tiden fremover tar vi deg med på selfangst, både i avis og på nett deler vi unike bilder og historier fra Vestisen.

Bli med på selfangst
Fangst
Torhild Måkestad Martinussen
Telefon 55 30 22 34
Mobil 98404287
13. september 2012 17:00Oppdatert:
21. april 2017 09:56

- I morgen presenterer vi den første artikkelen av i alt fem om norsk selfangst anno 2012, både på nett og papir. Det er første gang norsk selfangst har blitt dokumentert så omfattende siden debatten i kjølvannet av selrapporten til Odd Lindberg i 1988, sier redaktør i FiskeribladetFiskaren, Øystein Hage.

- Artiklene er helt unike i norsk pressehistorie og bildene forteller også en historie i seg selv, fortsetter han.

En drøm blir oppfylt
FiskeribladetFiskarens journalist Mia Kanstad Kulseng har hatt en drøm om å få bli med på selfangst fra hun første gang var på hvalfangst for ti år siden. I vår tok journalisten permisjon fra jobben i Tromsø for å oppfylle den store drømmen som fangstkvinne i fem uker, i Vestisen (havområdene ved Grønland, red. anm).

- Lenge lot jeg det være bare en drøm, jeg tenkte at det ikke var noe for meg. Jeg var livredd overfarten som er på tre døgn – og for å bli sjøsyk. Jeg var redd jeg ikke skulle klare å gjøre jobben min. Det gikk imidlertid bra, jeg kastet kun opp en gang, sier Mia som er takknemlig for at skipperen ga henne muligheten til å bli med.

- Da måtte jeg ta sjansen, sier hun.

- Jeg kan overleve alt
Mias erfaringer, inntrykk, historier om bord og bilder, vil bli trykket i avis og publisert på nett. Del to kommer allerede onsdag neste uke, som en serie på i alt fem store reportasjer.

- Nå har jeg en følelse av at jeg kan overleve alt, fleiper Mia.
- Jeg kan skyte, flå og partere et dyr og jeg har lært alt fra å spleise tau til å knyte apehånd og garn. 

Mest framhever hun kameratskapet om bord:
-  Jeg har blitt kjent med fantastiske folk som har delt av sine erfaringer og kunnskaper, men også røverhistorier – noe jeg elsker, sier hun.

zoomDet er godt med en pause mellom arbeidsøktene, men enkelte dager blir det for langt mellom selene. Her er Mia Kanstad Kulseng sammen med nye arbeidskolleger om bord. Foto: "Havsel"
Det er godt med en pause mellom arbeidsøktene, men enkelte dager blir det for langt mellom selene. Her er Mia Kanstad Kulseng sammen med nye arbeidskolleger om bord. Foto: "Havsel"

- Vil bare slå alt du har
Ikke minst er hun blitt dreven i å bruke hakapik og rynker slett ikke på nesen av blodbadet.

- Jeg var nervøs for å bruke hakapiken første gang, men instinktivt vil du bare slå alt du har. Du vil så gjerne treffe godt. Selv om selen allerede er skutt og død, så vil du forsikre deg om at den faktisk er død.

Hamlet opp med gutta
I alt tok Mia og "Havsels" mannskap 2500 dyr som i ettertid ble solgt fra båten og på kai i Tromsø. På spørsmål om hvordan det var å være eneste kvinne som deltok i fangsten om bord, svarer Mia følgende:

- Jeg ble svært godt mottatt. Det var ingenting jeg ikke fikk gjøre eller måtte gjøre, bare fordi jeg var jente. Det eneste jeg fryktet var at jeg ikke skulle klare å gjøre jobben like godt som gutta, men jeg er glad for at jeg var sterk nok til å hamle opp med dem, flirer hun og tilføyer:

- Jeg var redd det skulle være enda tyngre, men det var sjeldent flere dager i strekk med hard fangst, så vi fikk hvile ut mellom slagene.

Vil dele erfaringer
Mia håper hennes historier fra Vestisen og fangstlivet om bord ”Havsel”,  kan bidra til å rette et positivt blikk på en fangst som historisk sett - og fortsatt skaper - mye negativ debatt. Til selfangstmotstandere kan hun si dette:

- De må skaffe seg faktiske kunnskaper om hvordan fangstingen blir utført og hvordan den blir gjennomført, i stedet for å tro og synes. Norsk selfangst har fått ufortjent mye negativ kritikk. Med disse artiklene vil jeg vise og dele med leserne hva som faktisk skjer i norsk selfangst – og hvordan det blir gjort, avslutter hun.

Klikk deg inn på fiskeribladetfiskaren.no i morgen og les fredagens avis for å få med deg del 1 av Mias fangsthistorier.

Kommentarer

Har du en mening om denne saken? Delta gjerne i debatten her i Fiskeribladet. Vi setter pris på sterke meninger, og i våre kommentarfelt skal det være høyt under taket. Vi tolererer ikke trakassering, trusler eller hatefulle meninger. Vis også respekt for andre debattanter. Vær saklig og husk at mange kan se hva du skriver. Tenk derfor nøye gjennom hvordan du ønsker å fremstå.
Vennlig hilsen Øystein Hage, redaktør.

Henter kommentarer Henter kommentarfelt...
 
Få nyheter rett inn i innboksenI tillegg får du: Ledige stillinger, rubrikkannonser og daglige vitser.
Fiskeribladet
Sandbrogaten 5 - 7
5003 Bergen
Org nr 911 650 924
Sentralbord
55 21 33 00