Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens holdning.

Nord Fiskarlag viser til behandlingen av Kvotemelding 2.0 og den enigheten som ble presentert fra Næringskomiteen den 19. april 2024. Vi ønsker å stille spørsmålstegn ved beslutningen om å prioritere havfiskeflåten dersom det skulle oppstå overskytende volum i forhandlinger med tredjeland.

Vi stiller spørsmål ved hvordan politikerne i Næringskomiteen har kommet frem til dette punktet og hvilke konsekvenser det kan få for fordelingen av kvoter dersom det oppstår overskytende volum i nevnte forhandlinger.

Videre ønsker vi en utfyllende begrunnelse for hvorfor dette punktet er inkludert i forhandlingene, spesielt ettersom ingen av de sentrale fiskeriorganisasjonene har pekt på dette som et mulig kompromiss.

Nord Fiskarlag ønsker også å påpeke en mulig inkonsekvens når det gjelder formålet med Kvotemelding 2.0. Selv om meldingen tilsynelatende er ment å prioritere kystgruppen, virker det som om det hovedsakelig er kystgruppen over 11 meter som må avstå kvoter uten å bli prioritert på annen måte.

Nord Fiskarlag mener derfor ubenyttede tredjelandskvoter bør tilbakeføres til fellesskapet hvor kvantumet er tatt ifra, og ønsker å få avklart hvilke konsekvenser en prioritering av havfiskeflåten ved fordeling av overskytende volum av tredjelandskvoter vil få for kystflåten.

Det er viktig å anerkjenne betydningen av enighet og forutsigbarhet i norsk fiskeripolitikk, og den brede enigheten som tradisjonelt har vært kjennetegnende for næringen. Imidlertid mener vi at det er avgjørende å forstå bakgrunnen og motivasjonen bak politiske beslutninger som kan ha en direkte innvirkning på næringen vår.

Nord Fiskarlag ber Norges Fiskarlag se nærmere på saken slik at man kan få en nærmere klarhet i hva dette innebærer for fiskeflåten i praksis.