Norge er et av landene i verden med høyest deltakelse i fritidsfisket. Omtrent en tredjedel av befolkningen fisker i sjøen minst én gang i året.

Forskere har sett nærmere på hvordan koronapandemien slo ut for fritidsfiske i totalt 15 land, og forsker Keno Ferter bidro med informasjon om situasjonen for Norge på dette feltet.

– På grunn av innreiseforbudet i store deler av 2020 ble det naturligvis en solid nedgang i utenlandske turistfiskere. Dette samsvarer også med de andre landene, sier havforsker Keno Ferter på Havforskningsinstituttets nettsider.

Men når det gjelder fritidsfisket i sjøen er bildet annerledes.

Bra for psykisk helse

– Det som er litt spesielt er at i Norge var det lov til å dra ut på fisketur. Myndighetene oppfordret faktisk til utendørsaktiviteter for å takle situasjonen. Sånn var det ikke i mange andre land, sier forskeren.

Salget av fiskesett økte med 87 prosent i perioden mars-september 2020 sammenlignet med samme periode året før hos en av Nordens største sportfiskebutikker på nett, viser en markedsanalyse fra betalingsselskapet Klarna.

Antall registrerte hummerfiskere økte med 23 prosent fra 2019 til 2020.

– Fritidsfiske blant fastboende i Norge ble bare mer populært, og det har kanskje hjulpet mange til å håndtere krisen. Vi kan nok anta at fisket i Norge har bidratt positivt til mange folks psykiske helse, sier Ferter.