Sjømatåret fra A til Å

Sjømatkommentatoren Finn-Arne Egeness har levert en alfabetisk oppsummering av sjømatåret.

OPPSUMMERT: Analytiker Finn-Arne Egeness, i Nordea kommenterer hvordan det har gått med de ulike fiskeriene og sjømateksporten dette året.
OPPSUMMERT: Analytiker Finn-Arne Egeness, i Nordea kommenterer hvordan det har gått med de ulike fiskeriene og sjømateksporten dette året.Foto: KJERSTI KVILE
A nchoveta er den viktigste arten i produksjonen av fiskemel og fiskeolje globalt. Fisket etter og prisen på anchoveta har stor betydning for førstehåndsprisen på kolmule, tobis og øyepål her hjemme. Neste år er den globale fangsten av anchoveta forventet å øke med en prosent.
B rexit vil påvirke både ressurs- og markedssituasjonen for norsk sjømat fordi Storbritannia er et viktig marked for norsk sjømat og fordi Storbritannia nå blir en selvstendig kyststat. Det vil derfor påvirke både tollsatser, ressursfordeling og norske fartøys adgang til å fiske i britisk økonomisk sone. Frykten for køer på grensen kan øke eksporten av fryste produkter på bekostning av ferske produkter.
C hile er verdens neste største produsent av atlantisk oppdrettslaks etter Norge. Pandemien har imidlertid redusert smoltutsettet og vil redusere den chilenske lakseproduksjonen neste år. En trøst er at redusert slaktevolum hjelper på når chilenerne skal selge unna den fryste laksen som ligger på lager.
Salmones Magallanes Atlantic salmon. Chile, Patagonia.Foto: Lola Navarro / IntraFish
D anmark er ett av de største eksportmarkedene for norsk sjømat, men er først og fremst et transittmarked for norsk sjømat til EU. Hittil i år er det eksportert sjømat til Danmark for nærmere 10 milliarder kroner. Kun Polen er et større marked med en verdi på 12 milliarder kroner.
E ksportrekorder har blitt dagligdags i sjømatnæringen. I år blir det imidlertid en pause i veksten på grunn av pandemien, for første gang siden 2003 målt i euro og for første gang siden 2012 målt i norske kroner.
F lyfrakt ble en utfordring for sjømatnæringen da tusenvis av passasjerfly ble satt på bakken i mars. Det ble problematisk for laksenæringen hvor nesten en av fem oppdrettslakser fra norske merder normalt blir sendt med fly til markeder utenfor Europa.
G runnkvoter i fiskerinæringen blir stadig mer verdifulle, fordi man forventer at strukturkvotene skal refordeles i samme fartøygruppe basert på antall grunnkvoter når de løper ut.
H andelsbarrierer er en utfordring for eksporten. Det russiske importforbudet på vestlige matvarer er den største utfordringen i øyeblikket. President Putin forlenget nettopp importforbudet til nyttårsaften 2021.
I sland er en av de tre største aktørene i torskefiskeriene sammen med Norge og Russland, mens norske og russiske torskekvoter øker, skal islendingene fiske mindre torsk neste år.
J anuar ble en fantastisk måned for norsk sjømatnæring og eksportverdien økte med 15 prosent. Drømmeåpningen varte imidlertid ikke lenge før pandemien bremset sjømatfesten i midten av mars.
Klippfisk Portugal supermarkedFoto: Finn Arne Egeness
K lippfisk er det viktigste foredlede produktet av hvitfisk i norsk fiskeindustri. De siste årene har det vært eksportert klippfisk for mellom fire og fem milliarder norske kroner, det tilsvarer nærmere en tusenlapp per nordmann. Pandemien har imidlertid rammet klippfiskindustrien hardt, særlig de som lever av det brasilianske markedet.
L andbasert lakseoppdrett er i framgang fordi etterspørsel etter laks fortsatt stiger. Kontali estimerer at produksjonskapasiteten som er under planlegging er på 1,7 millioner tonn globalt. Produksjon er i dag på 2,7 millioner tonn. Det er imidlertid vanskelig å se for seg at all kapasiteten som er under planlegging vil bli realisert, fordi landbaserte produsenter vil møte både teknologiske, biologiske og økonomiske utfordringer framover.
M akroøkonomisk medvind har hjulpet sjømatnæringen gjennom pandemien, med lavere renter, svakere krone og billigere olje. Uten denne hjelpen hadde krisen rammet den eksportorienterte sjømatnæringa hardere.
N orske kroner er en gjenganger i alle analyser av sjømatnæringen. I moderne tid har det sjeldent vært så store bevegelser for krona mot viktige valutaer som euro og amerikanske dollar som i 2020. I mars kostet en euro mer enn 12 kroner og en dollar mer enn 10 kroner enkelte dager.
O ljeprisen falt under pandemien på grunn av redusert etterspørsel. Det er særlig trålerne, enten det er hvitfisk eller pelagisk trål, som har profitert på lavere priser.
P andemi! Ingen ting har påvirket verken verden eller sjømatnæringen mer i år.
QR -koder er introdusert på en rekke produkter i europeisk dagligvarehandel de siste årene. Det gir forbruker mulighet til å lære mer om produktet. Sporbarhet og informasjon kommer til å bli enda viktigere. Norske bedrifter må derfor tilpasse seg denne utviklingen. Pandemien har gjort at mange flere forbrukere er blitt vant med denne typer løsninger.
R eker er en viktig inntektskilde for mange fartøygrupper og en rekke torsketrålere bruker ledige fangstdøgn til å fiske reker i sommerhalvåret. Eksportprisen på fryste, kokte skallreker har falt med nesten 20 prosent i år, først og fremst fordi etterspørselen i restaurantmarkedet er svakere enn før pandemien.
S ilderogn har økt kraftig i pris fordi det har vært stans i fisket etter lodde de siste årene.
T orsken er den viktigste arten i norsk fiskerinæring. Analyser av handelsstatistikken viser at torsken etter nesten sju år med sammenhengende vekst, møter de største utfordringene siden krisen i verdensøkonomien i 2003. Prisfallet har særlig rammet fiskeindustrien fordi inntektene fra vinterfisket etter torsk var rekordhøy.
Torsk tatt i henningsværstraumenFoto: Eskild Johansen
U erprisen er lav og gir dårlig lønnsomhet i fiskeriet. Det er særlig torsketrålerne og industrien med uer på lager som rammes når prisen faller. Uerprisen i Sunnmøre og Romsdal Fiskesalgslag har falt med 15 prosent i år.
V annkvaliteten er viktig for laksen som skal produseres på land. Landbasert oppdrett reduserer de tradisjonelle utfordringene relatert til lus og rømming, samtidig som vannkvaliteten blir viktigere enn noen gang.
W ashington DC er hovedstaden i USA, ett sjømatmarked i vekst. Selv i et år med pandemi har eksporten til USA økt med 180 millioner kroner i verdi. Kanskje fortsetter importen av norsk sjømat å øke, også etter presidentskiftet i januar?
X -ray eller laser er en av flere måter å bekjempe lakselusa på. Aldri før har laksenæringen brukt mer penger på å holde lusa i sjakk, men produksjonsvolumet av laks har heller aldri vært høyere enn i år.
Y orkshire er et område i England som er viktig for fish and chips-konsumet. De britiske aktørene har vært flink til å tilpasse seg pandemien, selv om den første runden med «lockdown» var dramatisk. Mange har store forventninger til klikk og hent-løsningen som skal redusere ventetiden når forbruker kjøper den erkebritiske retten, særlig fredag ettermiddag.
Z agreb er hovedstad og største by i Kroatia. Kroatia er det tredje største markedet for tørrfisk av torsk fra Lofoten etter Italia og USA. Målt i pris per kilo er det imidlertid kun italienske importørene som betaler en høyere pris per kilo.
Æ rlighet varer lengst. Ulovlig, urapportert og uregistrert fiske er en skamplett for norsk fiskerinæring. På sikt er alle tjent med at hver eneste kilo fisk som kommer opp av havet blir registrert. Det sikrer at de beste fiskerne og industribedriftene overlever og vokser.
Ø sten er viktig for norsk fisk, særlig makrell og laks finner veien hit. Japan er det største og viktigste markedet for norsk sjømat i det fjerne Østen.
Makrell i en fiskedisk i JapanFoto: Sjømatrådet
Å lesund er en verdensmetropol for havfiskeflåten. Hovedstaden på Sunnmøre har aktører i hele verdikjeden innenfor både design, leverandørindustri og bygging og ikke minst innen fangst, foredling og eksport av både hvitfisk og pelagisk fisk.
(Vilkår)
Publisert 22. December 2020, kl. 15.40Oppdatert 22. December 2020, kl. 15.40
Finn-Arne EgenessEksportSjømatSjømatrekord